ÇOX YEYİN: Xərçəngin düşməni pomidor...
Pomidorun içərisində insan orqanizminin istehsal etmədiyi "Likopen" adlı piqment var.
Metbuat.az xəbər verir ki, pomidora qırmızı rəngi verən bu piqmentdir. Çox güclü antioksidantdır. "Likopen" insanı xərçəng növlərinə və ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyur.
Həkim dietoloq İpək Ağaca Özger deyib ki, pomidor püresi, pomidor tomatı, ketçap və ya bişmiş pomidor sousu istifadə etdiyinizdə, çiy pomidora görə daha çox "Likopen" alırsınız. Bunun səbəb pomidorun həm bişmiş olması, həm də tərkibində yağ olmasıdır. Mövsümündə pomidoru, digər vaxtlarda isə pomidor tomatı, pomidor püresi, bişmiş pomidor konservası istifadə etməlisiniz.
Liflə zəngin olduğu üçün qan şəkərini nizamlayır, toxluq hissi yaradır, sağlam həzm sistemini qorumağa kömək edir. Həmçinin, qandakı xolestrolu aşağı salır. Güclü antioksidant olduğu üçün yaşlanmağın qarşısını alır.
Pomidorun suyu da olduqca faydalıdır. 1 stəkan pomidor suyu təxminən 30-40 kkal enerji verir.
f Paylaş