Öd kisəsi üçün hansı məhsullar xeyirlidir?

Öd kisəsi üçün hansı məhsullar xeyirlidir?Öd kisəsi xəstəlikləri ən çox yayılmış xəstəliklərin sırasındadır.
Öd kisəsinin sağlamlığını qorumaq üçün həkimlər düzgün qidalanmaq, daha hərəkətli olmaq, idman və bədən tərbiyəsi ilə məşğul olmaq tövsiyə edirlər.
Düzgün qidalanma öd kisəsinin həddən artıq yükləməsinin qarşısını alır. Yağlı ətin, yağlı bulyonların, yağlı qızardılmış qidaların, sosis-kolbasa, mayonez, marinada qoyulmuş qidaların daim qəbulu öd kisəsini çox yükləyir ki, nəticədə bu orqanda pozulmalar yaranmağa başlayır.
Qida qəbulları arasında uzun fasilələr (məsələn, insan yalnız səhər və axşam qida qəbul edəndə) öd kisəsində durğunluğa səbəb olur ki, bunun nəticəsində öd qatılaşır və daşlar əmələ gələ bilər.
Azhərəkətli həyat tərzi orqanizmdə və, o cümlədən, öd kisəsində durğunluğa səbəb olur. Durğunluq isə öd kisəsində daşların əmələ gəlməsinə təkan verir. İnsan hərəkətli olanda, bədən tərbiyəsi və idmanla məşğul olanda, orqanizmdə gedən bütün proseslər  sürətlənir ki, orqanlar da daha yaxşı işləyir.
Bəzi qidalar öd kisəsinin sağlamlığını qoruyur və onları daha tez-tez qəbul etmək lazımdır.
Öd kisəsi üçün xüsusilə xeyirli olan qidalar arasında:
- Kök, çuğundur, gül kələmi, balqabaq, yunan qabağı, xiyar, bolqar bibəri, kahı, keşniş, şüyüd, nanə. Tərəvəzləri salat şəklində qəbul etmək yaxşıdır. Salata bir qədər zeytun yağı əlavə etmək olar. Zeytun yağı da öd kisəsinin sağlamlığı üçün çox xeyirlidir.
Həmçinin buxarda bişirilmiş tərəvəzlər, tərəvəz şorbaları da çox faydalıdır.
- Kök və çuğundur şirələri öd kisəsinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, öd kisəsini təmizləyir.
- Şirin tam yetişmiş alma, armud, üzüm, naringi, portağal, moruq, çiyələk, yemiş, qarpız öd kisəsi üçün çox xeyirlidir.
- Yulaf yarması ("herkules"), düyü (aş düyüsü yox, yumru düyü) öd kisəsi üçün çox xeyirlidir.
- Meyvə quruları (xurma, ərik qurusu, kişmiş, qara qavalı qurusu) kaliumla zəngindir ki, bu mineral öd kisəsinin tonusunu yaxşılaşdırır.
- İtburnu dəmləməsi öd kisəsinə çox müsbət təsir edir.
- Sarıkök çox yaxşı təbii ödqovucu vasitədir. Yağlı qidalara əlavə olunmuş sarıkök piylərin parçalanmasını asanlaşdırır. Əczaçılıq sənayesində sarıkök bəzi təbii ödqovucu dərmanların tərkibinə daxil edilir. Ev şəraitində 1/3 çay qaşığı sarıkök tozu 1 stəkan qaynar suda dəmlənilir və hər qida qəbulundan 20 dəqiqə əvvəl bir neçə qurtum içilir. Nəzərinizə çatdıraq ki, öd kisəsində artıq daşlar varsa, bu vasitədən istifadə etmək olmaz. Bu daşların tərpənməsinə və nəticədə müxtəlif pozulmalara səbəb olacaq.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1090   Tarix: 25 noyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin

Mütəxəssislər bildirirlər ki, qadınların gündəlik həyatında fərq etmədən etdikləri bəzi vərdişlər və evdəki müəyyən amillər dərinin daha tez yaşlanmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı 5 faktor həm görünüşə, hə

.

Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş

Bu gün ürək sağlamlığı üçün tez-tez tövsiyə olunan bir qida əslində qaraciyərə zərər verir. Ürək sağlamlığına faydaları ilə tanınan bu qida, həddindən artıq istehlak edildikdə yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər

.

Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir

Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Samir Sanqvi deyib. "50 yaşdan yuxarı kişilər sağlamlıqlarını qorumaq üçün mütləq qan analizindən keçməlidirlər. Bir ço

.

Xəstəxanalara pul "tökməyə" ehtiyac yoxdur - Evdə də "sağalmaq" olurmuş

Xroniki yorğunluğun gizli səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, "Mount Sinai" tibb məktəbinin alimləri xroniki yorğunluq sindromunun əsas səbəblərindən birini müəyyən ediblər. "Frontiers in Medicine" jurnalınd

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

"Bu qidaları yeyənlərin dərman atmağa ehtiyacı olmur"

Həkim qaraciyər xəstələri üçün ideal səhər yeməyi və nahar menyusunu açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı dietoloq-hepatoloq Nuriya Dianova qaraciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslərə düzgün qidalanma ilə bağlı tövsiyələ

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

turlar.az

geyim seçimi qadin dunyasi aksessuarlar ayaq dirnaqlara qulluq qonag otagi dizayni toy qabağı dodaq kosmetika yutube azerbaycan dostluq novruz bayramı bakire