Düz bir mədə üçün nə etməliyik? Mütəxəssisdən qarın yağını yandıran və yağ sürətini azaldan qidalar
Düz bir mədə üçün fiziki fəaliyyətə üstünlük verilməli olduğunu vurğulayan Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Dr. Tuba Kayan Tapan qarın yağını yandıran və yağları azaldan qidalar haqqında məlumatlarını çatdırdı.
Fiziki fəaliyyətlə toxumalara daha çox oksigen verildiyindən maddələr mübadiləsi sürətlənir. Xərclənən enerji ilə bədəndə yağ toxuması itir. Xüsusilə qarın nahiyəsində (qarın bölgəsi) yağlanmanın azalmasına səbəb olur. Həftədə 150 dəqiqə fiziki fəaliyyət edilməlidir. Gündə 10000 addım atmaq yağ yandırmasını dəstəkləyir. Xüsusilə qarın hərəkətlərini artırmaq lazımdır; Əzələ sistemini yaxşı işlədikləri üçün qarın bölgəsində də oturma, yoga və ya pilates etmək təsirli olacaq. Pilləkənlərlə yuxarı və aşağı enmək və qısa məsafələrdə gəzmək aktivliyi artırmaq üçün vacibdir.
Badam və badam südü
Badem, yüksək omeqa 3 tərkibli yağlı bir toxumdur. Yüksək omeqa 3 qarındakı yağları azaldacağından həftədə 3-4 gün qəlyanaltılar içərisində 10 badam istifadəsi maddələr mübadiləsini sürətləndirəcək və qarındakı yağları azaldacaq. Badem südü də yüksək protein və omeqa 3 tərkibli bir qidadır. Səhər yeməyi üçün yulaf ilə istehlak edilə bilər. Gecə qəlyanaltılarında yatmazdan 3 saat əvvəl içmək sizi həm tox saxlayacaq, həm də qarın nahiyəsindən arıqlamağa kömək edəcək.
zeytun yağı
Aralıq dənizi pəhrizi üçün əvəzolunmaz olan zeytun yağı miqdarı mütənasib olaraq istehlak edildikdə, omeqa 9 tərkibinə görə çəki nəzarətini təmin edəcək. Xüsusilə ürək sağlamlığı üçün əhəmiyyətli olan zeytun yağı, doymuş yağ ehtiva etmədiyi üçün asanlıqla istehlak edilə bilər. Yağsız istehlak edilən salatada A, D, E və K vitaminləri qəbul edilə bilməz. Çünki bu vitaminlər yağda həll olan vitaminlərdir. Omeqa 3 və omeqa 6 nisbətini təmin etmək üçün zeytun yağının istifadəsi düzgün olacaq.
Somon
Somon ən yüksək omeqa 3 tərkibinə malikdir balıqmüxtəliflik. Həftənin 3 günü balıq istehlakı omeqa 3 ehtiyacını ödəyəcək. Araşdırmalar omeqa 3 yağ turşularının qarın ətrafındakı yağları azaltmaqda təsirli olduğunu vurğulayır.
Cəfəri
Cəfəri, antioksidan təsiri sayəsində bədən müqavimətini artıran bir qidadır. Bundan əlavə, diüretik təsiri sayəsində bədəndən artıq suyun (ödem) atılmasını sürətləndirir.
Qırmızı və bənövşəyi meyvələr
Ürək sağlamlığını qoruyan bu meyvələr tərkibindəki fitokimyəvi maddələr sayəsində xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Yüksək lif tərkibi qəbizliyi aradan qaldırır. Maddələr mübadiləsini sürətləndirən təsirləri sayəsində bel ətrafının azalmasına səbəb olur
yaşıl mərcimək
Yaşıl mərcimək çox yüksək dəmir və lif tərkibli bir qidadır. Bağırsaq hərəkətini artıraraq maddələr mübadiləsini stimullaşdırır.
Yulaf
Yulaf, yüksək LDL xolesterol səviyyələrini azaldır, ürəyi qoruyur, immunitet sistemini gücləndirir, aşağı şəkər nisbətlərini tənzimləyir, uşaqlarda astma riskini azaldır, xərçəng xəstəliyinin qarşısını alır və xərçəng xəstəliklərində, xüsusən də bağırsaq və döş xərçəngində təsirlidir. Belə xəstəliklərə qarşı təsirli ola biləcək yulaf istehlakı hər bir fərdin sağlamlığı və bədən müqaviməti üçün çox faydalıdır. Yüksək lif tərkibi sayəsində maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Beta qlükan tərkibi mədə və bağırsaq sisteminə müsbət təsir göstərir.
Bu
Gündə ortalama 2-2,5 litr su içmək nəinki orqanizmdən zəhərli maddələrin atılmasını təmin edir, həm də maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
zerdeçal
Onun aktiv maddəsi curcumin -dir. Xüsusilə xərçəngə qarşı qoruyucu olduğu tədqiqatlarda sübut edilmişdir. Ürək sağlamlığına qarşı da qoruyucu olan zerdeçalın son araşdırmalarda qarın bölgəsindəki yağları azaltmağa da kömək etdiyi ifadə edilir. Zerdeçalın bədəndə istifadə edilməsi üçün qara bibər, qırmızı bibər və zeytun yağı ilə alınmalıdır.
f Paylaş