Ağız qoxusu. Səbəbləri və çarələri

Ağız qoxusu. Səbəbləri və çarələriAğız qoxusu dünya əhalisinin hər beş adamdan birinin əziyyət çəkdiyi bir pozulmadır.
Bəzi hallarda belə hal insana o qədər narahatlıq verir ki, belə insanlar əsəb xəstəliyinə belə tutulurlar. Ağız qoxusu olan zaman nəyə diqqət etməli və harda bunun səbəbini axtarmalı?
Birinci: Ağız boşluğundan başlamaq lazımdır çürük dişlər, metal keramika örtülü dişlər və ən çox da belə qapaqların boşalması zamanı ağızdan pis qoxu gələ bilir. Sonra ağız suyunun azalması (tüpürcək istehsalı). Deməli, az miqdarda çiy su içən adamlarda uzun zamandan sonra tüpürcək istehsalı azalır və ağızda bakteriyaların artıb çoxalması üçün yaxşı şərait əmələ gəlir. Deməli, gündə ən azı 2 litr çiy suyun içilməsinin ağız qoxusuna da təsiri varmış.
İkinci: Ağızda problem olmasa badamcıqlara baxılmalıdır. Bəzən şişmiş badamcıqlar infeksiyalaşır və ağız qoxusuna səbəb olur. Bu zaman Adaçayı, Efkalipt, Teasept çayı, Palıd qabığı kimi bitkilərdən dəmləmə edib qar-qara edə bilərsiniz və ya stomanginol məhlulu ilə də qar-qara edə bilərsiniz.
Üçüncü: Mədədə qastrit, qida borusunda ezofaqit (yəni səpmə yaralar) varsa bu da pis qoxuya səbəb olur. Belə ki, bu zaman mədə sfinktoru çox vaxt açıq qalır və mədə möhtəviyyatının iyi ağıza gəlməyə başlayır. Belə hallarda mədədə bakteriyalar da çoxalır. Məsələn, helikpobakter pilori bu zaman yeməkdən əvvəl teastomoin çayı, çaytikanı yağı və 20 faizli bərəmum məhlulu içilməlidir.
Dördüncü: Ağ ciyərdən gələn iylər ola bilər, bunlara əsasən soğan, sarımsaq, pendir, balıq, köhnəlmiş yeməklər və sairə kimi yeməklər yeyildikdən sonra ağızdan iy gələ bilir, çünki belə yeməklər ağ ciyərdən buxarlanırlar və nəfəs yolu ilə ağızdan iy gələ bilir, bunlar daha çox yeməklərlə bağlı olduğundan keçicidir və müalicəyə ehtiyac yoxdur.
Ağız qoxusunu gəlməməsi üçün tədbirlər:
- Yeməkdən sonra ağıza mixək atmaq və ya cəfəri çeynəmək, cirə, zirə, razyana kimi toxumların istər çayından, istərsə də üyüdülmüş tozundan istifadə edə bilərsiniz.
- Limon şirəsinin içinə təzə nanə yarpağı atın, blenderdən keçirin və yeməkdən sonra yarım stəkan için çox faydalıdır.
- Yeməkdən sonra adi su ilə ağızınızı yaxalamağı vərdiş edin. Bu yemək qırıntılarını təmizləyir.
- Yeməkdən əvvəl və sonra alma yemək ağız qoxusunu aparır.
- Yatmazdan əvvəl heyva yeyin.
- Təzə əməkömənci yarpaqlarını çeynəyin, suyunu udun, oduncağını tüpürün, əməkömənci həm ağız yaralarını sağaldır, həm də ağız qoxusunu götürür.
- Gündə 2 stəkan Qafqaz kefiri için, kefir qıcqırmaları azaldır, patogen (xəstəlik törədən) bakteriyaları məhv edir. Kefir tapmasanız təzə qatıqdan da istifadə edə bilərsiniz.
- Alkoqol və siqaret kimi pis vərdişlərdə ağızdan pis qoxunun gəlməsinə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 872   Tarix: 07 dekabr 2021
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

Xoruldamaq bu xəstəliklərin XƏBƏRÇİSİDİR

Xorlama xərçəng də daxil olmaqla bir neçə xəstəliklərin mövcudluğunu göstərə bilər. . -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış nevroloq Olqa Zinçeva deyib. . Həkimin sözlərinə görə, bəzən xoruldama endokrin xəstəliklərlə

.

İnsan hər gün ağlasa nə olar?

Duyğularınızı daim nəzarətdə saxlamaq və ağlamağa imkan verməmək son dərəcə zərərlidir. Ancaq hər gün uzun müddət ağlamaq sağlamlığa zərər verə bilər. İnsan hər gün ağlasa nə olar?. -a istinadla xəbər verir ki, tez-tez ağlama

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

.

Qarın yağlarını əridən 6 QİDA

Daha çox oturaq həyat tərzi, balanssız qidalanma vərdişləri və genetik faktorlar qarın nahiyəsində yağlarına səbəb ola bilər. Ancaq bu yağları sağlam qidalanma ilə əritmək mümkün ola bilər.   -a istinadən qarın yağını azald

.

Banan adı ilə aldığımız meyvə "afrika kartofu" imiş - Diqqət

Banan çoxlarının sevdiyi meyvədir. Onu öz cinsindən olan plantainlə tez-tez qarışıq salırlar. -a istinadən banan və plantainin fərqi barədə məlumat verir. Banan daha sarı, ətirli, yumşaq və şirin olur. Forması qövsvaridir

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Hansı yeməkləri sabaha saxlamaq olmaz? - SİYAHI

İnsanlar çox vaxt ertəsi günə saxlanılan yeməklərin sağlam olub-olmadığını düşünmür. Lakin mütəxəssislər iddia edirlər ki, bəzi yeməklər bir neçə saat keçdikdən sonra xəstəlik mənbəyinə çevrilir. Belə ki, onlar soyuducud

.

Cavan dərinin bir nömrəli sirri

Nəmləndirmə dərinin cavan qalmasında böyük rol oynayır. Məhz nəmlilik dəriyə elastiklik, hamarlıq və təravət bəxş edir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, quru dəri həmişə qoca görünür. Dəriyə makiyaj edən də səliqəsizdi

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri geymler 2024 geyim dəbləri yoğun bağırsaq xəstəlikləri qas duzeltme cennet almasi sanamalar kosmetika suni mayalanma ziyafet geyimleri qu quşu öpüşme qaynanaya aid