Laktoza intoleransı nədir? Hansı qidalarda laktoza var?

Laktoza intoleransı nədir? Hansı qidalarda laktoza var?Südün əsas karbohidratı olan süd şəkəri olan laktoza disaxaridi həzm edə bilməməyə "laktoza dözümsüzlük" deyilir. Çox qidada süd və süd məhsullarının olması və qidalanma mədəniyyətimizdə südün böyük bir yer tutması kimi səbəblər laktoza dözümsüzlüyü olan insanların qidalanmasında əhəmiyyətli problemlərə səbəb olur. Ancaq laktoza dözümsüzlüyü müalicə edilmədikdə, xroniki hala gəlir və həyat keyfiyyətini aşağı salan əhəmiyyətli problemlərə səbəb olur.
Laktoza intoleransı nədir? Bu sual istifadəçilər tərəfindən tez -tez verilən suallardan biridir. Oranlar ölkələrə görə dəyişə bilsə də, bu gün cəmiyyətin 75% -də laktoza qarşı dözümsüzlük müşahidə olunur. Südün əsas karbohidratı olan laktoza disakaridi (süd şəkəri) həzm edə bilməməyə laktoza dözümsüzlük deyilir. Laktozanı həzm etmək üçün laktaza fermentinə ehtiyac var. Bəzi insanlarda bu ferment yetərli deyil və ya ümumiyyətlə yoxdur. Bu vəziyyətdə laktoza nazik bağırsaqda həzm oluna bilməz, həzm olunmadan böyük bağırsağa keçən laktoza orada bakteriyalarla fermentasiya olunaraq şişkinlik, qarın ağrısı və ya sancılar, ishal, qaz, bulantı yaradır .kimi bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb olur Laktoza intoleransı həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan bir problemdir. Çünki şiddətli laktoza dözümsüzlüyü olan şəxslərdə xaricdə istehlak edilən qidalarda çox az miqdarda süd və süd məhsullarının olması belə ciddi simptomlara səbəb ola bilər. Laktoza ana südündə də olur. Bir çox insan laktozanı həzm etmək qabiliyyəti ilə doğulur.

Laktoza dözümsüzlüyünün hansı növləri var?
Əsasən iki növ laktoza dözümsüzlük var. Birincisinə ilkin laktoza dözümsüzlük, ikincisinə isə ikincil laktoza dözümsüzlük deyilir. Birincili laktoza dözümsüzlüyü ən çox yayılmış laktoza dözümsüzlük növüdür. Yaş artdıqca orqanizmdə laktaza fermenti istehsalının azalması səbəb olur. Birincil laktoza dözümsüzlüyünün bəzi populyasiyalarda daha çox yayıldığı məlum olduğu üçün genetik bir xəstəlik olduğuna dair işlər də var. Məsələn, Avropalıların 5-17% -i, Amerikalıların 44% -i, Asiyalıların və Afrikalıların 60-80% -də laktoza qarşı dözümsüzlük var. İkincili laktoza dözümsüzlük daha az yaygındır. Genetik səbəblərdən ola biləcəyi üçün bəzi mədə xəstəlikləri, Çölyak XəstəliyiCrohn xəstəliyi kimi müxtəlif həzm sistemi xəstəlikləri səbəbiylə inkişaf edə bilər. Bu xəstəliklərdə bağırsaqdakı iltihab laktaza istehsalını zədələyir və laktoza qarşı dözümsüzlük inkişaf edir.

Laktoza intoleransının əlamətləri nələrdir?
Laktoza qarşı dözümsüzlük simptomları ümumiyyətlə süd və süd məhsulları istehlak edildikdən 30 dəqiqə və 2 saat sonra baş verir; şişkinlik, qarın ağrısı və ya kramplar, ishal (gün ərzində birdən çox sulu nəcis, nizamsız bağırsaq hərəkətləri nəticəsində-ishal), qaz, ürəkbulanma simptomları ilə ortaya çıxır. Bəzi şəxslərdə ishal əvəzinə qəbizlik (qəbizlik) ilə də özünü göstərə bilər.

Laktoza dözümsüzlüyünün səbəbləri nələrdir?
Əsas səbəb laktaza fermentinin çatışmazlığıdır. Ancaq bəzi xəstələrdə tolerantlığın qarşısını alan fərqli səbəblər ola bilər. Bu, genetik səbəblərdən, çölyak, Crohn və ya müəyyən dərmanların istifadəsi səbəbiylə inkişaf edən bağırsaq problemləri kimi müxtəlif xəstəliklərdən qaynaqlana bilər. Bunlara əlavə olaraq alınan laktoza miqdarı, mədənin boşalma sürəti, nazik bağırsağın osmotik yükə reaksiyası, bağırsaqdakı normal flora bakteriyalarının miqdarı və yaşlanma tolerantlığı təsir edən faktorlardandır.

