Öd kisəsi xəstəliklərinin profilaktikası

Öd kisəsi xəstəliklərinin profilaktikasıƏgər sizdə bu xəstəliyə meyllilik varsa, çalışın aşağıdakı qaydalara əməl edəsiniz.
- Düzgün, rasional və hissəvi qidalanma rejimi. İdealda gün ərzində eyni vaxtlarda olmaqla 5-6 dəfəlik qida rejimi məsləhət görülür (bunlardan 3-ü tam dəyərli və 3-ü isə yüngül qəlyanaltı qida qəbulu).
Hər qida qəbulu zamanı onikibarmaq bağırsağa öd ifraz olunur ki, bu da öd kisəsində durğunluğun qarşısını alır. Bu o deməkdir ki, gün ərzində az sayda qida qəbul edilməsi öd kisəsində durğunluğa səbəb olur. Onu da qeyd etmək lazımdır ki, tez-tez qida qəbul edilməsi rejiminə hər gün əməl etmək lazımdır.
Bu zaman onu da qeyd etmək lazımdır ki, öd daşı xəstəliyi olan bütün xəstələr üçün universal ümumi qida qəbulu qaydası yoxdur. Çünki müxtəlif şəxslərdə öd kisəsinin qəbul edilməsi məsləhət görülməyən qidalara olan reaksiyası fərdidir və onu qabaqcadan müəyyən etmək çox çətindir. Əksər hallarda bu qidaların az miqdarda qəbul edilməsi orqanizm tərəfindən normal şəkildə qəbul edilir. Buna görə də bir çox hallarda xolesterinli məhsulların (heyvan və quşların daxili orqanları, yumurta sarısı, kürü və s.) qəbuluna nəzarət edilməsi və sellüloz ilə zəngin olan bitki mənşəli qidaların (meyvə və tərəvəzlər) isə artırılması kifayət edir. Bundan başqa, müəyyən edilmişdir ki, öd daşlarının əmələ gəlməsinə xolesterinin artıq olması kimi, onun rasiondan tam şəkildə çıxarılması da "kömək" edir. Buna görə də mədə-bağırsaq sisteminin xəstəlikləri zamanı kərə yağı və digər piylərdən tam şəkildə imtina etmək yox, onları az miqdarda olmaqla gün ərzində bir neçə dəfəyə qəbul edilməsi tövsiyə olunur.
Qeyd etmək lazımdır ki, xeyli miqdarda qatı bulyonlar, təzə çörək-bulka məhsulları, göbələk, çox yağlı və qızardılmış (hisə verilmiş kolbasa, beyin, ördək, qaz əti və s.) qidalar, konservləşdirilmiş məhsullar, dondurma, xardal, ağ və qırmızı turp, soğan qəbul edilməsi öd daşı sancısını provakasiya edə bilər. Qidanın temperaturu da əhəmiyyətlidir - qida soyuq olmamalıdır. Axşamüstü xeyli dərəcədə qida qəbul edilməsi qadağan edilir.
- Müntəzəm nəcis ifrazı.Öd daşı xəstəliyi profilaktikası zamanı gündəlik formalaşmış nəcis və kifayət qədər də sidik ifrazı olmalıdır. Əgər qəbizliyə meyllilik olarsa, onun səbəbi ola biləcək patologiyaları (xora xəstəliyi, hemorroy, bağırsaq polipozu və s.) axtarmalı, onlar aşkar edildikdə isə qida rejimini və həyat tərzini dəyişmək lazımdır. Özünüz üçün hər gün 0,5 kq meyvə- tərəvəz, 1,5-2 litr maye qəbul edilməsini qayda kimi qəbul edin. (Qəbizliyin profilaktikası haqqında səh.-də oxuyun.)
- Bəbən çəkisinin normal olması. Piylənmə və artıq çəkinin olması öd daşlarının əmələ gəlmə riskini artırır. Ona görə də çəkisi artıq olanlar onu mütləq aşağı salmalıdırlar. Ancaq bunu çox ehtiyatla etmək lazımdır. Aşağı kalorili pəhrizlər və ya aclıqla müalicə üsulu bu zaman qəti olaraq yolverilməzdir! Çəkinin tez bir zamanda aşağı salınması da öd daşlarının əmələ gəlməsinə gətirib çıxarır. Çəkinin aşağı salınması həftə ərzində orta hesabla 0,5-1 kq miqdarında olmalıdır.
Bədən çəkisini optimal rəqəmlərə çatdırdıqdan sonra sizin əsas vəzifəniz - sağlam pəhrizə əməl edilməsi və fiziki hərəkətlərin davam etdirilməsindən ibarətdir.
- Aktiv həyat tərzi. Sistematik olaraq bədənə fiziki gərginliklər vermək həm bütövlükdə insan orqanizmi üçün, həm də öd kisəsi üçün çox vacibdir. Fiziki aktivliyin olmadığı halda orqanizmdə olan mübadilə prosesləri kimi, ödün ifraz olunması da xeyli dərəcədə ləngimiş olur;
- Mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərinin, infeksiya ocaqlarının - kariesli dişlər, sinusitlər (haymorit), otitlərin, helmintozların (lyambliya, askarida və digər qurdlar) müalicəsi;
- Zərərli adətlərdən (siqaret çəkmək, alkoqollu içkilərin qəbul edilməsi) imtina edilməsi.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 938   Tarix: 19 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kor-koranə edilən "TÜRKƏÇARƏ"nin fəsadları

