Ürəyi sağlam edən 5 qida
Məlumdur ki, yüksək xolesterol ürək və damar xəstəliklərinə səbəb olur. Xolesterol insan bədəninin bütün hüceyrələrində yağa bənzər bir maddədir. Xolesterolun təxminən 75%-i qaraciyərdə iştehsal olunur, 25%-i isə ət, yumurta və süd məhsullarından alınır. Xolesterol hüceyrə pərdəsinin və bəzi hormonların istehsalına yardımçı olur. Ancaq qanda çox miqdarda olması zərərli hesab edilir. Belə ki, qanda xolesterolun səviyyəsi nə qədər yüksək olarsa, ürək xəstəliklərinin yaranma riski bir o qədər artmış olur.
Qida rasionumuzda bəzi dəyişikliklər etməklə qanda xolesterolun miqdarının azalmasına nail ola bilərik.
1) Acı Şokolad
Acı şokoladın tərkibində antioksidantlar var ki, bu da ürəyin sağlam fəraliyyət göstərməsinə şərait yaradır. Gün ərzində 30 qr acı şokolad yesəniz ziyanlı xolesterolun artmasının qarşısını almış olacqsınız.
2) Paxlalı bitkilər
Quru paxla, noxud, yaşıl mərci kimi qidalar xolesterolun miqdarının aşağı salınmasına kömək edir. Müəyyən edilib ki, gündə bir dəfə paxlalı bitki yeyən insanlarda xolestrolunun səviyyəsi aşağı düşür. 6 həftə ərzində qida rasionunuza paxlalı bitkilər əlavə etsəniz xolesterolun səviyyəsininin10% azalmasına nail olacaqsınız.
3) Soya məhsulları.
Bu məhsulların tərkibində olan proteinlər xolesterolun miqdarının aşağı düşməsinə kömək edir. Odur ki, qida rasionunuza hər gün bu məhsulları daxil edin. Gün ərzində 25 qr soya zülalı qəbul edilərsə, ziyanlı xolesterolun səviyyəsi əsaslı şəkildə azalar.
4) Quru çərəzlər
Qoz, findıq, badam müntəzəm qaydada qəbul edilərsə xolesterolun səviyyəsi aşağı düşər. Bu məhsulların təkibində olan doymamış yağ turşuları damarların sağlam qalmasına səbəb olur. Gündə 40 qr quru çərəz yesəniz, xolestrolununzun səviyyəsini nizamlaya bilərsiniz.
5) Avokado
Gündə ¼ və ya ½ avokado yesəniz qandakı xolesterolun səviyyəsini azaltmağa nail ola bilərsiniz.
Turlar.az