Ramazan'da quru ərik yeyin

Ramazan'da quru ərik yeyinİnönü universiteti tibb fakültəsi Turqut Özal tibb mərkəzində dietoloq Serpil Uçar Yiğitcan əriyin, lifli quruluşu və məzmunundakı kalium səbəbindən insana toxluq hissi verdiyini ifadə edərək, orucun quru qaysıyla açılmasını təklif etdi.

Yiğitcan, iftarda sürətli yemək yenilməməsi və qida istehlakının gecəyə yayılması lazım olduğunu ifadə etdi. Oruc tutulan müddətin uzun olduğuna işarə edən Yiğitcan, bu səbəblə bədənin müqavimətini artırmaq üçün sahura qalxılmasının şərt olduğunu, sahurla iftar arasına da iki ara pay edilə biləcəyini söylədi.

İnsanların ramazan xaricində gün içində çox çox bəsləndiyini ifadə edən Yiğitcan, oruçdaysa insan bədəninin istirahət etdiyini bildirdi. Ramazan ayında çox tez yaşanan qəbizlik probleminin aradan qaldırılması üçün ərik istehlak edilməsini tövsiyə edən Yiğitcan, bunları qeyd etdi:

"Əriyin laksatif xüsusiyyəti var. Bu xüsusiyyəti bağırsaqların daha sürətli işini təmin edər. Buna görə də ərik istehlakı bağırsaq tənbəlliyini aradan qaldırır. Əriyin həm faydalı yemək qrupuna girdiyi həm də çox çox kalium ehtiva etdiyi üçün ürək sağlamlığını qorumaqda köməkçi olacağını düşünürük. İnancımız gərəyi, orucumuzu xurmayla açırıq amma biz bunu dəyişdirə, quru qaysıyla da aça bilərik. Ərik, lifli quruluşu və məzmunundakı kalium səbəbindən toxluq hissi verdiyi üçün iftarda daha az yemək yeməmizi təmin edəcək, qan şəkərimizi aradan qaldıracaq."

Yağlı yeməklərin və bal-cem kimi həddindən artıq şirin qidaların istehlakına bağlı olaraq xolesterolu yüksəltdiyinə toxunan Yiğitcan, əriyin xolesterolu önləyici təsiri olduğunu ifadə edərək, bu səbəblə Ramazanda bol istehlak edilməsini təklif etdiklərini söylədi.

Malatyalılara Ramazan ayında il xaricindəki yaxınlarına və dostlarına ərik göndərmələri tövsiyə edən Yiğitcan, beləliklə həm iqtisadiyyata, həm də sağlam bəslənməyə qatqı təqdim ediləcəyini dilə gətirdi.

Ramazan ayında kafi və balanslı bəslənməyə diqqət göstərilməsi lazım olduğunu vurğulayan Yiğitcan, qan yağlarını yüksəldəcək bəslənmə tərzindən uzaq dayanmasını təklif edərək, həddindən artıq yağlı, qızardılmış və qovrulmuş yeməklər istehlak edilməməsi lazım olduğunu ifadə etdi.

Mətbəx     Baxılıb: 2987   Tarix: 13 avqust 2014
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Pomidorlu tart resepti

Tərkibi. 250 qr un. ½ çay qaşığı qabartma tozu. 100 ml günəbaxan yağı. 100 ml ilıq su. 150 qr holland pendiri. 4 ədəd pomidor. ½ xörək qaşığı zeytun yağı. 2 çay qaşığı xardal. 1 çay qaşığı kəklikotu. 1 çay qaşığı duz

.

Portağallı Toyuq Balqabağı Tarifi

Portağallı Toyuq Balqabağı Tarifi üçün Tərkibi. toyuq barabanı. limon. Narıncı. diş. sarımsaq. çay qaşığı. duz. bir. çay qaşığı. qara istiot. bir. çay qaşığı. zerdeçal. bir. desert qaşığı. yer qırmızı bibər. Narıncı. təz

.

Bulqur salatı (Kısır)

Türkiyədə hansı məclisə getsən, hardasa 90 faizində kısır adlı salatı süfrədə görə bilərsiniz. Elə Türkiyədən kənarda yaşayan türklərin süfrələrində də. Mən onu birinci dəfə dadandan sonra o qədər bəyənmişəm ki, Türk məclislərin

.

Qədim yeməyimiz xaşlama resepti

Tərkibi:. 1 kq sümüklü ət (qoyun,quzu və ya mal). 5 ədədsoğan. 7 ədəd kartof. 3-4 ədəd bolqar bibəri. 2-3 ədəd pomidor. 2 ədəd dəfnə yarpağı. 1 çimdik qırmızı acı bibər tozu. duz, istiot. Hazırlanması:. İlk öncə ətı doğrayı

.

Ev Sayağı kumpir resepti

Tərkibi. Kartof – 3 ədəd (böyük olsa daha yaxşı olar). Kök – 1 ədəd. Yumurta – 2 ədəd. Xiyar turşusu – 1 ədəd. Yaşıl noxud (konservləşdirilmiş) – 60 qram. Qarğıdalı (konservləşdirilmiş) – 60 qram. Pomidor – 1 ədəd. Mayonez

.

Padimcan pancake resepti

Nə vaxtsa badımcanlı pancake alacaqsınız? Damağınızı qıracaq dadlı bir reseptlə buradayıq. Çalışdığımız dadlardan birindən badımcanlı pancake resepti. Gündüz masası üçün, çayın yanında, qonaqlarınıza yemək və ya isti qəlyanalt

.

Fərqli Dad: Sobada Kartof Dolması

Hər birimizin mətbəxində olan kartofdan bir çox yeməklər hazırlanır. Bəs kartofdan hazırlanan dolma yemisinizmi? Klassik dolmalardan fərqli olaraq asan hazırlanır və dadlı bir yeməkdir. hər kəsin bəyənəcəyi sobada karof dolmasını

.

Düyü Salatı

Ərzaqlar. 2 kasa düyü. 1 kasa qarışıq yaşıl noxud. 2 budaq təzə soğan. ½ dəstə cəfəri. 8-10 ədəd gavalı turşusu. 1 kasa dənələnmiş qarğıdalı. 2 st. limon suyu. Zeytun yağı, duz, pul bibər. Hazırlanması. Təzə soğan və cəfər

.

Şəfaverici Itburnu Içkisi – Resept

E vitamini ilə zəngin olan itburnu bitkisinin dəri üçün də faydalı olduğu məlum olub. Hətta bir çox dəriyə qulluq vasitələrinin tərkibinə itburnu ekstraktı və yağı əlavə edilir. Bu bitkini olduğu kimi yemək bir qədər çətindir

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi həkim məsləhəti yay kolleksiyasi boyun osteoxondrozu huseyn cavid seirleri əl işlərinin hazırlanması qadın sinəsi kosmetika novruz bayramina aid hakista qız bürcü sağlamlığın sirleri ginekoloq oğlaq