Düyünün bilmədiyiniz faydaları
Dünya xalqlarının əksəriyyətinin mətbəxində düyü əsas yer tutur. Çində və Hindistanda isə düyü daha çox istifadə edilir. Düyünün 40-dan çox növü olsa da, əsas ağ düyü və taxıl düyüsu daha populyardır.
Ömrü uzadan qidaların içərisində düyü əsas yerlərdən birini tutur. Onun çoxlu faydalı xüsusiyyətləri var. Düyünün tərkibində karbohidrat olduğu üçün o, bədəni enerji ilə təmin edir, beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Düyünün əsas xüsusiyyətlərindən biri də, tərkibində xolesterinin olmamasıdır. Elə bu xüsusiyyətinə görə də ondan pəhriz saxlamaq üçün də istifadə edirlər.
Tərkibindəki zəngin nişasta mədədə rahat həzm olunmasına imkan verir.
Düyünün tərkibində az miqdarda natrium olduğundan yüksək qan təzyiqi olan xəstələr üçün faydalı hesab olunur.
Düyü xroniki qəbizliyi olan xəstələr üçün də faydalıdır.
Diabetli xəstələrə də düyüdən müntəzəm istifadə etmək məsləhət görülür.
f Paylaş