Qazlı içkilər ildə 184 min can alır

Qazlı içkilər ildə 184 min can alırAmerikalı elm adamlarının araşdırması enerji içkiləri, buzlu çay kimi şəkərli və qazlı içkilərin diabet, ürək-damar və xərçəng səbəbilə baş verən ölümlərlə əlaqəsini aşkara çıxarıb.
ABŞ-da aparılan araşdırma şəkərli və qazlı içkilərin hər il dünyada 184 mindən artıq insanın ölümünə səbəb olduğunu göstərib.
Tufts Universitetindən dr. Dariush Mozaffarian və komandasının 51 ölkəni əhatə edən araşdırması 184 mindən artıq insanın bu içkilərin yol açdığı xəstəliklər səbəbilə həyatını itirdiyini ortaya qoyub.
Elm adamları 1980-2010-cu illərdə aparılan, 611 min 971 insanın iştirak etdiyi qidalanma vərdişləri və ölümlə bağlı 62 araşdırmanın nəticələrini dəyərləndirib.
Araşdırmada enerji içkiləri, buzlu çay kimi şəkərli və qazlı içkilərin hər il 133 min insanın diabetdən, 45 minin qrək-damar xəstəliklərindən və 6 min 450 insanın xərçəngdən ölümünə səbəb olduğu nəticəsinə gəlinib.
Bu içkilərin qəbulu ilə bağlı ölümlərin 76 faizinin aşağı və orta gəlirli ölkələrdə baş verdiyinə diqqət çəkən alimlər həmçinin Yaponiyada 65 yaşdan yuxarı insanlar arasında şəkərli içkilər səbəbindən ölümlərlə bağlı nisbətin 1 faizdən aşağı olduğu halda, Meksikada 45 yaşdan aşağı insanların 30 faizinin bu içkilərin yol açdığı xəstəliklərdən həyatını itirdiyini qeyd edib.
Meksikada ildə orta hesabla 1 milyon insandan 405-nin şəkərli və qazlı içkilərlə bağlı xəstəliklərdən öldüyünü misal gətirən elm adamları bu halın Meksikada etibarlı içməli su əldə etməklə bağlı çətinliklərdən qaynaqlandığını ifadə edib. ABŞ-da isə 1 milyon insandan 125-nin bu içkilər səbəbindən öldüyü vurğulanıb.
Araşdırmaya imza atanlardan Mozaffarian ağ şəkərin qidalanmaya heç bir müsbət təsiri olmadığını qeyd edib.
Şəkərdən istifadəyə son verilərsə, minlərlə insanın həyatının xilas ola biləcəyinə diqqət çəkən alimlər   bədənin ehtiyac duyduğu fruktoza və qlükozanın meyvə və tərəvəzlərdən alına biləcəyini nəzərə çatdırıb.
Araşdırmanın nəticələri  "Circulation" jurnalında dərc olunub.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1215   Tarix: 02 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

Gecə oyanmaların səbəbi açıqlandı - Problem əlamətidir?

Gecə yuxu zamanı qısa və ani oyanmalar həmişə yuxusuzluq əlaməti sayılmır. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətində çalışan terapevt David Gurley Daily Mail nəşrinə müsahibəsində bildirib. Həkimi

.

Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı

Həkim soyuqdəymə və qrip simptomları arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, soyuqdəymə və qrip arasında əsas fərqlərdən biri simptomların inkişaf sürətidir. Bu barədə Puerto-del-Sur, Monteprinsipe və Torrelodone

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

turlar.az

kosmetika mehsullari makiyaj instagram yaz geyimleri 2025 plovlar gözəllik və makiyaj bas ortuleri emulqatorlar kosmetika maraqlı qizlar tut ağacı tutdudu mekteb vətən həsrətinə aid bayatılar