Çoxumuz xəstələnən kimi həkimdən öncə dədə-baba, nənə-bibi üsulunu sınayırıq. Hansısa otlardan inhalyasiya, buxar, isti kartofdan burunun üstünə kompress, yanığa qatıq və ya sidik çəkmək və s. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisi

.

Saç ağarmasının qarşısını ala bilərik?

Ağarmış saçlar, üzdəki qırışlar kimi, qocalığın çoxsaylı əlamətlərindən biri hesab olunur. Bir çox insan saç ağarması prosesini geri qaytarmağın mümkün olub-olmadığı ilə maraqlanır. -ə istinadən bildirir ki, 2021-ci ild

.

İnsanların ən böyük peşmanlıqları - Altı ay ömrünüz qalsaydı

Ömrünün sonuna çatan insanlara səkkiz ildən çox vaxt sərf edən tibb bacısı Culi Makfedin xəstələrindən eşitdiyi ən böyük üç peşmanlıqları bölüşüb. -a istinadən xəbər verir ki, onun təcrübəsi həyatda xoşbəxtlik və məna axtaranla

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

.

"1 qaşığı şəfa mənbəyidir, bütün xəstəlikləri yox edir

Sağlam həyata addım atmaq istəyənlərə təkliflər təqdim edən Prof. Dr. Canan Karatay min illik şəfa mənbəyi adlandırılan yeməyin hər zaman nizamlı istehlak edilməsinin lazım olduğunu vurğulayıb. Hər kəsin evində olan və adətə

.

Ağciyəriniz pambıq kimi yumşalacaq, öskürəyiniz dayanacaq

İmmunitet sistemini güclü saxlamaq ümumi sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Qoxusu və dadı ilə ləzzətlə istehlak edilən mixək qış aylarında orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. . -a istinadən xəbər verir ki, mixəyin gücl

.

Gündüz yatmağı zərərləri var?

Yaşlı insanlarda gündüz yuxululuğunun artması, gündüzlər yatmaq, ya da gecəni gözləmədən yuxusunun gəlməsi ciddi problemdən xəbər verə bilər. medicina-a istinadən xəbər verir ki, alimlər 445 nəfər 70-76 yaş arası insan üzərind

.

Təbii yolla baş ağrısını necə azaltmaq olar?

Baş ağrısını aradan qaldırmaq üçün təbii üsullar bəzən dərmansız rahatlıq gətirə bilər. aşağıda bəzi təsirli üsulları təqdim edir:. Bol maye qəbul edin: Susuzluq baş ağrısının əsas səbəblərindən biridir. Gündə kifayət qədə

.

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi gelinlikler kosmetoloq qaraciyər yasil pomidor tutmasi sac horukleri korpenin cekisi ariqlamaq maska uşaq şeirləri novruz hakısdası xerçeng