"Soyuq havalardan qorunmağın ən yaxşı yolu..."

Havalar soyuduqca və rütubət artdıqca virusların yayılma sürəti də artır, nəticədə immunitet zəifləyir, bədən temperaturu isə çöl mühitinə uyğunlaşa bilmir. Belə havalarda vətəndaşlar qapalı məkanda daha çox vaxt keçirdiyindən yeni növ koronavirus (COVID-19) infeksiyasına yoluxma ehtimalı da artır.
Milli.Az xəbər verir ki, həkim-terapevt Nahid Məhərrəmov deyib: "Burun və alın ciblərində iltihab və yaxud yuxarı tənəffüs yollarında, məsələn, burun və ya ağız boşluğunda infeksiya varsa, hava kütləsinin bir-birini əvəz etməsi adətən virus və bakteriyaların daha tez canlanmasına səbəb olur. Bu da orqanizmdə nəm mühitin isinməsi və münbit mühitin yaranması nəticəsində yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyasına, COVID-19-un yaranmasına, digər virusların daha da aktivləşməsinə aparıb çıxara bilər".
Həkimlərin dediyinə görə, qoruyucu vasitələrdən kifayət qədər istifadə etməmək, otaqları vaxtaşırı havalandırmamaq da virusun aktivləşməsində mühüm rol oynayır. Havanın temperaturuna uyğun geyinmək isə mütləq şərtlərdən biridir.
Həkim-terapevt Mətanət Cəfərova bildirib: "Soyuq havalardan qorunmağın ən yaxşı yolu kəskin temperatur fərqi yaşamamaqdır, yəni havanın temperaturuna uyğun geyinməkdir. Hədsiz çox qalın geyinmək də bəzən xəstələnməyə səbəb olur. Evi hədsiz çox qızdırmaq olmaz, xüsusən də uşaqlar olan otaqları və yataq otağını hədsiz çox isitməyin özü də kəskin temperatur fərqinə və xəstələnməyə səbəb ola bilər. Temperaturu hər zaman optimal saxlamaq məsləhət görülür".
Soyuq havalarda balanslı qidalanmaya diqqət yetirmək lazımdır. Qida rasionuna bol vitaminli meyvə və tərəvəz əlavə edilməlidir. Çoxlu maye qəbulu da orqanizmi xəstəliklərdən uzaq tutan vacib şərtlərdən biridir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 987   Tarix: 21 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

turlar.az

qaşların formalari kosmetoloq gözəllik məhsulları üz maskaları kabab reseptləri bürc xəbərləri gavalinin xeyri kosmetika maraqli hakistalar novruz bayramına aid hakıştalar maska hakışdalar toy gecesı