Miokard infarktının tromboembolik ağırlaşması

Miokard infarktının tromboembolik ağırlaşmasıSol mədəcik boşluğunun divarönü trombozunun rastgəlmə tezliyi miokard infarktı xəstələrinin 20%-ini təşkil edir.Sistem emboliyasının üzə çıxması özünü aşağıdakı xəstəliklərlə biruzə verir:
- beyin insultu
- ərtafların işemiyası
- böyrəklərin infarktı
- bağırsaqların infarktı
Əsasən sistem emboliyası miokard infarktının birinci 10 günü müddətində inkişaf edir.Tromboemboliyanın kliniki əlamətlərinin üzə çıxması zədənin sahəsindən və həcmindən asılıdır.Baş-beyin tromboemboliyası özünü nevroloji əlamətlərlə biruzə verir.Ətrafların işemiyası özünü ağrı,soyuqluq,magestral damarın tromboembolik çökməsi ilə göstərir.Bu zaman trombun damarı tutduğu nahiyədən aşağıda nəbz hiss olunmur.
Böyrək infarktı zamanı beldə ağrı və hemoturiya,bağırsaq infarktı zamanı isə çox zaman qarında ağrı və diareya baş verir.
Xəstəliyə diaqnoz qoymaq üçün baş-beyinin tomoqrafiyası aparılır və xəstəyə qandurulducular təyin edilir.
Aşağı ətrafların dərin venasının trombozu miokard infarktının ağırlaşması sayılır.Onun müalicəsi üçün heparindən istifadə olunur.
Tromboembolik ağırlaşmanın müalicə intensivliyi onun lokalizasiyasından,müvafiq yerdə qan dövranının pozulmasının dərəcəsindən,tromboemboliyanın meydana çıxmasının müddətindən,inkişaf edən hemodinamikanın ağırlığından asılıdır.
Miokard infarktı zamanı ən təhlükəli tromb ağırlaşması ağ ciyərlərdə baş verən tromboemboliyadır.
Tromboemboliya zamanı tromb əleyhinə qandurulduculardan,oksigenoterapiyadan,ağrıkəsicilərdən,iltihab əleyhinə preparatlardan və xəstəliyə qarşı müalicə metodlarından istifadə edilir.Bəzi hallarda trombolotoklərin birbaşa tromb tutan arteriyaya yeridilməsi məqsədəuyğun sayılır.Lazım gələrsə cərrahi müdaxilə olunur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1456   Tarix: 11 mart 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Terapevtdən elektron siqaretlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

"Elektron siqaretə münasibətdə cəmiyyətdə yanlış bir təsəvvür formalaşıb. Bir çox insan düşünür ki, adi siqaret daha zərərlidir və elektron siqaretə keçməklə zamanla siqareti tamamilə tərgitmək mümkün olacaq. Bu yanaşm

.

Həmin şiferlər sağlamlığa ziyan imiş, qadağan olunacaq - Azərbaycanda geniş yayılıb

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycanda asbestin istifadəsinin qadağan edilməsi nəzərdə tutulur. "Mülki dövriyyədə olmasına yol verilməyən (mülki dövriyyədən çıxarılmış) əşyaların siyahısı haqqında" qanuna dəyişikli

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

turlar.az

hamiləlik gozel gorunmek yay geyimləri 2025 sidik ifrazı sistemi qara noqteler ucun uz maskalari pehriz salatlar səfər duası kosmetika sağlamlığa aid atalar sözləri əfsanələr öpüşme hüzeyir hacibəyov englishdilində qulaq