Laktoza intoleransı necə diaqnoz qoyulur?
Laktoza qarşı dözümsüzlük diaqnozu üçün çoxlu laktoza dözümsüzlük testləri mövcuddur:

nazik bağırsaq biopsiyası
Laktoza intoleransı diaqnozunda laktaza fermentinin aktivliyini birbaşa qiymətləndirmək üsuludur. Laktoza dözümsüzlük testində qızıl standart olmağına əlavə olaraq, tətbiq etmək çətin bir üsuldur. Endoskopiya üsulu ilə mədədən nazik bağırsağa keçərək biopsiya alınır.

Laktoza dözümlülük testi
Laktoza dözümsüzlük testi üçün xəstəyə 50 q laktoza yüklənir. Yükləmədən əvvəl və sonra qan və sidik testləri aparılır. Diaqnoz müayinələrdəki fərqə baxaraq qoyulur.

laktoza nəfəs testi
Laktoza yüklənməsi ilə nəfəs almaqla ölçülən bir texnikadır. Laktoza istehlak edildikdən sonra bağırsaq fermentasiyası və karbon, hidrogen və oksigen əmələ gəlməsi ölçülür. Ən çox istifadə olunan üsuldur.

genetik testlər
Laktaza adekvatlığı böyüklərdəki bəzi genetik testlərlə müəyyən edilir.

Laktoza intoleransı necə müalicə olunur?
Laktoza intoleranslı qidalanma müalicəsinin əsasını laktoza tərkibli süd və süd məhsulları diyetdən çıxarmaq və laktozsuz süd və süd məhsulları əlavə etməklə əldə etmək olar. Laktoza dözümsüzlüyü olduqda, süd və məhsulların insanın həyatından tamamilə çıxarılması və kalsium, fosfor və bəzi vitaminlərin alınması qətiliklə tövsiyə edilmir. Bu davranış özü ilə birlikdə müxtəlif sağlamlıq problemləri də gətirir. Laktoza intoleransında, insanın laktoza dözə biləcəyi səviyyəni tapmaq vacibdir. Bu səbəbdən bəzi aşağı dozalı laktoza qaynaqları diyetdən tamamilə xaric edilmir. Tibbi müalicə metodlarında məqsəd laktozanın bağırsaqdan keçmə müddətini uzatmaq, laktoza qəbuluna uyğunlaşmaq və laktaza fəaliyyətini yenidən qurmaqdır.

Laktoza qarşı dözümsüzlük üçün nə yaxşıdır?
Diyetisyenin verdiyi qidalanma proqramına düzgün riayət edilməsi, bir sağlamlıq müəssisəsinə müraciət etdikdən və lazımi testləri etdikdən sonra diaqnozu qoyulan xəstələr üçün prioritetdir. Çünki qəbul edilməyən və müalicə olunmayan laktoza dözümsüzlüyü xroniki hala gələ və ciddi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Doğru müalicə və qidalanma proqramını planlaşdırmaqla yanaşı, müvafiq mütəxəssis tərəfindən tövsiyə edilən planlama və doğru probiyotikin istifadəsi də laktoza dözümsüzlüyü olan insanların həzminə kömək edir. Xüsusilə, Lactobacillius Bulgaria və Streptococcus Thermophilus ehtiva edən probiyotiklər həm laktozanın parçalanmasında, həm də həzm olunmasında fəal rol oynayır. Ancaq süd və süd məhsullarının tərkibində Kalsium, B12 , A və D vitaminləri var.Zülal və zülal baxımından çox zəngin qidalar olduğundan, istehlakın dayandırılması insanlarda müxtəlif ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Çünki

Laktoza dözümsüzlüyü olan xəstələrin digər protein mənbələrindən və vitamin çatışmazlığından mütəxəssis nəzarəti altında bol şəkildə faydalana biləcəyi qidalanma proqramlarını planlaşdırmaq və prosesi bir mütəxəssis tərəfindən izləmək vacibdir.

Laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar nə yeməməlidir?
Laktoza dözümsüzlüyü diaqnozu qoyulan xəstələrə, tərkibində bilinməyən südlü desertlər, krem ​​şorbaları, tortlar, peçenye və pancake kimi süd tərkibli qidaları yeməmələri tövsiyə olunur. Həyatın vacib bir hissəsi olan qidalanma ilə əlaqədar bu qədər geniş çeşidli qidaların proqrama daxil olması, təəssüf ki, laktoza dözümsüz olan xəstələrin həyat keyfiyyətinə təsir göstərir. Xüsusilə şiddətli laktoza dözümsüzlüyü olan şəxslərdə, xaricdə istehlak edilən qidalarda çox az miqdarda süd və süd məhsullarının olması belə ciddi simptomlara səbəb ola bilər. Laktoza dözümsüzlük xəstələri; normal hissələrdə və mütəxəssis nəzarəti altında laktoza olan qidaları istehlak etməməlidir. Bəzi araşdırmalarda 1 stəkan süd istehlakında bəzi xəstələrdə sıx simptomlar yaşamadığı göstərilmişdir. Diaqnozu olan insanlar mümkün qədər laktozsuz süd və süd məhsulları istehlak etməlidirlər. Laktoza tərkibli maddələr istehlak edilərsə, standart tədbirləri aşmamaq tövsiyə olunur. Məsələn, 1 stəkan suyu keçməyən süd və ya kefir istehlak edilə bilər.

