Gicitkənin faydaları
Gicitkən çox qiymətli bitki sayılır. Ondan bəzi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir.
Tərkibində çox miqdarda dəmir var, həzm sistemi və digər orqanları təmizləmə xüsusiyyətinə malikdir, həzmi normallaşdırır, soyuqdəyməyə yaxşı təsir edir, öskürəyin qarşısını alır, immuniteti gücləndirir, qaraciyəri və böyrəkləri təmizləyir, sidik yolu infeksiyalarının müalicəsində istifadə olunur.
Gicitkən çayı aşağıdakı kimi hazırlanır:
Bir çay qaşığı xırda doğranmış gicitkən otu 1stəkan qaynar su ilə qaynadılır, 5-10 dəqiqə dəmləndikdən sonra süzülür. Gündə 2-3 stəkan yeni dəmlənmiş çay ac qarınına içilir. Qoxusunu və ya dadını bəyənməsəniz çaya bir az nanə əlavə edə bilərsiniz.
Gicitkəndən hazırlanmış məhlulla saçları yumaq olar. O , saç tökülməsi zamanı yaxşı təsir göstərir.
Bunun üçün 4-5 ovuc təzə və ya qurudulmuş yarpaq, 5 litr suya qoyulur, ağır odda qaynama dərəcəsinə qədər isidilir, 5 dəqiqə dəmləndikdən sonra süzülür.
Bədən oynaqlarında duz olarsa, onun kötüyünü çıxarıb təmizləyir və doğrayıb çaynikdə qaynadırlar. Yeməkdən əvvəl gündə üç dəfə (hər dəfə də 100 qram) qəbul edilməlidir. Oynaqlarda duz çox olarsa, fasilə ilə bunu altı ay davam etdirmək olar.
İshal (qarın ağrısı) zamanı gicitkənin yarpağından istifadə edilir. Bunun üçün gicitkənin təzə pöhrələnmiş yarpaqlarını yığıb çay kimi dəmləyib gündə 3-4 stəkan içmək lazımdır.
f Paylaş