Bu, göz xəstəliklərinin qarşısını alır

Bu, göz xəstəliklərinin qarşısını alırAntioksidant əlavələrin (C, E vitaminləri və beta-karotin) qəbulu yaşla bağlı quru makula degenerasiyasının gedişatını yavaşladır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu ABŞ-nin Milli Göz İnstitutunun Epidemiologiya və Klinik Tətbiqlər Bölməsinin alimləri müəyyən ediblər.
Bildirilib ki, bu xəstəlik yaşlı insanlarda mərkəzi görmə itkisinin əsas səbəbidir.
Adıçəkilən xəstəliyin inkişafını yavaşladan amilləri müəyyən etmək üçün tədqiqatçılar 1 209 xəstənin tor qişasının şəkillərini təhlil ediblər. Onlar əlavə olaraq gözlərdə coğrafi atrofiya sahələrinin yerini və yayılma sürətini hesablayıblar. Sonda bu məlumatlar iştirakçıların həyat tərzi vərdişləri ilə müqayisə edilib.
Nəticələr göstərib ki, antioksidant qida əlavələri (beta-karoten, C və E vitaminləri) orta və gec mərhələdəki makula degenerasiyasının inkişafına mane ola bilir.
Orta hesabla, üç il ərzində əlavələrin qəbulu xəstəliyin inkişaf sürətini 55% azaldır.
Əlavə tədqiqatlar beta-karotenin lutein və zeaksantin antioksidantları ilə əvəz edilməsinin qoruyucu effekti artırdığını göstərib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 976   Tarix: 18 iyul 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?

Qış aylarında paltarları radiatorların üstündə qurutmaq sağlamlıq baxımından məsləhət görülmür. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Muhammet Sinan Dağdeviren deyib. O bildirib ki, evdə paltarların evin içində paltar ipind

.

Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?

Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, fiziki aktivliyin azlığı bir sıra ciddi xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin yaranma riskini artıra bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, hərəkətsiz həyat tərzi orqanizmdə maddələ

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Ayaqlarımız niyə üşüyür? - Əsas səbəb açıqlandı

Bir çox insan, xüsusilə soyuq havalarda və ya ev şəraitində belə ayaqlarının tez-tez üşüdüyündən şikayətlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu vəziyyətin əsas səbəblərini açıqlayıb. Həkimlərin sözlərinə görə, ayaqların üşüməsini

.

Yaşlandıqca niyə özünəinam zəifləyir?

Orta yaş dövründə özünə inamın azalması gələcəkdə demensiya riskinin artması ilə əlaqəlidir. Bu nəticəyə London Universitet Kollecinin alimləri gəlib. Araşdırmanın aparıcı müəllifi Filip Frank bu barədə Independent nəşrin

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Azərbaycanda 60 günlük körpə qidadan öldü - İlk 6 ay qətiyyən başqa yemək olmaz - SƏBƏB

Abşeron rayonunda 2 aylıq körpə bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb. 23 oktyabr 2025-ci il təvəllüdlü Rəvanə Muxtarova yaşadığı Xırdalan şəhərindəki evdə boğazında qida qalması nəticəsində boğularaq vəfat edib. xəbər verir ki

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

turlar.az

geyim seçimi sade makiyaj sekilleri geyim dəbləri qarasin qizlar ucun makiyaj evdarlıq kitabı qadın xəyanət şirniyyatların hazırlanması kosmetika dieta faydalı məsləhətlər burclerin uygunlugu hakıştalar şəhid