sebet.az onlayn maqazin

Qurban bayramında yemək tövsiyələri: Bunları etməyin

Qurban bayramında yemək tövsiyələri: Bunları etməyinTürkiyə Yaxın Şərq Universiteti xəstəxanasının qida mütəxəssisi Banu Özbingül Arslansoyu ət istehlakının artdığı Qurban bayramı zamanı diqqət yetirilməsi lazım olan tövsiyələr verib.
Publika.az xəbər verir ki, mütəxəssis hipertoniya, ürək-damar xəstəliyi və bənzər xroniki xəstəlikləri olan insanların əti düzgün şəkildə istehlak etməli olduqlarını bildirib.
Onun sözlərinə görə, əti tərəvəzlərlə bişirmək məqsədəuyğun hesab olunur.
B.Ö.Arslansoyu qırmızı ətin yağ nisbətinin 20% olduğunu deyib. Xroniki xəstəlikləri olan şəxslərin yağsız və ya az yağlı ətə üstünlük verməsinin lazım olduğunu qeyd edən diyetoloq ətin qaynadılmış və ya "ızqara" şəklində istehlak edilməli olduğunu bildirib: "Əti qızartmamalıyıq, o, öz yağında bişirilməli, başqa yağ əlavə edilməməlidir. Ətdə E və C vitaminləri yoxdur. Buna görə də o, tərəvəzlərlə bişirilməlidir. Bu üsul həm qidalanma müxtəlifliyini təmin edəcək, həm də bəzi mineralların mənimsənilməsini artıracaq".
Mütəxəssis səhv bişirmə üsullarının kanserogen maddələrə yol açdığını söyləyib: "Yüksək od ətdə kanserogen maddələrin sərbəst buraxılmasına və B qrupu vitaminlərinin itməsinə səbəb olur. Bu səbəbdən yüksək istilikdə kabab hazırlanmamalıdır. Kömür közləri ilə ən az 15 santimetr məsafə olmalıdır. Kanserogen maddələrin meydana gəlməsini azaltmaq üçün yağlı ətlərdən çəkinin".
Banu Özbingül Arslansoyu qurbanlıq heyvanın kəsimindən sonra "sərt mortis" adlanan ölüm sərtliyinin meydana gəldiyini və bunun həzm probleminə səbəb olduğunu bildirib: "Bunun qarşısını almaq üçün ət kəsildikdən dərhal sonra 5-6 saat müddətinə (14-16 C) sərin bir yerdə, daha sonra 18-19 saat soyuducuda saxlanılmalıdır. Beləliklə, ət 24 saat saxlandıqdan sonra istehlak edilməlidir".
Bayram günü üçün bəslənmə tövsiyələri:
Günə yüngül səhər yeməyi ilə başlayın
Az və tez-tez qidalanın
Südlü və meyvəli desertlərə üstünlük verin
Bol su için
Fiziki fəaliyyətinizi artırın

Sağlamlıq     Baxılıb: 769   Tarix: 20 iyul 2021
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

"Lambda" ştamı 30-dan çox ölkəyə yayıldı

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) başda Cənubi və Şimali Amerika olmaqla, 30-dan çox ölkədə COVID-19-un "lambda" variantının aşkarlandığını bildirib. xəbər verir ki, bu barədə ÜST-nin COVID-19-a qarşı mübarizə komandasını

Peyvənd çatışmazlığı uşaqları bu xəstəliklərə məruz qoyur

Keçən il koronavirus səbəbilə təsirə məruz qalan uşaq peyvəndləri yetkinlik yaşına çatmayanlarda müxtəlif xəstəliklərin yayılmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) və Birləşmi

Peyvənd vurduranlar niyə koronavirusa yoluxur?

Viral infeksiyaların qarşısının alınması və müalicəsi üzrə Elmi Məlumat Mərkəzinin direktoru Georgi Vikulov peyvənddən sonra insanların koronavirusa yoluxmasının səbəbini açıqlayıb. Rusiya mətbuatına istinadən xəbər veri

Çox vaxt yırtıqla səhv salınan onurğa xərçəngi - 10 ƏLAMƏT (VİDEO)

Video əlavə olunub. xx. Onurğa xərçəngi genetik səbəblərdən, leykoz və limfomadan yarana bilir. Eləcə də QİÇS xəstələrində rast gəlinir. xəbər verir ki, ilk mərhələdə heç bir əlamət vermir. Sadəcə bel ağrısı, soyuqdəymə

Həkimdən XƏBƏRDARLIQ: Yoluxmadan 3 ay sonra hamiləlik

Xəstəliyin orta ağır və ağır forması hamilə qadınların hospitalizasiyasına göstərişdir. Yüngül forması hamilə qadının ailə üzvlərinin səhhətinə təhlükə yaratmırsa, ev şəraitində sahə həkiminin və mama-ginekoloqun nəzarət

Çörək alarkən bunlara diqqət edin

Qida rasionumuzun əsasını təşkil edən çörək keyfiyyətsiz olan zaman orqanizm üçün təhlükə yaradır. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən məlumat verilib. Çörəyin keyfiyyət göstəricilərin

"Delta" ən çox bu şəxslərə təsir edəcək

"Delta" ştamı peyvənd olunmayanlara daha çox təsir edəcək. Bu səbəbdən də "delta" vaksin olunmayanların pandemiyasıdır. xəbər verir ki, bunu Türk Tibb Dərnəyinin Xalq Sağlamlığı şöbəsinin rəhbəri, Pandemiy

Qurban bayramında DİQQƏT! - Ard-arda ət yeməkləri problemlər yaradır

Qurban bayramı zamanı ət yeməklərindən çox istifadə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bayram günlərində ard-arda yeyilən ət yeməkləri xolesterin miqdarının yüksəlməsinə səbəb olur. Bu isə ürək xəstəliklərindən əziyyə

Arı sancmasında ilk yardım

Hazırda yay olduğu üçün arıların da çoxalması insanları narahat edir. Xüsusilə arı sancmasında qorxan insanlar öz bildikləri yolla qorunmağa çalışır. Arı iynəsini batırdığı anda ilk yardım hər zaman önəmlidir. Zəhərli ar


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az toy gecesi kosmetika mehsullari gözəllik məhsulları dini geyimler hakışta manikür və pedikür dieta kosmetika bürcler kekliyem