Qarında köp, qaz və qıcqırmanın 7 SƏBƏBİ – Nə etməli?

Qarında köp, qaz və qıcqırmanın 7 SƏBƏBİ – Nə etməli?Qarında meteorizm - yəni həddən artıq köp bəzilərinin düşündüyü kimi normal hal deyil.
Sağlam və düzgün qidalanan insanın qarnında şişkinlik, köp və ağlrlıq olmur.
Saglamolun.az medicina.az-a istinadla bildirir ki, Azərbaycanda 90% insanların əziyyət çəkdiyi bu halı yaradan səbəbləri təqdim edir.
1. Siz şirin qidaları düzgün yemirsiniz
Məsələn, günorta, axşam yeməyindən, xüsusən ət xörəyindən sonra meyvə, şirin su, qəhvə, şirniyyat yeyirsiniz.
Bu yanlış fikirdir ki, bu qidalar yeməkdən sonra yeyilməlidir.
Mədəyə yağ, zülal qidaları düşdükdə, o bu tərkibə uyğun çalışır. Yenidən onu şirniyyatla yükləmək bağırsaqlara gedən qidanın pis həzm olunmasına, qıcqırma, çürüməyə səbəb olur.
Yeməkdən sonra yediyiniz meyvə, şirniyyat daha tez 40 dəqiqəyə həll olub mədədən çıxır, amma öncə yediyiniz ət yeməkləri hələ də mədədə qalır. Bu həzmi pozur, köp yaranır. Desertləri ayrıca vatxda, ara yeməkləri kimi yeyin.
2. Paxlalıları bişirməzdən öncə islatmırsınız
Noxud, lobya, mərci və s. paxlalıları çox istifadə edirsizsə, onla bişirməzdən öncə islatmırsınız. Köpü olan insanlar ümumiyyətlə bu qidalardan uzaq durmalıdır. Hər mədə və mədəaltı vəz paxlanı həll edəcək fermentə malik deyil. Orqanizmi buna alışdırmaq lazımdır. Bunun üçünsə bütün paxlalıları suda isladıb, qazını çıxarıb, bişirin. Yaxşı olar ki, gecədən islağa qoyasız.
3. Yeməyi yaxşı və çox çeynəmirsiniz
Tez-tez, ayaqüstü, iri tikələri çeynəmədən tələsik udan insanların daim köpü olur.
Yemək ağızda ən azı 20 saniyə qalıb, ağız suyu ilə islanıb, duru hala düşüb mədəyə keçməlidir. Bu prosesə nəzarət etmək lazımdır. Çünki qida ağızda parçalanır, fermentlər ağız suyunda olur.
4. Ağır zülallı qidaları kartof püresi və ya un məmulatı ilə qarışdırırsız
Bunlara mantı, xəngəl, pelmeni, pirojki, müxtəlif içlikli xəmir piroqları aiddir. Pürenin üzərində toyuq, mal əti də yanlış seçimdir. Bu yeməklərdən sonra qarında dəhşətli köp və ağırlıq qaçılmazdır.
5. İsti yeməyi soyuq içki ilə yeyirsiniz
Bu da köp yaradır. Soyuq içki mədə-bağırsağın spazmını artırır. Yemək yeyəndə ilıq maye için.
6. Çox yeyib, az hərəkət edirsiniz
Oturaq işdə çalışanlarda çox zaman köp problemi olur.
7. Öd yaxşı işləmir
Öd kisəsi normada öd ifraz etmədikdə və bağırsaqlara kifayət qədər öd daxil olmadıqda, yemək uzun müddət orda həll olmamış qalır, köpür, şişir, qıcqırır. Eləcə də köp müxtəlif bağırsaq xəstəlikləri, qastrit, öddə daş, orqanizmdə qurd, parazit və disbakteriozda da əlavə simptomdur. Bunları həkimlə birgə tapıb müalicə etmək lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1019   Tarix: 01 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Təzyiqi olanlar bunları yesin

Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. -a istinadən təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:

.

Keyfiyyətli kolbasanı necə seçmək olar? – DİQQƏTLİ OLUN

Kolbasaları çoxlarının sevdiyi məşhur qidalardan biricif. Bəs, doğru kolbasaları necə seçmək olar? .   -a istinadən xəbər verir ki, hər zaman tərkibinə diqqət etməlisiniz. Buna görə də, tərkibindəki maddələri təhlil etməy

.

Arıqlamağı asanlaşdıran qidalar

"Zülalla zəngin qidalar yeyərək maddələr mübadiləsinin sürətini artıra və arıqlamağı asanlaşdıra bilərsiniz". Niyə pəhrizə sarıkök əlavə edilməlidir? - 5 ƏSAS FAYDASI. Bunu oxuyandan sonra bir də heç vaxt çiyələ

.

Şəkər istehlakı xərçəngə yol açır?

Həddindən artıq şəkər istehlakı, xüsusən də çəki almağa səbəb olarsa, xərçəng riskini artıra bilər. Aktiv həyat tərzi zərərləri azalda bilər. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı onkoloq-ginekoloq Yekaterina Timofeyev

.

Bu dərmanı içəndə tərəvəz yeməyin

İngiltərədə mütəxəssislər antibiotik qəbul edən və onu xəstələrə yazan həkimlərə səslənib. . -a istinadən xəbər verir ki, insanlara antibiotik içərkən çiy tərəvəz və salatdan uzaq olmaları bildirilib. Bu, orqanizmdə mikro

.

İmmunitet hüceyrələrinin qocalmasını sürətləndirən infeksiya aşkar edilib

Malyariya immun hüceyrələrdə DNT zədələnməsinə səbəb ola bilər. Bu təsir xroniki xəstəliklərin inkişafına və sürətlənmiş yaşlanmaya kömək edə bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "American Journal of Huma

.

Bu problemləri yaşamaq istəmirsinizsə, stressdən uzaq olun

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . -a istinadən xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorların

.

Qaraciyər üçün ən təhlükəsiz spirtli içki

Qaraciyər üçün ən təhlükəsiz spirtli içkilər açıqlanıb. -ə istinadən bildirir ki, içkilər arasında ən təhlükəsizi "rom" adlı içkidir. . Ekpertlər bildirir ki, tərkibində fosfor, sink və kalium olan bu içki digə

.

Gündə nə qədər oturmaq, durmaq və yatmaq lazımdır?

Alimlər gündə nə qədər oturmaq, durmaq və yatmaq lazım olduğunu hesablayıblar.   -a istinadən bildirir ki, Suinburn Texnologiya Universiteti və Baker Ürək və Diabet İnstitutunun alimləri yatmaq, məşq etmək, oturmaq və aya

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları geymler 2024 aksessuarlar qadın müdafiəsi meyvələrin faydası saç tökülməsi allergiya kosmetika faydalı bilgilər maska qizlar kondom nedir tərəzi