Öd kisəsi xəstəliklərinin profilaktikası

Öd kisəsi xəstəliklərinin profilaktikasıƏgər sizdə bu xəstəliyə meyllilik varsa, çalışın aşağıdakı qaydalara əməl edəsiniz.
- Düzgün, rasional və hissəvi qidalanma rejimi. İdealda gün ərzində eyni vaxtlarda olmaqla 5-6 dəfəlik qida rejimi məsləhət görülür (bunlardan 3-ü tam dəyərli və 3-ü isə yüngül qəlyanaltı qida qəbulu).
Hər qida qəbulu zamanı onikibarmaq bağırsağa öd ifraz olunur ki, bu da öd kisəsində durğunluğun qarşısını alır. Bu o deməkdir ki, gün ərzində az sayda qida qəbul edilməsi öd kisəsində durğunluğa səbəb olur. Onu da qeyd etmək lazımdır ki, tez-tez qida qəbul edilməsi rejiminə hər gün əməl etmək lazımdır.
Bu zaman onu da qeyd etmək lazımdır ki, öd daşı xəstəliyi olan bütün xəstələr üçün universal ümumi qida qəbulu qaydası yoxdur. Çünki müxtəlif şəxslərdə öd kisəsinin qəbul edilməsi məsləhət görülməyən qidalara olan reaksiyası fərdidir və onu qabaqcadan müəyyən etmək çox çətindir. Əksər hallarda bu qidaların az miqdarda qəbul edilməsi orqanizm tərəfindən normal şəkildə qəbul edilir. Buna görə də bir çox hallarda xolesterinli məhsulların (heyvan və quşların daxili orqanları, yumurta sarısı, kürü və s.) qəbuluna nəzarət edilməsi və sellüloz ilə zəngin olan bitki mənşəli qidaların (meyvə və tərəvəzlər) isə artırılması kifayət edir. Bundan başqa, müəyyən edilmişdir ki, öd daşlarının əmələ gəlməsinə xolesterinin artıq olması kimi, onun rasiondan tam şəkildə çıxarılması da "kömək" edir. Buna görə də mədə-bağırsaq sisteminin xəstəlikləri zamanı kərə yağı və digər piylərdən tam şəkildə imtina etmək yox, onları az miqdarda olmaqla gün ərzində bir neçə dəfəyə qəbul edilməsi tövsiyə olunur.
Qeyd etmək lazımdır ki, xeyli miqdarda qatı bulyonlar, təzə çörək-bulka məhsulları, göbələk, çox yağlı və qızardılmış (hisə verilmiş kolbasa, beyin, ördək, qaz əti və s.) qidalar, konservləşdirilmiş məhsullar, dondurma, xardal, ağ və qırmızı turp, soğan qəbul edilməsi öd daşı sancısını provakasiya edə bilər. Qidanın temperaturu da əhəmiyyətlidir - qida soyuq olmamalıdır. Axşamüstü xeyli dərəcədə qida qəbul edilməsi qadağan edilir.
- Müntəzəm nəcis ifrazı.Öd daşı xəstəliyi profilaktikası zamanı gündəlik formalaşmış nəcis və kifayət qədər də sidik ifrazı olmalıdır. Əgər qəbizliyə meyllilik olarsa, onun səbəbi ola biləcək patologiyaları (xora xəstəliyi, hemorroy, bağırsaq polipozu və s.) axtarmalı, onlar aşkar edildikdə isə qida rejimini və həyat tərzini dəyişmək lazımdır. Özünüz üçün hər gün 0,5 kq meyvə- tərəvəz, 1,5-2 litr maye qəbul edilməsini qayda kimi qəbul edin. (Qəbizliyin profilaktikası haqqında səh.-də oxuyun.)
- Bəbən çəkisinin normal olması. Piylənmə və artıq çəkinin olması öd daşlarının əmələ gəlmə riskini artırır. Ona görə də çəkisi artıq olanlar onu mütləq aşağı salmalıdırlar. Ancaq bunu çox ehtiyatla etmək lazımdır. Aşağı kalorili pəhrizlər və ya aclıqla müalicə üsulu bu zaman qəti olaraq yolverilməzdir! Çəkinin tez bir zamanda aşağı salınması da öd daşlarının əmələ gəlməsinə gətirib çıxarır. Çəkinin aşağı salınması həftə ərzində orta hesabla 0,5-1 kq miqdarında olmalıdır.
Bədən çəkisini optimal rəqəmlərə çatdırdıqdan sonra sizin əsas vəzifəniz - sağlam pəhrizə əməl edilməsi və fiziki hərəkətlərin davam etdirilməsindən ibarətdir.
- Aktiv həyat tərzi. Sistematik olaraq bədənə fiziki gərginliklər vermək həm bütövlükdə insan orqanizmi üçün, həm də öd kisəsi üçün çox vacibdir. Fiziki aktivliyin olmadığı halda orqanizmdə olan mübadilə prosesləri kimi, ödün ifraz olunması da xeyli dərəcədə ləngimiş olur;
- Mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərinin, infeksiya ocaqlarının - kariesli dişlər, sinusitlər (haymorit), otitlərin, helmintozların (lyambliya, askarida və digər qurdlar) müalicəsi;
- Zərərli adətlərdən (siqaret çəkmək, alkoqollu içkilərin qəbul edilməsi) imtina edilməsi.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1040   Tarix: 19 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

Xəstəxanalara pul "tökməyə" ehtiyac yoxdur - Evdə də "sağalmaq" olurmuş

Xroniki yorğunluğun gizli səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, "Mount Sinai" tibb məktəbinin alimləri xroniki yorğunluq sindromunun əsas səbəblərindən birini müəyyən ediblər. "Frontiers in Medicine" jurnalınd

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

Evdə nəmlik və kifə qarşı 7 effektli bitki - Ekspert məsləhəti ilə

Ev şəraitində toplanan nəmlik zamanla küfün yaranmasına və xoşagəlməz qoxulara yol açır. Bu problemi yalnız dezinfeksiya və havalandırma ilə həll etmək çətin ola bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün seçilmiş ev bitkilər

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

Orqan qədər vacibdir - Balans pozulanda xəstəliklər ağır yaranır

Son illər adını çox eşitdiyimiz mikrobiota anlayışı bədənimizdə, xüsusilə bağırsaqlarda yaşayan trilyonlarla mikroorqanizmi bildirir. xəbər verir ki, sözügedən mikroorqanizmlər həzm prosesindən immun sisteminə, hormon tarazlığında

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

turlar.az

toy gecesi həkim məsləhəti qadin sayti vətən bayatıları müxtəlif muslim somen beautiful plastik əməliyyat kosmetika yemekler seksi uzeyir ziyafet geyimleri balıq