Hansı rəngli tərəvəzlər insan orqanizmi üçün ən dəyərlidir?

Hansı rəngli tərəvəzlər insan orqanizmi üçün ən dəyərlidir?Sağlamlığımızın qorunmasında tərəvəzlər əsas rol oynayır. Onlar orqanizmin düzgün işləməsi üçün zəruri olan vitaminlər, minerallar və digər qida maddələrinin mənbəyidir. Son araşdırmalar müxtəlif rəngli tərəvəzlərin müxtəlif sağlamlıq faydalarına malik ola biləcəyini təsdiqləyir.
Maksimum fayda əldə etmək üçün rasionunuza hansı rəngli tərəvəzlərin daxil edilməsi lazımdır?.
Milli.Az lent.az-a istinadən bununla bağlı ekspertlərin fikirlərini təqdim edir.  
Hansı rəngli tərəvəzlər ən sağlamdır?
Yaşıl tərəvəzlər qaraciyərin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərən və orqanizmdə turşu-qələvi balansını tənzimləyən xlorofil sayəsində xarakterik çalarlarını alır. Bu tərəvəzlər lif, vitamin və minerallarla zəngin olmaqla sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynayır.
• Xiyar: Tərkibində lif, kalium, maqnezium, fosfor, yod, həmçinin B vitaminləri və C vitamini var. Xiyar qocalma prosesini yavaşlatır, həzmi yaxşılaşdırır və qalxanabənzər vəzi xəstəliklərinin qarşısını alır.
• Yaşıl lobya: Bu tərəvəz infarkt riskini azaldır, bronxit və revmatizmə kömək edir, həmçinin qan şəkərinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. A, E, C vitaminləri, sink, fol turşusu, lif, maqnezium və kaliumla zəngindir.
• Kərəviz: A, B, C, E, K vitaminləri, həmçinin kalium, maqnezium, sink, natrium və dəmir mənbəyidir. Qan təzyiqini azaldır, antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və orqanizmi təmizləməyə kömək edir.
• Yaşıl bibər: Yuxusuzluqla mübarizə aparır, dəri, saç və dırnaqların vəziyyətini yaxşılaşdırır, həmçinin xərçəng riskini azaldır. A, B, C, E, PP vitaminləri, karotin, kalsium və fosforla zəngindir.
Bu yaşıl tərəvəzləri rasionunuza daxil etmək sağlamlığınızı və rifahınızı xeyli yaxşılaşdıra bilər.
Nəticə budur ki, bütün tərəvəzlər sağlam olsa da, yaşıl tərəvəzlər ümumi sağlamlığımıza töhfə verən xüsusilə qiymətli qida mənbəyidir. Rasionunuzda müxtəlifliyin vacibliyini xatırlayın və sizə lazım olan bütün qidaları aldığınızdan əmin olmaq üçün müxtəlif rəngli tərəvəzləri daxil edin.
Milli.Az
​ 

Xəbərlər     Baxılıb: 1048   Tarix: 16 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı

Alman alimlər səhər zəif işığın depressiyaya səbəb ola biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, Alman tədqiqatçıların araşdırmasına görə səhər saatlarını zəif işıq altında keçirmək sağlam insanlarda depressiyaya xa

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

turlar.az

qis geyimləri 2025 qadin dunyasi sac duzumleri burcler kisiler cins salvarlar facebook cinsi münasibət ciyer qovurma kosmetika sağlamlıq englishdilində qulaq aybawi eqreb ikizler