Bağırsaq mikroflorası və sağlamlıq

Bağırsaq mikroflorası və sağlamlıqBağırsaq  florası, sağlam və funksional həzm sistemi üçün əsas rol oynayır.
Gündəlik iş və problemlər axınında biz bəzən sağlamlığımızın  qayğısını  çəkməyi unuduruq. Düzgün olmayan və qeyri-rasional  qidalanma, yağlı, şirin, konservləşdirilmiş, rafinəolunmuş qidaların çox qəbul edilməsi, həmçinin qəbul  edilən  qidaların  tərkibində süd  məhsullarının və bitki  liflərinin  kifayət  miqdarda olmaması  bağırsağın mikroflorasına çox  pis  təsir  edir. Kəskin  pəhrizlər  də  bağırsaq  florasına xeyli  dərəcədə  zərər  vurur. Həmçinin mədə-bağırsaq  sisteminin  kəskin  və  xroniki  xəstəlikləri (xolesistit, hepatit, pankreatit, qastrit, mədə və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi, digər bağırsaq xəstəlikləri),  alkoqollu  içkilərin  qəbul  edilməsi, tez-tez  baş verən  streslər,  nəzarətsiz  olaraq  güclü antibiotiklərin  qəbul  edilməsi , bağırsaq  qurdlarının  (helmintlərin)  və  infeksiya  törədən  mikrobların (dizenteriya, salmonellyoz və s.) olması, immunitetin  zəifləməsi, ekoloji  mühitin  pisləşməsi, kimyəvi və radioloji  terapiya, endokrin xəstəliklər,  metabolik  dəyişikliklər, sutkalıq bioritmlərin pozulması, bağırsaq  motorikasının  pozulması  və  s. bağırsaq  mikroflorasının  tərkib  və  miqdarının  pozulmasına  gətirib çıxarır.  Bunların hamısı  xeyirli (normal)  mikrobların məhv olmasına səbəb olur. Bu zaman faydalı  bakteriyaların  sayı azalır, xəstəlik törədən mikroorqanizmlərin miqdarı  isə  artır.  İnsan  orqanizminin  mikrob  disbalansının  pozulması  disbakterioza səbəb olur.
Bağırsaq  disbakteriozu  21-ci əsrin əsas  sosial  problemlərindən  biri  hesab  olunur. Mütəxəssislərin hesablamalarına  görə  Yer  kürəsinin böyük  yaşda  olan əhalisinin  təxminən  90%-i  bu  xəstəliyə düçar olmuşdur. Disbakteriozun səbəbləri arasında  antibiotikləin  uzunmüddətli, qeyri-rasional tətbiqi, ətraf mühitin əlverişsiz amillərinin təsiri xüsusi yer tutur. Disbakteriozun  əlamətlərinə:  İshal ( diareya), çəkinin  günü-gündən  azalması, anemiya (qan azlığı), iştahasızlıq, qarında köp, ağızda xoşagəlməz dad, ürəkbulanma, saçların tökülməsi, aqressivlik, tez yorulma aiddir.
Disbakteriozlar zamanı orqanizm üçün vacib hesab edilən qida maddələrinin həzm edilməsi və sorulması prosesi pozulur. Bunun da nəticəsində anemiya, hipovitaminozlar (vitaminlərin çatışmazlığı), vacib mikroelementlərin kifayət qədər mənimsənilməməsi baş verir (məsələn, kalsium çatışmazlığı nəticəsində uşaqlarda - raxit, boy inkişafının ləngiməsi, böyüklərdə osteoparoz - sümüklərin kövrəkliyi baş verir).
Sağlam orqanizm üçün əvvəlcə həzm sisteminin fəaliyyətini  normallaşdırmaq  lazımdır. Bağırsaq sağlamlığı üçün vücuddakı faydalı - normal bakteriyaların sayını artırmalı, liflərlə zəngin qidalara  üstünlük  verilməlidir. Bağırsaqlar işləyərkən normal mikrofloramız xəstəlik törədən bakteriya, virus və onların toksinlərinin, ağır metal  kimi  bir  çox  zərərli  maddələrin  təsirinə  məruz  qalır. Bunun üçün bağırsaqları gücləndirməliyik. Bağırsaq disbakteriozunun profilaktik  tədbirlərinə düzgün qidalanma,  qida  rasionun zəruri maddələrlə zənginləşdirilməsi (süd məhsulları, bifido- və asidofil bakteriyalardan ibarət maddələr, mayalı içkilər və s.) aiddir. Qidalanma orqanizmə lazım olan maddələrin, vitamin və mineralların tərkibi üzrə balanslaşdırılmalıdır.
Bağırsaq  disbakteriozu  əksərən  antibakterial  təsirli  dərman  preparatlarının  qəbulu  nəticəsində yarandığından  belə  hallarda  profilaktika  məqsədilə  farmakoloji vasitələr rasional qaydada təyin olunmalı, infeksiyaların müalicəsinə kompleks yanaşılmalıdır. Uzunmüddətli  antibiotikoterapiya  zamanı  zəruri  bakteriyalarla  zəngin  məhsullardan  ibarət  pəhriz, göbələkəleyhinə,  antihistamin  və  immunostimuləedici  terapiya  tətbiq  edilir. Disbakteriozun  müalicəsinə  tərkibində həm mikroorqanizmlər, həm də onların inkişafı üçün zəruri olan  komponentlər, faydalı floranın böyümə və çoxalmasını  təmin  edən  maddələr  və mikroorqanizmlərin  canlı  kulturalarından  ibarət  preparatlar  daxil edilməlidir. Bu məqsədlə tərkibində normal mikroflora olan probiotik, onların qilanması üçün maddələr olar prebiotik və hər ikisi bir yerdə olan simbiotik qrup preparatlardan istifadə olunur. Apteklərdə bu qruplara aid çoxlu sayda preparat vardır. Lakin heç bir vasitəni həkim təyinatı olmadan qəbul etmək olmaz. Həkiminiz sizin orqanizminizə, yaş qrupuna, yanaşı xəstəliklərə və şikayətlərə əsasən sizə uyğun olan preparatı tövsiyyə edəcəkdir.
Unutmayın, sağlamlıq bağırsaqdan başlayır.
Materialda əks olunmus məlumatlar müxtəlif qaynaqlardan, o cümlədən elmi-populyar məqalələr, internet materialları, rəsmi hesabatlar və s. əldə olunmuş, ümumiləşdirilmiş, tərcümə edilmiş və sistemləşdirilmişdir.
Oxuduğunuz məqalənin əsas mövzusu olan xəstəliklərlə yanaşı müxtəlif xəstəliklərə qarşı effektiv və təsirli bir mübarizə üçün yüksək keyfiyyətli dərmanlar, təbii dərmanlar, kosmetik və gigiyena məhsulları, uşaq qidaları və tibbi ləvazimatlar üçün *7700 ilə əlaqə saxlayaraq axtardığınız dərmanları pulsuz çatdırılma ilə əldə edə bilərsiniz.
Sifariş üçün:
+99455 251 77 00 (WhatsApp) nömrəsinə yaza, və ya * 7700 ilə əlaqə saxlaya bilərsiniz.
Mobil tətbiq aptekonline.az.
Mobil tətbiqi buradan yükləyin:
aptekonline.az/qr /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1321   Tarix: 29 mart 2021
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Çayın xərçəngə səbəb olduğu sübut olundu

