Yerkökünün möcüzəvi faydaları - Xərçənglə savaşır, infarkt riskini yox edir
Mütəxəssislər mümkün qədər tez-tez gündəlik rasiona yerkökü daxil etməyi tövsiyə edir.
Publika.az xəbər verir ki, yerkökü dərman, qida və kosmetik xüsusiyyətləri ilə məşhurdur.
Elm adamları yaxın keçmişdə yerkökünün köməyi ilə ömrün necə uzadılacağının sirlərini də açıqlayıb.
Uzunömürlülüyün açarı olan bu möcüzəvi bitki zülal, A, C və K vitaminləri ilə zəngindir. Yerkökü immunitet sistemini stimullaşdıran və müalicəsində kömək edən A vitamini seriyasında, şübhəsiz, liderdir.
Bir tərəvəzin tərkibini və xüsusiyyətlərini bilmək bədəninizə zərər verməmək üçün gündəlik menyunuza hansı miqdarda daxil ediləcəyini müəyyənləşdirməyə kömək edəcək.
Bitkinin tərkibində E, D, PP və B vitaminləri ilə yanaşı, müxtəlif elementlər də var: kükürd, xlor, kalium, kalsium, fosfor, bor, mis, selenium, maqnezium və s. C və E vitaminləri yaşlanma prosesini ləngitməyə kömək edir, K qanın qatılığını artırır. Kalium ürək-damar fəaliyyətini normallaşdırır, kalsium və fosfor dişləri və sümükləri gücləndirir, xlor bədəndə su tarazlığını qoruyur.
Selenium gəncliyi qoruyur, florid endokrin sistemin fəaliyyətindən məsuldur. Çiy yerkökü aşağı kalorili məhsul olması ilə faydalıdır: 100 qramda cəmi 40 kalori var.
Hər gün yerkökü yesəniz, nə olar?
Mario Neqri Farmakoloji Tədqiqatlar İnstitutunun tədqiqatçıları yerkökünün infarktın inkişaf riskini üç dəfə azaltdığını bildirir.
Şotlandiya alimləri, yerkökünün 3 həftə ərzində 200 qram qəbul edildiyi təqdirdə, bədəndə xolesterol səviyyəsini, orta hesabla, 11% azaldığına dair fərziyyəni təsdiqləyib.
Yerkökü qəbulu insan orqanizminə necə təsir edir?
Bu tərəvəz diş daşının əmələ gəlməsinin qarşısını alır və diş ətini gücləndirir, bədxassəli proseslərin inkişafına mane olur, orqanizmin qoruyucu funksiyalarını artırır. İmmunitet sistemini stimullaşdırır, bağırsaq disbiozunu aradan qaldırmağa kömək edir, qan təzyiqini aşağı salır, kalsiumun sümüklərdən yuyulmasının qarşısını alır və anemiyanın qarşısının alınması üçün faydalıdır.
Kök sidikqovucudur. Bu, mədə-bağırsaq traktının xroniki pozğunluqları üçün istifadəsinin tövsiyə edilməsinin səbəblərindən biridir. Müasir pəhriz elmində bu tərəvəz, xüsusilə, həzmi inkişaf etdirən və maddələr mübadiləsini normallaşdıran qida xüsusiyyətləri, az kalorili məzmunu və lif tərkibi ilə qiymətləndirilir.
Yerkökünün zərərləri
Tərəvəzin heç bir zərəri yoxdur, lakin istifadəsində bəzi əks göstərişlər var. Bu, kəskin pankreatit (mədəaltı vəzin iltihabının müşahidə olunduğu bir qrup xəstəlik və sindrom), mədə xorası, həmçinin məhsula fərdi dözümsüzlük və allergik reaksiyadan ibarətdir.
Qastritdən əziyyət çəkənlər tərəfindən də ehtiyatla qəbul edilməlidir.
Kökün həddindən artıq qəbulu yuxululuq, ürək bulanması və dərinin saralması kimi simptomlara səbəb ola bilər.
Zümrüd