Reflüks xəstəliyi xərçəngin riskini artırır

Reflüks xəstəliyi xərçəngin riskini artırırReflüks mədədən qida borusuna ‪‎turş‬ tərkibli mədə möhtəviyyatının atılmasıdır.
Gün ərzində hər bir insanda orta hesabla 8-10 dəfə reflüks baş verə bilər. Bu normal sayılır.
Davamlı xarakter alan reflüks zamanı isə mədədə ifraz olununan turşu və pepsin fermenti  qida borusunun alt hissəsində selikli qişanı zədələyir və "peptik eroziyalar" əmələ gətirir. Bu isə artıq xəstəlik hesab olunur. Bu xəstəliyin adı "qastroezofageal reflüks" xəstəliyidir. Reflüksün qida borusunda yaratdığı vəziyyət isə "reflüks ezofagit "adlanır.
Xəstəliyin səbəbləri:
- qida borusunun mədəyə keçid yerində olan afinkterin çatmamazlığı (qapaq çatmamazlığı)
- diafraqmal yırtıq (mədə yırtığı)
- qarındaxili təzyiqin artması (xüsusən kök insanlarda)      
- bəzi qida faktorları (yağlı qidalar, qəhvə, şirniyyatlar, spirtli içkilər)
Xəstəliyin simptomları:
- döş sümüyü arxasında yanma, ağrı,
- ürəkbulanma,
- ağızda  acılıq,
- quru  öskürək,
- bəzən udma aktının pozulması kimi şikayətlərlə özünü büruzə verir.Xəstəliyin ağırlaşmaları
Reflüksü olan xəstələrin bir qismində "Barrett ezofagusu" deyilən ciddi hal yarana bilər. Bu zaman qida borusunda "İntestinal metaplaziya" prosesi baş verir. Yəni normal qida borusu epiteli ‪‎bağırsaq‬ epitelinə keçir. Belə xəstələrdə normal insanlara nisbətdə qida borusu xərçəngi əmələ gəlmə riski 30-40 dəfə yüksək olur. Belə xəstələr mütləq ‪‎kontrola‬ götürülməli, hər 6 aydan bir endoskopik müayinədən keçməli və daimi nəzarət altında qalmalıdır!
Tərlan Qasımov
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1220   Tarix: 19 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

.

Gecə oyanmaların səbəbi açıqlandı - Problem əlamətidir?

Gecə yuxu zamanı qısa və ani oyanmalar həmişə yuxusuzluq əlaməti sayılmır. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətində çalışan terapevt David Gurley Daily Mail nəşrinə müsahibəsində bildirib. Həkimi

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

turlar.az

yay kolleksiyasi qadin sayti hamiləlik sizanaqlara qarsi uz maskalari zara ayaqqabilari 2025 2025 geyim kolleksiyalari sufle hazirlanmasi kosmetika qoğalın nağlı novruza aid veten haqqinda atalar sozleri seksi qiz evi