Düyünün faydaları
Düyü — süfrələrimizin bəzəyidir.
Onu xüsusi günlərdə və bayramlarda süfrəyə gətirir və ev əhlini sevindiririk. Bəs düyünün faydası nədir?
Düyünün bir çox faydaları vardır ki, aşağıdakılardan ibarətdir: həzm fəaliyyətini yaxşılaşdırır, bədəni enerji ilə təmin edir, bədənin vitamin B1 ehtiyacını ödəyir, dərini qoruyur, qan təzyiqinin yuxarı qalxması ilə mübarizə aparır, qəlb xəstəliklərinə yaxşı təsir qoyur.
Düyü bir çox ölkələrin əsil qidasını təşkil edir. Dünya cəmiyyətinin demək olar ki, yarısını doyuzdurur. Düyünün 40-dan çox növü vardır. Bundan başqa düyünün iki növü vardır ki, bu taxıl düyüdür və ağ düyüdür. Taxıl düyü çox emal edilmir. Ancaq ağ düyü emal edildiyi üçün yeməyin keyfiyyəti aşağı düşür. Hindlilər və çinlilər daha uzun düyüdən istifadə edirlər. Halbuki qərb ölkələri orta və qısa düyüyə üstünlük verirlər.
Düyünün faydaları
1. Ali enerji mənbəyidir
Düyünün tərkibində karbohidrat olduğu üçün ondan bədənin enerjisini təmin etməkdə istifadə etmək olar. Beyin fəaliyyətinə də yardım edir.
2. Xolesterini yoxdur
Düyünün tərkibində bədənə ziyan vuran xolesterin yoxdur. Düyü mötədil bir yemək proqramının əsasını təşkil edə bilər.
3. Möhkəm nişastası vardır
Düyünün tərkibində möhkəm nişasta vardır ki, mədədə həzm olunmur və bağırsağa keçərək, faydalı bakteriyaların yaranmasına yardım edir.
4. Qan təzyiqini tənzimləyir
Düyünün tərkibində az miqdarda natrium olduğu üçün yüksək qan təzyiqi olan xəstələr üçün faydalıdır.
5. Xərçəngin qarşısını alır
Düyünün tərkibində qəhvə rəngli həzm olunmayan liflər vardır. Bu liflər bədəni xərçəng xəstəliyindən qoruyar.
6. Dizenteriya xəstəliyinin qarşısını alır
Düyünün kəpəyi dizenteriya xəstəliyinə qarşı ən yaxşı dərmanlardandır. Üçillik düyünün kəpəyi sidikqovucudur. Düyü iştahanı artırır, mədə xəstəliklərini müalicə edir.
7. Ürək-damar sağlamlığını təmin edir
Düyü kəpəyinin yağı antioksidan xasiyyətə malikdir. Bədəndə xolesterinin səviyyəsini azaldıb, ürək-damarın qüdrətini artırır.
8. Düyü xroniki qəbizliyi müalicə edir
Düyünün tərkibində olan həzm olunmayan liflər rahat şəkildə bağırsaqlara daxil olur. Qəhvəyi düyünün tərkibində bu liflərin miqdarı daha çoxdur Həkimlər bu düyünü çox məsrəf edən zaman mayenin də miqdarını artırmağı tövsiyə edirlər.
Diabet xəstəliyinə faydalıdır
Əgər diabet xəstələri ağ deyil, qəhvəyi düyüdən istifadə edərlərsə, onlar üçün daha faydalı olar. Gün ərzində bir fıncan qəhvəyi düyünü yesəniz, manqana olan ehtiyacınızın 100%-ni təmin etmiş olarsınız.
f Paylaş