Hamiləlik zamanı qidalanma
Hamiləlik zamanı qidalanmaya xüsusi diqqət yetirmək lazımdır.
Hamilə qadının çox qidalanması bədən çəkisinin artması ilə müşahidə olunur ki, bu da özünü hamiləlik toksikozu ilə (ödem, hipertoniya, sidikdə zülal) büruzə verərək, ana və döl orqanizminin saglamlığına öz mənfi təsirini göstərir .Bundan əlavə çəkinin artması ilə əlaqədar olaraq toxumalarda suyun və yağın miqdarı artır və bunun nəticəsində toxuma elastikliyi azalır. Toxuma öz elastikliyini itirdiyindən bu cür hallarda doğuş çətinləşir.
Az qida qəbulu da orqanizm üçün zərərlidir. Belə ki, hamiləlik zamanı əsas mübadilənin artması ilə əlaqədar olaraq sutkalıq enerjiyə olan təlabat da artır. Hamiləliyin I yarısında qadının qidalanması onun hamiləliyə qədər olan qidalanmasından çox fərqlənməməlidir.Yadda saxlamaq lazımdır ki, hamiləliyin I yarısında dölün orqanlarının formalaşması prosesi başlayır (orqanogenez dövrü) və bu dövrdə hamilə qadının tərkibində kifayət qədər zülal, vitamin və mineral maddələr olan qida qəbul etməsi vacibdir. Hamilə qadınlar üçün gündəlik rasionun energetik dəyəri onun boyundan və çəkisindən asılı olaraq dəyişir.
Zülal mədədə uzun müddət qaldığından tərkibində zülal zəngin olan qida maddələrinin(ət,balıq,yarma) səhər və nahar yeməyində qəbulu məsləhətdir. Şam yeməyində isə süd-bitki mənşəli qidaların istifadəsinə üstünlük verilir. Qarğıdalı, günəbaxan, zeytun, kərə və ərinmiş yağlardan istifadə etmək lazımdır. Hamiləlik zamanı donuz, qoyun, marqarin yağı, kəskin yeməklər, ədviyyat, hisə verilmiş qidalar məsləhət görülmür, şəkər və qənnadı məhsulları azaldılır, xörək duzunun miqdarı hamiləliyin II yarısında 8qr-a qədər azaldılır.Hamiləliyin əvvəlində maye qəbuluna məhdudiyyət qoyulmur. Gün ərzində 1,5lt maye, hamiləliyin II yarısında 1,2lt maye qəbulu məsləhətdir.
Spirtli içkilərin qəbulu qadağandır. Hamilə qadınlarda bağırsağın hərəki funksiyası aşağı düşdüyündən qəbizlik əmələ gəlir. Bu baxımdan qida rasionuna kobud qida liflərini (qarabaşaq, vələmir, meyvə-tərəvəz)daxil etmək lazimdir. Hamiləlik vaxtı vitaminlərə olan təlabat iki dəfə artır.
Qış və yaz aylarında B, C, PP, A, D, E qrupu vitaminlərin təyini məsləhətdir. Hamiləliyin inkişafı ilə əlaqədar olaraq ana və döl orqanizminin mineral maddələrə(kalium, kalsium, fosfor) və mikroelementlərə (dəmir, kobalt, mis) olan təlabatı da artır. Düzgün qidalanma ilə bu təlabatı ödəmək olar.
f Paylaş








Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida
Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?
"Mərhəmətdən danışmağa ixtiyarımız yoxdur
Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir
İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir
Bayramda bunları yeməyin
Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır
"Mobil telefonlarda olan bakteriyalar unitazdan 18 dəfə çoxdur"
"Dünyanın ən gözəl şəhəri Bakı" - Xəyyam Nisanov
Meyxanaçı Samirə: "Həyat yoldaşım məndən 22 yaş böyük idi
Elektron siqaret məni xərçəng xəstəsi etdi' - Pekkan
Tacir Şahmalıoğlu ilə Vüqar Əbdülov arasında qalmaqal
Virus daha geniş miqyasda yayılacaq - XƏBƏRDARLIQ
Üçüncü dəfə ata olan aktyor qızını göstərdi - FOTOLAR
"Bəzi qızlar oxumaq yox, ərə getmək istəyirlər" - İlhamə