Masa bəzəmək estetikası

Masa bəzəmək estetikasıYemək bişirmək necə sənət hesab edilirsə, onu bəzəyib süfrəyə gətirmək də başqa bir sənət sayılır. Yeməkləriniz nə qədər gözəl, dadlı olursa-olsun, əgər siz süfrə qaydalarından bixəbərsinizsə, o zaman bu hal həm sizi, eyni zamanda da gələn qonaqlarınızı yoracaq. Yaxşı, təqdirəlayiq bir qonaqlıq vermək fikriniz varsa, gələn dəvətlilərin sağlıq durumlarından tutmuş onların yaşına kimi bütün xırda detalları belə nəzərə almalısınız.

Mütəxəssislərin fikrincə, yeməkləri hazırlayarkən həzmi daha asan və iki eyni çeşiddə ( məsələn: 2 tomatlı xörək bir arada) olmayan yeməklər daha yaxşı olar.

1. Masanın üzərinə qoyulan şamdanlar, çiçəklər kimi aksessuarlar da elə yerləşdirilməlidir ki, masa arxasında oturanlar bir-birilərini daha yaxşı görə bilsinlər.

2. Duz və istiot qabları tort üçün çəngəl-bıçaqların arxasında, lakin masanın mərkəzinə yaxın yerə qoyulmalıdır.

3. Xardal, mayonez və ketçup kimi dadlandırıcılar süfrəyə yeməklə birlikdə gətirilməlidir.

4. Əllə yeyiləcək yemək olacaqsa, yanına mütləq çox az sabunlu və ya yüngül qoxulu əl bezi verilməlidir.

5. Sümük və ya balıq qılçıqlarını qoymaq üçün xüsusi ayrılmış qablar, professionalların rəyinə görə, oturan iki nəfərin arasındakı boşluq hissəyə qoyulmalıdır.

6. Qonaqların rahat olmaları üçün aralarında ən az 60 sm məsafə olmalıdır.

7. Salfet qabları mümkün qədər sadə şəkildə olmalıdır və süfrənin bir kənarına qoyulmalıdır. Onları büküb müəyyən şəklə salmaq düzgün hesab edilmir.

8. Bulaşmış qablar sağdan alınır, yeniləri də sağ tərəfdən masaya təqdim olunur. Yalnız salat və çörək sol tərəfdən servis edilə bilər.

9. Qarnitürlər ayrıca verildiyi üçün onlar da sol tərəfdən qonaqlara təqdim olunmalıdır.

10. Və... qaydaya görə, çox nəfərlik ziyafətlərdə əllə yeyilən və sarımsaqlı yeməklər süfrəyə verilə bilməz.

Mətbəx     Baxılıb: 5451   Tarix: 08 noyabr 2013
f Paylaş

Digər yazılar

Yumurta ilə qozlu toyuq salatı

Ərzaqlar: . 200 q toyuğun döş əti . 3 ədəd yumurta . 1 ədəd qırmızı soğan . 1/2 st qoz ləpəsi . Mayonez . Duz . İstiot . Hazırlanması. Toyuğun döş ətini duz töküb suda bişiririk. Soyuduqdan sonra doğrayırıq. Qozu ya blenderdə

Süfrə mədəniyyəti

Bizim ən gözəl milli ənənələrimizdən biri elə süfrə mədəniyyətimizdir. Ailənin bir yerə yığışması, böyüyün yuxarı başda əyləşməsi, hər kəsin də öz yerini bilməsi həm ailədə tərbiyənin göstəricisidir, həm də bir səmimiyyətdir

Qramların stəkan və ya qaşıqla ölçüsü

110 qram badam -1 çay stəkanı. 150qram buğda -1 su stəkanı. 180 qr yarma -1 su stəkanı. 100qr qoz ləpəsi -1 su stəkanı. 110qr fındıq ləpəsi -1 çay stəkanı. 25 qr kakos -4 yemək qaşığı. 150qr mannı -1 su stəkanı. 70qr mann

Toyuqlu,göbələkli blinçik

Blinçikin hazırlanması. kəsmik - 200 q. yumurta - 2 ədəd. qatıq (və ya süd) - 500 ml. kraxmal- 2,5 x.q (vacib deyil atılmağı). şəkər tozu - 2 ç.q. duz - 0,5 ç.q. soda - 1 ç.q. un - 300 q. qızartmaq üçün bitki yağı. İçli

Krem

Ərzaqlar:. 250 q kərə yağı. 1 ədəd yumurta. 1 x.q un. 1 x.q kartof nişastası. 1,5 st süd. 1 st şəkər tozu. 1 paket vanil. Hazırlanması:. Südü, şəkər tozunu, vanili və yumurtanı qarışdırırıq. Kartof nişastasını və unu əlav

Tort üçün şirə

Ərzaqlar:. 1/3 st şəkər tozu. 1/3 st su. Ç.q ucunda vanil.  . Hazırlanması:. Bu ölçülər bir tort üçün nəzərdə tutulub. Şəkər tozu su və vanili qarışdırıb odun üzərinə qoyuruq. Qaynamağa başlayan kimi 1-2 dəqiqə qarışdırı

Suda bişmiş qarğıdalı

Ərzaqlar:. Sütül qarğıdalı. Su. Zövqə görə duz. Hazırlanması:. Sütül qarğıdalıların qabığını təmizləyib qazana yığırıq. Üstünə çıxana qədər su töküb normal odun üzərinə bişməyə qoyuruq. Qarğıdalının bərk olub olmamasında

Pendirli krem

Ərzaqlar:. 400 q krem pendir. 200 q qaymaq. 4-5 x.q şəkər tozu. Hazırlanması:. Krem pendir, qaymaq və şəkər tozunu üst-üstə tökürük. 5-10 dəqiqə mikserlə çalırıq. Kremimiz hazırdı. Nuş olsun!

turlar.az

sonxeber.az geyim şəkilləri adlarin menasi aksessuarlar veten haqda atalar sözləri mətbəx doğum hekayələri emulqatorlar kosmetika hamiləliyə son hehvanların mayalanması