Yağlar haqqında bilmədiyiniz 10 MARAQLI FAKT
Günəbaxan yağı bədən üçün o qədər də faydalı deyil. Ancaq başqa yağların tərkibi haqqında da həmişə müsbət fikir bildirmək olmur.
bu yazıda oxucuları yağlar haqqında 10 maraqlı faktla tanış edib. Əgər mətbəxinizdə faydalı yağlardan istifadə etmək istəyirsinizsə, sadalayacağımız faktları nəzərə almağa çalışın.
1. Ən vacib yağ turşuları kətan yağındadır
Alfa-linolenik, eikosapentaenoik, dokozaheksaenoik turşular omeqa-3 turşularının ən vacibidir. Ancaq zövqə görə spesifikdir və onu kapsul şəklində sərbəst istehsal etmək mümkün deyil.
2. Kətan yağı düzgün istehlak edilməlidir.
Bədən alfa-linolen turşusunu daha iki zəruri turşuya parçalaya bilər, ancaq omeqa-6 yağ turşularının iştirakı bu çevrilməyə maneə törədir. Odur ki, eyni zamanda kətan və bitki yağlarını istifadə etməyin.
3. Düzgün yağ alın
Yağ 50 dərəcədən çox olmayan bir temperaturda süzülməlidir. Ondan qızardılmış qoxu gəlirsə, istifadə etmək olmaz.
4. Qaraciyər müalicəsi
Bunun üçün çaytikanı yağı (ləkələnmiş) uyğundur. Gündə 2-3 yemək qaşığı istifadə edin. Ucuzdur və orqanizmin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
5. Qoz yağı ürək və beynin işini yaxşılaşdırır
Bu yağa bütün bədəni gücləndirən çox sayda E vitamini daxildir. Ancaq tiroid vəzi ilə bağlı problemləriniz varsa, qoz yağı istifadə etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmək daha yaxşıdır.
6. Balqabaq toxumu yağı, vitamin anbarıdır
Molekulların sintezi üçün lazım olan sink tərkibinə görə zəngindir. Yağ yoluxucu və bədxassəli xəstəliklərdən qoruyur.
7. Yağlardan daim istifadə etmək olar.
Onları qarışdıraraq salatlara əlavə edin. Ancaq unutmayın ki, bütün növ yağlar qızdırıla bilməz.
8. Zirə yağı qiymət baxımından fərqlidir
Zirənin kəskin dadı onun qalıcılığını pozur. Odur ki, daha bahalı analoqları seçin.
9. Qarğıdalı yağı antimutogen xüsusiyyətlərə malikdir
Alimlərin araşdırmalarına görə, yağın tərkibindəki timoxinon adlı maddə mutageni aradan qaldıra və inaktiv edə bilir. Odur ki, qara zirə yağı bizi kimyəvi və radioaktiv təsirlərdən qorumağa qadirdir.
10. Beynin yağlara ehtiyacı var
Qanda çox qlükoza olduqda, şəkər molekulları zülallarla birləşərək onu məhv edir. Bu isə neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişafının başlanğıc mexanizmidir.
Aytən Məftun /publika.az