Öd kisəsi üçün hansı məhsullar xeyirlidir?

Öd kisəsi üçün hansı məhsullar xeyirlidir?Öd kisəsi xəstəlikləri ən çox yayılmış xəstəliklərin sırasındadır.
Öd kisəsinin sağlamlığını qorumaq üçün həkimlər düzgün qidalanmaq, daha hərəkətli olmaq, idman və bədən tərbiyəsi ilə məşğul olmaq tövsiyə edirlər.
Düzgün qidalanma öd kisəsinin həddən artıq yükləməsinin qarşısını alır. Yağlı ətin, yağlı bulyonların, yağlı qızardılmış qidaların, sosis-kolbasa, mayonez, marinada qoyulmuş qidaların daim qəbulu öd kisəsini çox yükləyir ki, nəticədə bu orqanda pozulmalar yaranmağa başlayır.
Qida qəbulları arasında uzun fasilələr (məsələn, insan yalnız səhər və axşam qida qəbul edəndə) öd kisəsində durğunluğa səbəb olur ki, bunun nəticəsində öd qatılaşır və daşlar əmələ gələ bilər.
Azhərəkətli həyat tərzi orqanizmdə və, o cümlədən, öd kisəsində durğunluğa səbəb olur. Durğunluq isə öd kisəsində daşların əmələ gəlməsinə təkan verir. İnsan hərəkətli olanda, bədən tərbiyəsi və idmanla məşğul olanda, orqanizmdə gedən bütün proseslər  sürətlənir ki, orqanlar da daha yaxşı işləyir.
Bəzi qidalar öd kisəsinin sağlamlığını qoruyur və onları daha tez-tez qəbul etmək lazımdır.
Öd kisəsi üçün xüsusilə xeyirli olan qidalar arasında:
- Kök, çuğundur, gül kələmi, balqabaq, yunan qabağı, xiyar, bolqar bibəri, kahı, keşniş, şüyüd, nanə. Tərəvəzləri salat şəklində qəbul etmək yaxşıdır. Salata bir qədər zeytun yağı əlavə etmək olar. Zeytun yağı da öd kisəsinin sağlamlığı üçün çox xeyirlidir.
Həmçinin buxarda bişirilmiş tərəvəzlər, tərəvəz şorbaları da çox faydalıdır.
- Kök və çuğundur şirələri öd kisəsinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, öd kisəsini təmizləyir.
- Şirin tam yetişmiş alma, armud, üzüm, naringi, portağal, moruq, çiyələk, yemiş, qarpız öd kisəsi üçün çox xeyirlidir.
- Yulaf yarması ("herkules"), düyü (aş düyüsü yox, yumru düyü) öd kisəsi üçün çox xeyirlidir.
- Meyvə quruları (xurma, ərik qurusu, kişmiş, qara qavalı qurusu) kaliumla zəngindir ki, bu mineral öd kisəsinin tonusunu yaxşılaşdırır.
- İtburnu dəmləməsi öd kisəsinə çox müsbət təsir edir.
- Sarıkök çox yaxşı təbii ödqovucu vasitədir. Yağlı qidalara əlavə olunmuş sarıkök piylərin parçalanmasını asanlaşdırır. Əczaçılıq sənayesində sarıkök bəzi təbii ödqovucu dərmanların tərkibinə daxil edilir. Ev şəraitində 1/3 çay qaşığı sarıkök tozu 1 stəkan qaynar suda dəmlənilir və hər qida qəbulundan 20 dəqiqə əvvəl bir neçə qurtum içilir. Nəzərinizə çatdıraq ki, öd kisəsində artıq daşlar varsa, bu vasitədən istifadə etmək olmaz. Bu daşların tərpənməsinə və nəticədə müxtəlif pozulmalara səbəb olacaq.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1111   Tarix: 25 noyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı

Həkim soyuqdəymə və qrip simptomları arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, soyuqdəymə və qrip arasında əsas fərqlərdən biri simptomların inkişaf sürətidir. Bu barədə Puerto-del-Sur, Monteprinsipe və Torrelodone

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

turlar.az

qadin sayti sac duzumleri kosmetik vasiteler aylıq bürclər hicab bağlamaq küftə reseptləri hakista xina kosmetika azerb clpaq qadinlari hakisdalar azerbaycanli is adami amerikada gullelendi gozellik novruza aid hakisdalar