Qreçka, yoxsa ağ düyü - Hansını çox yeməlisiz?

Qreçka, yoxsa ağ düyü - Hansını çox yeməlisiz?Hər iki yarma gündəlik rasionda kifayət qədər yer tutan ucuz başa gələn qidadır.
Amma Azərbaycan süfrələrində qarabaşaq (qreçka) düyüyə uduzur.
Bəs hansının faydalı olduğunu bilsəniz, onu seçərsizmi?
Milli.Az qarabaşaq ilə düyünün fərqini araşdırıb.
Qarabaşağın 2 əsas üstünlüyü var: bol liflidir, toxluq verir. Məsələn, səhərlər qarabaşaq yesəz, günortaya kimi acımayacaqsız.
Qarabaşaq əti əvəz edə bilər. Amma müəyyən mənada.
Çünki onda bitki zülalı var.
O, mədə-bağırsaq sustemini tənzimləyir, ürək-damarları təmizləyir, marqans, maqniy, dəmir, fosfor kimi elementlərlə zəngindir.
Sümük və toxumaları bərpa edir, uşaq orqanizmini böyüdür. Sinir və beyinə faydalıdır.
Hüceyrələri qocalmaqdan qoruyur, immuniteti gücləndirir.
Qanda şəkəri tənzimləyir.
Diabet xəstələri üçün əsas qarnir olmalıdır.
Arterial təzyiqi normallaşdırır. Yüksək təzyiqi olanlar yeməlidir.
Bəs düyü?
Təəssüf ki, emal olunmuş, ağ, plov düyüsü dediyimiz uzun düyü sağlam qidalar, yarmalar siyahısına daxil deyil.
Tərkibində nişasta, şəkər, karbohidrat çoxdur. Bunlar isə piylənməsi olanlara, təzyiq və şəkər xəstələrinə zərərlidir.
Amma yabanı, təmizlənməmiş düyü liflə zəngindir. Onun tərkibində bütün minerallar salamat qalır.
Belə düyü B qrup vitaminləri, K vitamini ilə zəngindir.
Belə düyü bir qədər bahalıdır.
Bu düyü sümükləri bərkidir, damarları möhkəmləndirir, beyinin işini yaxşılaşdırır, mədə-bağırsaq üçün faydalıdır.
Məhz bu düyü orqanizmi, duzları təmizləyir. Siz düyünün faydalarını oxuyub, elə hesab edirsiz ki, bu düyünü yağsız, duzsuz da qaynadıb yesəz müalicəvi effekt ala biləcəksiz.
Amma yalnız emal olunmamış, çəltiyi tam soyulmamış düyü faydalıdır.
Yalnız bu düyü orqanizmi qoruyur, həm sağlam, həm xəstələr üçün əvəzsizdir.
Düyü saçları, dırnaqları möhkəmlədir, C vitamini, nikotin turşusu, sinklə zəngindir.
Hansını yeyək?
Baxmayaraq ki, hər iki yarma faydalıdır, birinci yer qarabaşağa verilməlidir. Birincisi elə ona görə ki, o bağırsaqları, damarları yapışdıran nişasta yoxdur. Qarabaşaqda qlüten yoxdur. /medicina.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 779   Tarix: 01 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Davamlı stress xərçəng yaradır - Təsdiqləndi

Uzunmüddətli stress orqanizmin müdafiə sistemini zəiflədir və immun hüceyrələrin xərçəng ocaqlarını tanımaq qabiliyyətini azaldır. xəbər verir ki, bunu Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin onkoloqu Sergey İvanov bildirib. Onu

.

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riski o qədər azalırmış

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riskini azaldır. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri 217 cütlük üzərində müşahidə apararaq bu qənaətə gəliblər. Tədqiqat "Biopsychosocial Science and Medicine"

.

Bu hissin zəifləməsi qocalığın əsas əlamətidir

Yaşlı insanlarda qoxu hissinin zəifləməsi ürəyin işemik xəstəliyi riskini yüksəldə bilər. xəbər verir ki, bu nəticəyə ABŞ-ın Miçiqan Dövlət Universitetinin alimləri gəlib. Araşdırmanın nəticələri "JAMA Otolaryngology"

.

Bu qidalar səni xərçəng edə bilər - Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illər aparılan elmi araşdırmalar sübut edir ki, gündəlik qidalanmada yer alan bəzi məhsullar uzunmüddətli dövrdə xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər düzgün olmayan qidalanma təkcə artıq çəkiyə deyil

.

Ağzınızdakı belə dəyişikliklər infakrtın xəbərçisi ola bilər

Alimlər diş əti xəstəlikləri ilə ürək və beyin xəstəlikləri arasında təhlükəli əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, araşdırma "Neurology Open Access" jurnalında dərc olunub. Araşdırma diş əti xəstəlikləri və diş çürüməsini

.

Çayı şirin edənlərin nəzərinə - bu xəstəliyə səbəb olurmuş

Çaya şirin qatmaq zərərsiz görünə bilər, amma uzun müddət istifadə olunduqda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.  xəbər verir ki, gün ərzində içilən bir neçə stəkan çaya atılan şəkər tozu və ya qənd fərqinə varmada

.

"Payızda xəstələnməmək istəyirsinizsə naharda kələm turşusu yeyin"

Payızın sonuna yaxın orqanizm hava və işıq dəyişikliklərinə uyğunlaşmağa çalışır və bu dövrdə çoxları özünü yorğun hiss edir. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və qidalanma mütəxəssisi Darya Xaykina deyib. "Sağlamlığı

.

Damarları tıxayır, oksigen çatmır - Xeyli insan bu səbəbdən ölür: Açıqlama

İnfarkt və insult adətən qəfil baş vermir. Bu xəstəliklərin formalaşması illərlə davam edən risk faktorlarının toplanması nəticəsində baş verir. xəbər verir ki, bunu kardioloq, Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin Tibb və Profilaktik

.

Səhər yeyilən bu yemək başdan ayağa "zəhər"dir

Rusiyalı həkim ən zərərli səhər yeməyini açıqlayıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Maksim Kuznetsov səhər yeməyi üçün ən zərərli variantın hansı olduğunu açıqlayıb. Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyində bir neçə növ yağ mənbəyini

turlar.az

hamiləlik yay geyimləri 2025 donlar 2025 fantaziya duzlu xəmir işləri salatlarin bezedilmesi sulu yeməklər kosmetika hekaye janri salatlar birlik haqqinda dolça qu quşu