Qış üçün ərzaqları necə hazırlamaq olar?

Qış üçün ərzaqları necə hazırlamaq olar?Konservləşdirmə işini evdə görmək qənaət baxımından əlverişli olsa da, bir az risklidir.
Çünki həmin konservlərə bakteriyalar yol tapa bilər. Xüsusən "Clostridium Botulinum" adlı bakteriyalar yüksək temperatura davamlıdır və qaynatma zamanı ölmür.
Dondurmaq, qurutmaq və ya konservləşdirmək yolu ilə bir çox ərzaqları keyfiyyəti pozulmadan saxlayıb qışda istifadə etmək mümkündür. Lakin hansı şəraitdə olursa-olsun, bu üsulla saxlanan məhsulların qida dəyəri azalır.
Konservləşdirmə zamanı aşağıdakı qaydalar nəzərə alınmalıdır:
1. Banka və qapaqlar yaxşı yuyulmalıdır. 1 il əvvəlki qapaqlardan istifadə edilməməlidir.
2. Bankalara, əvvəlcə, şorabanın suyu tökülməlidir. Ardından qaynadılmış məhsullar yerləşdirilməlidir.
3. Qaynatma uzunmüddətli olmalıdır.
4. Bankalarda çox boşluq buraxılmamalı, lakin çox da doldurulmamalıdır;
5. Qaynatmadan sonra sərin yerdə soyudularaq üzərinə istehsal tarixi yazılmalıdır.
6. Bankalar sərin və qaranlıq şəraitdə saxlanılmalıdır.

Evdə hazırlanan konserv məhsullarında bakteriyalar ola bilər
Konservləşdirmə işini evdə görmək qənaət baxımından əlverişli olsa da, bir az risklidir. Çünki həmin konservlərə bakteriyalar yol tapa bilər. Xüsusən "Clostridium Botulinum" adlı bakteriyalar yüksək temperatura davamlıdır və qaynatma zamanı ölmür. Əgər konserv yüksək temperaturda saxlanarsa, "botulin" deyilən toksin daha da inkişaf edir. Bu bakteriyaya yoluxan məhsul sağlam zənn edilsə də, istifadədən bir müddət sonra insanda halsızlıq, yorğunluq kimi zəhərlənmə əlamətləri ortaya çıxır. Göz bəbəklərində böyümə, cütgörmə, ağızda quruluq, dilin şişməsi, qəbizlik kimi hallar da özünü göstərir. Vaxtında tibbi müdaxilə edilməsə, nəfəs yolu əzələlərinin iflic olması səbəbilə zəhərlənmə ölümlə nəticələnə bilər.
Turşulu qidalarda isə bu bakteriya inkişaf edə bilmir. Ona görə də evdə yalnız turşulu qidaların konservləşdirilməsi məsləhət görülür.
Qeyd edək ki, bəzi Avropa ölkələrində ət, balıq, badımcan, quru lobya, kərəviz və göyərti qarışıqları kimi məhsullar qətiyyən evdə konservləşdirilmir.

Qurutma zamanı təmizliyə diqqət edilməli
Sobada və ya günəş şüaları altında qurutma işləri aparmaq olar. Günəşdə qurudarkən həmin sahənin təmizliyinə fikir vermək lazımdır. Bundan başqa, məhsulun torpaqla təmasda olmaması, böcək və digər zərərli təsirlərdən uzaq olması əsasdır. Məhsullar tam qurudulduqdan sonra saxlanan yerdən götürməli, sərin və quru yerdə nəmdən uzaq saxlanılmalıdır.

Maraqlı     Baxılıb: 2653   Tarix: 26 noyabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər nəhayət, 100 illik elmi sirri həll etdilər

Alimlər ilk dəfə nadir metal palladiumdan istifadə edərək atom səviyyəsində suyun yaradılmasının unikal prosesinin şahidi olublar. İlk dəfə olaraq hidrogen və oksigen atomlarının nanoölçülü kiçik su qabarcıqları əmələ gətirmə

.

Əziz Sancar AMEA-nın fəxri üzvü seçildi

Nobel mükafatı laureatı Əziz Səncər AMEA-nın fəxri üzvü seçilib. xəbər verir ki, bununla bağlı məsələ AMEA-nın bu gün keçirilən ümumi yığıncağında müzakirəyə çıxarılıb. Qeyd olunub ki, AMEA prezidenti, akademik İsa Həbibbəyl

.

Yeni nazir bu məşhur alimin oğludur

Azərbaycanın yeni əmək və əhalinin sosial müdafiəsi naziri Anar Əliyev məşhur ədəbiyyatşünas alimin oğludur.  xəbər verir ki, A.Əliyevin atası filologiya elmləri doktoru Rəhim Əliyev Nizami Gəncəvi adına Ədəbiyyat İnstitutund

.

Nazirlik: 743 müəllim təkrar sertifikatlaşdırmadan keçməyib

Ötən il ilk dəfə təşkil olunan sertifikatlaşdırma prosesində 11 211 nəfər ibtidai sinif müəllimi iştirak edib və bu prosesdə 97 faiz davamiyyət qeydə alınıb. Elm və Təhsil Nazirliyindən  -a verilən xəbərə görə, prosesi uğurl

.

Müəllim və direktorlara ŞAD XƏBƏR

2024-cü ilin dövlət büdcəsinin layihəsində müəllimlərin sertifikasiyası üçün 71,0 milyon manat, məktəb direktorları və müavinlərinin əməkhaqlarına əlavələrin müəyyən edilməsi üçün 22,6 milyon manat (93,6 milyon manat) vəsai

.

Azərbaycanda tanınmış müəllim vəfat etdi

Bakı Dövlət Universitetinin Jurnalistika fakültəsinin müəllimi, filologiya elmləri namizədi, dosent Mahmud Mahmudov dünyasını dəyişib. xəbər verir ki, o, bu gün 88 yaşında vəfat edib. Qeyd edək ki, Mahmud Mahmudov 50 il

.

Cinsi əlaqə zamanı nə etmək lazımdır?

İdeal cinsi münasibətlər üçün bir sıra tövsiyyələr:. Qadının cinsi yoldan doyuma çata bilməsi üçün romantik istiqamətdə sevildiyinə, qiymətli olduğuna və arzulandığına inanması lazımdır. Bu kişinin gözlərində, sözlərində

.

Bu gün Azərbaycan müəllimlərinin XVI Qurultayı keçiriləcək

Bu gün Bakı Konqres Mərkəzində Ulu Öndər Heydər Əliyevin 100 illik yubileyinə həsr edilən Azərbaycan müəllimlərinin XVI Qurultayı keçiriləcək. report-a istinadən xəbər verir ki, tədbirdə elm və təhsil naziri Emin Əmrullayev

.

"Penn State"in riyazi bilikləri ilə təəccübləndirən azərbaycanlı dahi - FOTO

17 yaşında ABŞ-li professoru riyazi bilikləri ilə təəccübləndirib. Amma o, bu istedadını 15 yaşında dərk edib. Riyazi bilikləri ilə yaşıdlarından seçilsə də, uzun müddət bunun fərqində olmayıb. Ta ki, onu müəllimi kəşf edi

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az hamiləlik yay geyimləri 2025 qadin dunyasi baş gicəllənməsi kakao salatlarin hazirlanmasi bezedilmesi evdarlıq kitabı janrlar masturbasiya nedir kahfe kali burcler haqqinda atalar sözü