Razyananın faydalı xüsusiyyətləri
Razyana meyvəsi maddələr mübadilsinin sürətlənməsi, İştahanın artması, həzmin asanlaşması, ana südünün artması, qan azlığının aradan qaldırılması, yuxusuzluğun aradan qaldırılması, ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsi, revmatizm xəstəliklərinin müalicəsi, stresin aradan qaldırılması, sancıların azalması, boğaz və başağrısının aradan qaldırılması, temperaturun salınması, tənəffüs yollarının açılması məqsədi ilə istifadə olunur. Bundan əlavə razyananın sidikqovucu, qazqovucu, sakitləşdirici, ağrıkəsici həmçinin antibakterial və antikanserogen təsirləri də var.
Kimyəvi tərkibi:
Razyana meyvəsinin tərkibinə efir yağı, piyli yağlar, anis turşusu və s. daxildir, A,C və B qrupu vitaminləri, həmçinin kalium, maqnezium, kalsium mineralları ilə zəngindir.
İstifadəsinə göstəriş:
Razyana bağırsaq spazmaları, meteorizm, dispepsiya, bağırsaq ağrıları iə (spastik kolit, bağırsaq sancıları və uşaqlarda köp) gedən mədə-bağırsaq xəstəliklərində və yuxarı tənəffüs yollarının xəstəliklərində tətbiq edilir.
İstifadə qaydası:
İki xörək qaşığı xammalın üzərinə 200ml. (1 stəkan) qaynar su tökülür, 15 dəqiqə dəmlənir, 45 dəqiqə otaq temperaturunda soyudulur, süzülür.
Gündə 3-4 dəfə, hər dəfə 1/3 stəkan ilıq şəkildə içilir. Dəmləməni sərin yerdə 2 günə qədər saxlamaq olar.