Donuz və digər heyvan ətləri

Donuz və digər heyvan ətləriBabilistanda donuz murdar heyvan sayılır və onun ətini nadir hallarda yeyirdilər. Qədim Misirdə-Nil çayının deltasında isə donuzlardan toxumun yerə basdırılmasında istifadə edirlər.
Qədim İtaliyanın ziyafət məclislərində isə donuz ətindən hazırlanan məhsullar süfrənin yaraşığı sayılırdı. İtalyanlar qaban və ev donuzundan əlliyə yaxın xörək hazırlayırdılar. Romalılarda qızdırılmış bütöv donuz balasını (çoşkanı) süfrəyə qoymaq hələ o zaman bir adət olmuşdur. Varlı romalıların süfrələrinə hətta bütöv qaban da verirlərmiş. Romalılar donuz içalatından yunanlar kimi qan kolbasası, həmçinin içalat kolbasası hazırlayırdılar. Ədviyyatlı kolbasaları xüsusi sobalarda qızdırıb isti şəkildə satırlarmış.
Strabon yazırdı ki, Fransanın qədim qall tayfalarının o qədər donuz sürüləri vardır ki, onlar duzlanmış ət və gön məmulatı ilə Roma və İtaliyanın vilayətlərini kifayət qədər təmin edirlər. Özləri də il boyu gen-bol təzə və duzlanmış donuz əti yeyirlər. Qalliyalılar ən ağır çəkili donuz budunu digər millətlərin aşpazlarına nisbətən keyfiyyətlə bişirir və ləzzətli hazırlayırlar.
Varron yazırdı: "Deyirlər, təbiət donuzu ziyafət üçün yaratmışdır".
Orta əsrlərdə donuz əti ingilis və skandinaviyalıların da sevimli yeməyi idi. Onu duzlayır, müəyyən müddətdən sonra suda bişirib yeyirdilər.
Asiya ölkələrindən Malayziyada da donuz əti qədim dövrdən dəbdədir. İndoneziyanın Bali adasında donuz balasını bütöv qızardıb, kəskin tamlı sousla yeyirdilər.

Bəzi xalqların öz təbii coğrafi mövqelərinə uyğun olaraq heyvan növləri var idi. Strabon yazırdı ki, skiflər at əti yeyir. X əsrdə İbn Fədlan da öz əsərlərində Volqa bolqarlarının da at əti yeməsi barədə söz açır.
Müasir dövrdə at əti Volqa tatarlarının, eləcə də qırğızların xoşladıqları ərzaq növüdür. Maraqlı faktdır ki, orta əsrlərdə Skandinaviya əhalisi qoyun, donuz və mal əti ilə yanaşı at əti də yemişdir.
Marko Polo qeyd edir ki, Madaqaskar əhalisi çoxlu dəvə əti yeyir və onu insan orqanizmi üçün çox xeyirli sayır.
Ərəb xalqları arasında dəvə çox yayıldığı üçün onun əti də çox sevilən ləzzətli yemək sayılırdı.
Afrikada dəvəquşunun və filin ətini sevə-sevə yeyirdilər. Şimal rayonlarında nenlər, eskimoslar və sair xalqlar maral ətini, Koreyada isə xüsusi cins itlərin ətini çox sevirlər.
Vaxtı ilə Amerika hinduları çoxlu bizon əti yeyirdilər. Amerika tədqiqatçısı C.Ketlin 1837-1838-ci illərə aid olan məlumatında deyir: "Bizon əti bütün ölkə sakinlərinin əsas ərzağıdır və onların həyatını yaxşı təmin edir. Yay və payız aylarında hindularda təzə ət bol olur və onlar əti müxtəlif cür bişirir - qaynadır, pörtür, hisə verir ...".

Sağlamlıq     Baxılıb: 2217   Tarix: 13 dekabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Güc və enerjini artıran qidalar hansılardır?

"Bədəndə güc və enerjini bərpa etmək üçün rasiona müəyyən qidaları daxil etmək lazımdır. Bu qidalara ispanaq, avokado və çia toxumları daxildir". Bu barədə rusiyalı diyetoloqlar danışıblar. İspanaq immunitet sistemin

.

İsladılmış badamın FAYDALARI - qan təzyiqi, infarkt

Faydaları saymaqla bitməyən badamın təsirini çoxaltmaq və bir dərman deposu halına gətirmək üçün sadəcə suda gözlətmək lazım olduğunu bilirdiniz?. 1. İsladılmış badam E vitamini, maqnezium, kalsium, Omeqa 3 kimi vitamin v

.

İsti hava kişilərin ata olmaq şansını azaldır - SƏBƏB?

Son araşdırmalar göstərib ki, həddindən artıq isti hava kişilərdə spermanın kəmiyyətinə və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Sinqapur Milli Universitetində aparılan araşdırmada 818 kişidən alınan sperma nümunələri sayəsind

.

Psixoloq ideal öpüşün 3 sirrini açdı

Romantik münasibət və evliliyi ehtiraslı öpüşsüz təsəvvür etmək mümkün deyil.  . "Medicina" xəbər verir ki, psixoloq Kevin Bennet şəxsi həyatda uğur qazanmaq üçün düzgün və yaddaqalan öpüşün vacibliyini vurğulayıb

.

Səhərlər acqarına 3 ədəd qoz yeməyin inanılmaz faydaları

Qoz beyinə faydaları ilə məşhur olsa da, başqa faydaları da var. Qozda A, E və B vitaminləri, həmçinin dəmir, sink, mis və maqnezium kimi minerallar mövcuddur. Acqarına qoz yeməyin faydaları bunlardır:. Enerji verir: Qozd

.

Sağlam hamiləlik necə olmalıdır - Qadınların diqqət edəcəyi məqamlar

Qadın  həyatının  ən əhəmiyyətli və həssas  dövrü olan sağlam hamiləliyin olması həm ananın həm də körpənin sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir. Sağlam hamiləliyin əsas şərti gələcək ananın hamiləlik boyu zərərli maddələrdən uza

.

Qadınlara dodaq boyasına niyə icazə verilmirdi? - Zərərli idi, yoxsa... Qəribə FAKTLAR

Bəzi ölkələrdə dini səbəblərə  görə qadağan edilən dodaq boyası (pomada) buna baxmayaraq, son 137 il ərzində  ardıcıl olaraq hazırlanan kosmetik vasitədir. Müasir dövrdə çantasında dodaq boyası daşımayan bir qadın tapa bilməzsiniz

.

Qadınlarda tez-tez ayaq ağrılarının - 11 ƏSAS SƏBƏBİ

Ayaqlar müxtəlif səbəblərə görə ağrıya bilər. İnsan uzun müddət ərzində ayaq üstə olduqda, gəzdikdə, fiziki işlə və ya idmanla məşhul olduqda, ayaqlar güclü yükləmələrə məruz qalır. Lakin insan dincələndən sonra bu ağrıla

.

Psixoloq: Gecə sindromu var, qadınlar danışdıqları oğlana çılpaq fotolar göndərir

Uzun müddətdir ki, insanlar dostluq və sevgi münasibətlərini virtual arenada qurmağa üstünlük verir. Günü-gündən artan və bəzən insanların həyatı bahasına başa gələn şantaj halları elə məhz sosial şəbəkə üzərindən edilə

turlar.az

sonxeber.az gelinlikler sade makiyaj sekilleri geyim dəbləri capiq ucun maz usaqlarda angina xina yaxdi sozleri cins salvarlar facebook kosmetika sanama xlor lekesi faydalı məsləhətlər hakışdalar qadin.az