Çin alimləri çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqəni sübut edən çoxillik araşdırmalarına yekun vurublar. " "a istinadən  xəbər verir ki, nəticələr qara çayın siqaret qədər ağciyər xərçənginə səbəb olduğunu sübu

.

Qanda şəkəri salan meyvə

Bu meyvədə olan rezisdent nişasta və pektin qanda qlükozanı tənzimləyir və uzun müddət toxluq verir. -a istinadən xəbər verir ki, avstraliyalı diyetoloq Syuzi Barrell yetişməmiş yaşıl bananın faydasını açıqlayıb. "Yetişmi

.

Hər səhər bir ovuc badam yeməyin faydaları

Badamın sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. Xüsusilə də hər səhər bir ovuc badam yesəniz. -ə istinadən bildirir ki, səhərləri ac qarına yeyilən badamın orqanixmə verdiyi inanılmaz faydaları təqdim edir:. Pəhriz saxlayand

.

Sağlamlıq arayışlarının ödənişləri niyə fərqlidir?

TƏBİB sağlamlıq arayışlarının ödənişlərindəki fərqə aydınlıq gətirib. "qafqazinfo"ya istinadən xəbər verir ki, bunu TƏBİB-in şöbə müdiri Səbinə Quliyeva jurnalistlərin suallarını cavablandırarkən deyib. "Bəz

.

Yeniyetmələrin siqaret aludəçiliyi təhdid yaradır

11-15 yaşlı yeniyetmələr arasında alkoqol və elektron siqaret istifadəçilərinin sayı narahatlıq doğuran həddə artıb. Dövlətlər bunun qarşısını almaq üçün konkret addımlar atmalıdır. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Ümumdüny

.

Hər gün bir qaşıq zeytun yağı içmək üçün 6 səbəb

Son araşdırmalara görə, səhər yeməyinizə zeytun yağı əlavə etmək faydalarını artıra bilər. .   -a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, bu yağdan yalnız bir yemək qaşığı bədənə əhəmiyyətli faydalar gətirə bilər. Depressiyada

.

Qazlı içki, dondurma və saqqızdakı TƏHLÜKƏ

Tədqiqatçıların fikrincə, xüsusilə yeni nəsil "neotam" adlı süni dadlandırıcının iltihablı bağırsaq sindromunu və sepsisi tətikləmə potensialına malik olduğu müəyyən edilib. Mütəxəssislərin dediyinə görə, araşdırm

.

Səhər yeməyində hansı qidalar zərərlidir?

"Səhər yeməyində pendir, yağ və ya kolbasa ilə sendviç yemək olmaz".   -a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq Oksana Mixaylova deyib. Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyində yeyilə

.

Pəhriz saxlayanda kartof yeməyin: SƏBƏB

Kartof kulinariya ənənəmizdə o qədər məşhur və axtarılan məhsuldur ki, onlarsız pəhriz təsəvvür etmək demək olar ki, mümkün deyil.   -a istinadən bildirir ki, lakin artıq çəki ilə mübarizə prosesində, karttofdan imtina etməlisiniz. 

turlar.az

sonxeber.az yaz geyimleri 2024 yay geyimləri 2024 makiyaj instagram otaq dizaynlari uşaq xəstəlikləri gozalti qaralar ucun maska intim piercing kosmetika rəksanə xeyanet azərbaycan irem derici lakonizm