Qatığın faydaları
Qatıq orqanizm tərəfindən yaxşı və asan mənimsənilir.
İnsanın qocalma prosesini araşdıran rus fizioloqu İ.İ.Meçnikovun qənaətinə görə bağırsaqlarda yaşayan çürüdücü bakteriyalar orqanizmi daima zəhərləyir və qocalma prosesini sürətləndirir, eyni zamanda müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına da səbəb olur.
Meçnikovun araşdırmalarının nəticələrinə görə lakto- və bifidobakteriyalar bu ziyanlı bakteriyaların artmasının qarşısını alır.
Müəyyən edilib ki, qatığın müntəzəm qəbulu bağırsaqların mikroflorasına yaxşı təsir göstərir, bağırsaqlardakı zərərli mikrobların çoxalmasına mane olur, faydalı mikrofloranın əmələ gəlməsinə və çoxalmasına şərait yaradır.
Qatığın qəbulu insanın immun sisteminə də yaxşı təsir edir.
Qatıq həm də həzm proseslərini yaxşılaşdırır, iştahanı açır, qəbizlikdən, disbakteriozdan əziyyət çəkən insanlara yaxşı təsir göstərir.
Qatığın tərkibi həmçinin təbii antibiotiklər, süd turşusu, zülallar, yağlar, fermentlər ilə zəngindir. Süd turşusu təbii antibiotik hesab edilir və zərərli bakteriyaların artmasının qarşısını alır.
Zəhərlənmədən bir müddət sonra qatıq içmək məsləhət görülür.Çünki o, zədələnmiş bağırsaqların daha tez bərpa olunmasına yardım edir.
f Paylaş