Yaddaşı yaxşılaşdıran 5 qida
Rozmarin
Rozmarin antioksidantlar və carnosic turşusu ilə zəngindir ki, bu beyin damarının toxumalarını genişləndirir. Təcrübələr göstərir ki, hətta rozmarinin qoxusu belə yaddaşı yaxşılaşdırır.
Yağlı balıq
Qızılbalıq, siyənək və skumbriya balıqlarında Omeqa-3 turşusu var ki, bu da xolesterinin miqdarını azaldır və baş beyinin damarlarına yaxşı təsir göstərir. Balıqda həmçinin yod var ki, bu zehin açıqlığına müsbət təsir edir.
Brokolli
K vitanini və maqneziumun əla mənbəyidir, beynin işini yaxşılaşdırır. Həmçinin kələmin tərkibində bor vardır ki, onun çatışmamazlığı beynin aktivliyini aşağı salır.
Yekökü
Orqanimzin, o cümlədən beyinin yaşlanma prosesini ləngidir. Tərkibindəki luteolin yaddaşa cavabdeh olan hüceyrələrin vaxtından qabaq ölməsinin qarşısını alır.
Qoz
Bütün qoz-fındıq məhsullarının demək olar ki, hamısının tərkibində aktiv maddə - luteolin var. O, beyndə neqativ xarici faktorlarların təsiri və yaşla əlaqədar yaranmış ihtihabı aradan qaldırır. Diqqət itkisinin, yaddaşın zəifləməsinin qarşısını alır, baş beyində zərərli maddələrin istehsalını azaldır bakterial toksinlərin təsirindən sonra neyronların yaşamasına kömək edir.
f Paylaş