Tromblaşma riski olan xəstələrin COVID-19 əleyhinə vaksin vurdurması tövsiyə edilir

Tromblaşma riski olan xəstələrin COVID-19 əleyhinə vaksin vurdurması tövsiyə edilirGənc və orta yaşlı nəslin nümayəndələri arasında baş verən qəfil ölümlərin bir sıra səbəbləri var. Son illər daha çox müşahidə edilən qəfləti ölümlərin səbəbləri əsasən tromboemboliyalardır. Tromboemboliya bir çox hallarda infeksion xəstəliklərə yoluxduqdan sonra baş verir. Həmçinin yeni növ koronavirus (COVID-19) infeksiyası ilə yoluxma zamanı da risk qrupuna daxil olan vətəndaşlarda tromboemboliya yarana bilər. Yeri gəlmişkən, məhz bu cür problemlər nəzərə alınaraq, xüsusilə risk daşıyanların koronavirus əleyhinə vaksin olunması tövsiyə edilir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, bu barədə həkim-reanimatoloq Gündüz Qasımov məlumat verib.
Həkim-mütəxəssis bildirib ki, tromblar bir müddət, hətta aylar, illər əvvəl damarlarda formalaşır və hansısa arteriyada toplanır: "Tromb varikoz genəlmə, anevrizma və yaxud da hansısa cərrahi əməliyyatdan sonra da yarana bilər. Tromboemboliyanın yaranma səbəblərindən biri isə qanın qatılaşmasının pozulmasıdır. Gənclərdə zərərli vərdişlər, uzun müddət siqaret və spirtli içki qəbul etmək, bir sıra narkotik maddələr qanı qatılaşdırır. Nəticədə tromb yaranır. Yəni, tromb xeyli əvvəldən yaranmış olsa da, anidən qopur və ciddi problemlər yaradır".
G.Qasımov, həmçinin qeyd edib ki, gizli keçən ağır infeksiyalar da qanda laxtalanmanı pozur və septiki şok yaradır: "Qəfləti ölümlərin təxminən 90 faizi tromboemboliyalardır. Ona görə də gənclər qanın qatılaşması və damarların vəziyyətini mütəmadi yoxlatmalı, zərərli vərdişlərdən uzaq durmalıdırlar. Belə olan halda, qəfil yaranan emboliya riskini azaltmaq mümkündür. Həmçinin peyvəndləmə aparılan bütün növ infeksiyalara qarşı vaksin vurdurmaq tövsiyə edilir".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1051   Tarix: 02 dekabr 2021
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

İncə görünmək üçün korset taxanlara xəbərdarlıq

Son dövrlər ideal bədən silueti trendi ilə korsetlər, bədən formalaşdıran bodilər və sıxıcı kolqotlar gündəlik geyimə daxil olub. Lakin, onlar sağlamlıq üçün zərərlidir. xəbər verir ki, Perm Politexnik Universitetinin "HimBio"

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

turlar.az

qis geyimləri 2025 makiyaj etmek qaydalari gozel gorunmek peraski cudu şorbalar xarici ulduzlar qadın xəyanət kosmetika efsane toyuq salati haxista atalar sozu qaynanaya aid