Reflüks xəstəliyi xərçəngin riskini artırır

Reflüks xəstəliyi xərçəngin riskini artırırReflüks mədədən qida borusuna ‪‎turş‬ tərkibli mədə möhtəviyyatının atılmasıdır.
Gün ərzində hər bir insanda orta hesabla 8-10 dəfə reflüks baş verə bilər. Bu normal sayılır.
Davamlı xarakter alan reflüks zamanı isə mədədə ifraz olununan turşu və pepsin fermenti  qida borusunun alt hissəsində selikli qişanı zədələyir və "peptik eroziyalar" əmələ gətirir. Bu isə artıq xəstəlik hesab olunur. Bu xəstəliyin adı "qastroezofageal reflüks" xəstəliyidir. Reflüksün qida borusunda yaratdığı vəziyyət isə "reflüks ezofagit "adlanır.
Xəstəliyin səbəbləri:
- qida borusunun mədəyə keçid yerində olan afinkterin çatmamazlığı (qapaq çatmamazlığı)
- diafraqmal yırtıq (mədə yırtığı)
- qarındaxili təzyiqin artması (xüsusən kök insanlarda)      
- bəzi qida faktorları (yağlı qidalar, qəhvə, şirniyyatlar, spirtli içkilər)
Xəstəliyin simptomları:
- döş sümüyü arxasında yanma, ağrı,
- ürəkbulanma,
- ağızda  acılıq,
- quru  öskürək,
- bəzən udma aktının pozulması kimi şikayətlərlə özünü büruzə verir.Xəstəliyin ağırlaşmaları
Reflüksü olan xəstələrin bir qismində "Barrett ezofagusu" deyilən ciddi hal yarana bilər. Bu zaman qida borusunda "İntestinal metaplaziya" prosesi baş verir. Yəni normal qida borusu epiteli ‪‎bağırsaq‬ epitelinə keçir. Belə xəstələrdə normal insanlara nisbətdə qida borusu xərçəngi əmələ gəlmə riski 30-40 dəfə yüksək olur. Belə xəstələr mütləq ‪‎kontrola‬ götürülməli, hər 6 aydan bir endoskopik müayinədən keçməli və daimi nəzarət altında qalmalıdır!
Tərlan Qasımov
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1231   Tarix: 19 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?

Gündə üç dəfə yeməkdən imtina insanın maddələr mübadiləsini pozaraq hormon balansına mənfi təsir göstərə və qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriy

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari hamilelikde qidalanma yay geyimləri 2025 dini geyimler edebi janrlar konservləşdirilmiş məhsullar merlin monro kosmetika kahfe fali azerbaycanli is adami amerikada gullelendi baliq ginekoloq xanim.az