Laktoza dözümsüzlüyü müalicə olunmasa nə olar?
Laktoza intoleransı müalicə edilmədikdə, xroniki hala gələn ciddi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

Hansı qidalarda laktoza var?
Bütün süd və süd məhsullarında müxtəlif miqdarda laktoza vardır. Buna görə, tərkibində süd və süd məhsulları olan hər hansı bir qida laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün risk yaradır.

Süd, qatıq, pendir, yağ, dondurma, süd tozu, işlənmiş qidalar, kolbasa, kartof cipsi, şokolad, tort, krem, peçenye və çərəzlər kimi bütün qidalarda süd və süd məhsulları var. Bu səbəbdən, bu qidaların istehlakı laktoza dözümsüzlüyü olan xəstələrdə şişkinlik, qarın ağrısı və ya sancılar, ishal (müntəzəm bağırsaq hərəkətlərinin olmaması nəticəsində gündə bir dəfədən çox sulu nəcis), qaz və ürək bulanması kimi simptomlara səbəb ola bilər.

Sağlamlıq     Baxılıb: 1844   Tarix: 09 sentyabr 2021
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Seksoloqdan kişilərə tövsiyə- Bu tumları yeyin

Kişi cinsi sağlamlığı üçün lazım olan hər şey adi balqabaq tumlarında birləşib. "Medicina" xəbər verir ki, rusiyalı seksoloq Şevçenko kişilər üçün bir çox vitamin və mineralların zəruri olduğunu bildirib və çıxı

.

Balqabağın UNİKAL MÜALİCƏVİ XÜSUSİYYƏTLƏRİ

Balqabaq ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Azkalorili, dadlı, vitamin və minerallarla zəngin olan bu tərəvəzin sağlamlıq üçün xeyirli xüsusiyyətləri saymaqla bitməz.  sizi balqabağın faydaları ilə tanış edir. 1. Karotinlərl

.

Babasili, mədə xorasını sağaldan qanqal - Qaraciyərin dərmanı

200 il bundan əvvəl qanqalın adı Qədim Romanın tibbi elmi əsərlərində çəkilirdi. Bitki qara ciyər xəstəliklərində istifadə olunurdu. Uzaq keçmişdə qanqalı Avropa həkimləri də qara ciyər xəstəlikləri zamanı istifadə edirdilər

.

Partladılmış Qarğıdalının xeyri və zərəri haqqında

Partladılmış Qarğıdalının faydaları və zərərləri haqqında məlumat olduqca azdır.Maraqlı haldır ki, bağlama halında satılan bu qidalar üzərində olan reklam mətnləri isə insanı haradasa bu qidanın hava, su qədər vacibiyyətin

.

Doğuşdan sonra intim əlaqə niyə bitir?

Qadınların əksəriyyəti doğuşdan sonra cinsi istəksizlik və disfunksiya ilə üzləşirlər. "Medicina" xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, 70% qadın uşaq dünyaya gətirdikdən sonra cinsi sağlamlıqlarının dəyişdiyini görür

.

Cinsi gücü artırmaq üçün - 10 TƏBİİ VASİTƏ

Bitki çayları:. Bədəndə maye axını sürətləndirən bitki çayları içdiyiniz zaman qan dövranı sürətlənir, ehtiras və həyəcan artır. Enerji səviyyəsini də artıran bitki çayları cinsi həyatı canlandırır. Jenşen:. Ginseng min illərdi

.

Dəri niyə qaşınır? 15 ƏN YAYILMIŞ SƏBƏB

Dərinin qaşınması bir çox xəstəliklərin və pozulmaların əlaməti ola bilər. Bəzən bu simptom çox ciddi xəstəliyin ilk simptomu kimi meydana çıxır. Bu səbəbdən əgər sizi "səbəbsiz" qaşınma narahat edirsə, mütləq həkim

.

Ödyolu, sidikyolu xəstəlikləri üçün unikal bitki - Bilmədən istifadə öldürür

Qara batbat qaragilə fəsiləsinə mənsub olub, 2 illik ot bitkisidir. Gövdəsinin uzunluğu 1 metrdir. Yarpaqları iri, boz-yaşıl rəngli, aşağı hissəsi yarıq, yuxarı hissəsi yumurta formasındadır. Yarpaqlarının saplağı həcmli

.

Cinsi həyatı zəifləyən evlilər üçün - Tövsiyələr

Evlilikdən bir neçə il sonra cütlüklər cinsi münasibətdə problem yarandığının fərqinə varır. Bunun səbəblərini araşdırmadan bir-birini günahlandıranlar da olur, aşkar və ya gizli çıxış yolu, məsləhət axtaranlar da. "Medicina"

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri geymler 2024 yay kolleksiyasi zara ayaqqabilari 2024 qargidali salati cadudan qorunma mede tursusu kosmetika qardasa aid haxistalar novruz bayramina aid hakista gözellik eqreb aslan