Subleykemik mieloz

Subleykemik mielozSubleykemik mieloz leykozun növlərindən biridir.Leykozun bu növü digərlərindən polimorf hüceyrələrin sayının yüksək olması,mielofibroz və osteolielosklerozun olması ilə fərqlənir.Subleykemik mieloz meqakariositlər və trombositlərin fibroblastlarda poliferasiyasına səbəb olur.Buna görə də öd kisəsi daxil olmaqla bütün daxili orqanlarda mielid metaplaziyaya səbəb olur.Xəstəlik leykozun bədxassəli növlərindən sayılır.
Subleykemik mielozun xoşxassəli növü də vardır ki,bu uzun müddət xəstədə heç bir əlamətlərlə özünü biruzə vermir.Bu zaman xəstəlik gizli şəkildə 1-5 il ərzində inkişaf edir və 15-20 il müalicə ilə xəstənin həyatda qalmasını təmin etmək olur.
Subleykemik mielozu klinikasına görə bir-neçə yerə ayırırlar.Bunlar yüngül gedişdən ölümə səbəb olacaq formaya qədər bir-birindən klinikalarına görə fərqlənirlər.Çox zaman xəstəliyə infeksion xəstəliklərdə qoşulur.Belə olduqda ürək və böyrək çatışmazlığı əlamətləri meydana çıxr.15-20% xəstələrdə arterial təzyiq əlamətləri və həzm sistemi üzvlərinin damarlarında varikoz genəlmələr baş verir.
Subleykemik mieloz xəstələrinə diaqnoz qoyulan zaman xəstədə aşağıdakı patologiyalar meydana çıxır:
- anemiya əlamətləri
- öd kisəsi və qara ciyərdə böyümə
- splenomeqoliya
- burun və diş qanaxmaları
- beyinə qansızma
Xəstəliyə ən çox 40 yaşdan yuxarı adamlarda rast gəlinir.Çox vaxt xəstəlik ciddi bir əlamət vermədən inkişaf mərhələsinə çatır.Bəzi hallarda hemostaz və trombositlərin dəriyə sızması nəticəsində mədənin venalarından qanaxmalar baş verə bilir.
Diaqnoz zamanı qanın bütün kliniki analizlərinin nəticələri və onurğa beyin maddəsindən götürülən biopsiyanın cavabları əsas götürülür.
Xəstəliyin gedişi bədxassəlidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 843   Tarix: 26 may 2022
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Balıq niyə limonla yeyilməlidir? - Beş əsas SƏBƏB

Restoranlarda balıq və dəniz məhsulları yeməkləri bir səbəbə görə limonla verilir.   -a istinadən xəbər verir ki, aşpaz Yuliya Arxipova balıq yeməklərinin nəyə görə limonla yeyilməsinin səbəbini açıqlayıb. Birincisi, gözəldir

.

Bunları etsək daha çox yaşaya bilərik - naturopat Günay Seyfullayeva qlobal problemdən danışdı

Ürək-damar sağlamlığının qorunması uzun və sağlam ömür sürməyin bir nömrəli şərtidir. Bəs ürək-damar xəstəliklərinin təsirlərini azaltmaq və həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün nələr etməliyik?. Bununla bağlı saytımız

.

Dünya əhalisi ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ: 2050-ci ilə qədər

Dünyada doğum nisbətləri azalmağa davam edir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə beynəlxalq alimlər qrupunun "MedicalXpress"də dərc olunan araşdırmalarında bildirilir. Məlumatda deyilir ki, dünya ölkələrinin yarısınd

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.   -a istinadən xəbə

.

Tünd şokoladın müalicəvi əhəmiyyəti üzə çıxdı

Alimlər ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün yeni yollar tapmağa davam edirlər. Çindən edilən son araşdırmalar maraqlı nəticə ilə diqqəti cəlb edir: tünd şokolad təkcə müalicəvi deyil, həm də hipertoniya ilə mübarizəd

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri sade makiyaj sekilleri gozel gorunmek ibrətamiz sözlər pomidorun ziyani yaz yay 2024 balıqlar bürcü kosmetika qiz evi haxista oğlaq vətənə aid arxadan olmaq xerceng