Qəbizlik bağırsaq xərçəngi yarada bilər
Son dövrlərin ən dəbli xəstəliklərindən desək yanılmarıq. Düzün qidalanmamaq, irsi amillər qəbizlik probleminin yaranmasına gətirib çıxarır. Bu xəstəliyin çox ciddi fəsadları ola bilər.
Belə ki, nəcis kütləsi ilə yalnız orqanizmdən qidanın həzm olunmamış kütləsi deyil, həmçinin orqanizmə düşən zərərli maddələr də xaric olunur. Qəbizlik zamanı isə bu maddələrin bədəndə qalması orqanizmin zəhərlənməsinə, bədəndə şlklar və toksinlərin yığılmasına səbəb olur.
Duz bağırsaqda qalan nəcis iltihabların, babasil və çatların yaranmasına, hətta düz bağırsağın uzanmasına da gətirib çıxara bilər . Ən təhlikəlisi iusə xroniki qəbizliyin düz və yoğun bağırsada xərənçəng xəstəliyi yarada bilməsi riskidir.
Ona görə də, sizə bəsit görünən bu xəstəliyi vaxtında müalicə etməyə çalışın.
Bu sahədə bəzi məsləhətlər sizin köməyinizə çata bilər.
Çox su içməyə çalışın.
Çox su qəbulu (ən azı1,5 litr) bağırsaqların yumşalmasına kömək edəcək. Daha çox təmiz su içməyə çalışın. Səhər açqarına 1 stəkan su içib, 15-20 dəqiqədən sonra yemək yeməyiniz məsləhətdir.
Qəbizliyə ən yaxşı təsir edən vasitələrdən biri də kəpəkdir (marketlərdən əldə etmək olar). Buğda kəpəyi bu xəstəliyə effektli təsir göstərir. 1 xörək qaşığı kəpəyi axşamdan 1 stəkan ilıq suda isladın. Səhər yaxşıca qarışdırıb için.
Yeməyi yaxşı çeynəyin
Yeməyin yaxşı çeynənməməsi onun geç həzm olunmasına, bağırsaqlarda gec qalmasına səbəb olur ki, bu qəbizlik yaradır. Ona görə də yeməyi tələsik, udaraq yeməyin.
Çox hərəkət etməyə çalışın
Çox hərəkət etmək bağırsaqları hərəkətə gətirir. Ona görə də fiziki hərəkətlər etməyə çalışın, press edin, açıq havada piyada gəzin. Bu həm çəki atmağınıza, həm də bağırsaqların fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edək edəcək.
Düzgün qidalanın
Mümkün qədər çox çiy meyvə, tərəvəz, göyərti, süd məhsulları, bitki yağlarından istifadə edin. Fəst-fudlardan, quru, qızardılmış yeməklərdən uzaq gəzin. Suyu yeməklər qəbul edin.
f Paylaş