Ramazan'da quru ərik yeyin

Ramazan'da quru ərik yeyinİnönü universiteti tibb fakültəsi Turqut Özal tibb mərkəzində dietoloq Serpil Uçar Yiğitcan əriyin, lifli quruluşu və məzmunundakı kalium səbəbindən insana toxluq hissi verdiyini ifadə edərək, orucun quru qaysıyla açılmasını təklif etdi.

Yiğitcan, iftarda sürətli yemək yenilməməsi və qida istehlakının gecəyə yayılması lazım olduğunu ifadə etdi. Oruc tutulan müddətin uzun olduğuna işarə edən Yiğitcan, bu səbəblə bədənin müqavimətini artırmaq üçün sahura qalxılmasının şərt olduğunu, sahurla iftar arasına da iki ara pay edilə biləcəyini söylədi.

İnsanların ramazan xaricində gün içində çox çox bəsləndiyini ifadə edən Yiğitcan, oruçdaysa insan bədəninin istirahət etdiyini bildirdi. Ramazan ayında çox tez yaşanan qəbizlik probleminin aradan qaldırılması üçün ərik istehlak edilməsini tövsiyə edən Yiğitcan, bunları qeyd etdi:

"Əriyin laksatif xüsusiyyəti var. Bu xüsusiyyəti bağırsaqların daha sürətli işini təmin edər. Buna görə də ərik istehlakı bağırsaq tənbəlliyini aradan qaldırır. Əriyin həm faydalı yemək qrupuna girdiyi həm də çox çox kalium ehtiva etdiyi üçün ürək sağlamlığını qorumaqda köməkçi olacağını düşünürük. İnancımız gərəyi, orucumuzu xurmayla açırıq amma biz bunu dəyişdirə, quru qaysıyla da aça bilərik. Ərik, lifli quruluşu və məzmunundakı kalium səbəbindən toxluq hissi verdiyi üçün iftarda daha az yemək yeməmizi təmin edəcək, qan şəkərimizi aradan qaldıracaq."

Yağlı yeməklərin və bal-cem kimi həddindən artıq şirin qidaların istehlakına bağlı olaraq xolesterolu yüksəltdiyinə toxunan Yiğitcan, əriyin xolesterolu önləyici təsiri olduğunu ifadə edərək, bu səbəblə Ramazanda bol istehlak edilməsini təklif etdiklərini söylədi.

Malatyalılara Ramazan ayında il xaricindəki yaxınlarına və dostlarına ərik göndərmələri tövsiyə edən Yiğitcan, beləliklə həm iqtisadiyyata, həm də sağlam bəslənməyə qatqı təqdim ediləcəyini dilə gətirdi.

Ramazan ayında kafi və balanslı bəslənməyə diqqət göstərilməsi lazım olduğunu vurğulayan Yiğitcan, qan yağlarını yüksəldəcək bəslənmə tərzindən uzaq dayanmasını təklif edərək, həddindən artıq yağlı, qızardılmış və qovrulmuş yeməklər istehlak edilməməsi lazım olduğunu ifadə etdi.

Mətbəx     Baxılıb: 3125   Tarix: 13 avqust 2014
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Yumurtalı ət ruleti (foto resept)

Tərkibi:. Farş- 500 q. Soğan- 1 ədəd. Sarımsaq- 1 diş. "Best cow" kərə yağı- 50 q. Şüyüd- 1 dəstə. Yumurta- 3 ədəd. Duz-istiot. Hazırlanması:. Soğanı xırda-xırda doğrayıb kərə yağında ızarana qədər bişiririk. Soğanı

.

Qədim yeməyimiz xaşlama resepti

Tərkibi:. 1 kq sümüklü ət (qoyun,quzu və ya mal). 5 ədədsoğan. 7 ədəd kartof. 3-4 ədəd bolqar bibəri. 2-3 ədəd pomidor. 2 ədəd dəfnə yarpağı. 1 çimdik qırmızı acı bibər tozu. duz, istiot. Hazırlanması:. İlk öncə ətı doğrayı

.

Ev şəraitində pendirin hazırlanma qaydası

Lazım olan məhsullar:. 3 litir süd. 300 qram xama. 2 ədəd yumurta. 1 yemək qaşığı duz. Qeyd edək ki, bu reseptlə 600 qram pendir hazırlanır. Hazırlanma qaydasını videoda izləyin. Nuş olsun!

.

Gürcü xingəli (foto resept)

Tərkibi:. Xəmir üçün:. 3 st. un. 1 . 1 yumurta. duz. İç üçün:. 250 qr yağlı qoyun əti. 200 qr mal əti. 3 baş soğan. Su. Qırmızı və qara istiot. duz. Hazırlanması:. Ələnmiş una ilıq su, yumurta, duz əlavə edib xəmir yoğrulu

.

Tuna balıqlı sendviç

Tərkibi. 50 qr konservləşdirilmiş Tuna balığı. 3 xörək qaşığı mayonez. 1 bibər. 1 soğan. duz. istiot. 1-2 pomidor. dilimlənmiş çörək. holland pendiri. 1 xörək qaşığı limon suyu. Hazirlama qaydasi. Tuna balığını konservdə

.

Şəfaverici Itburnu Içkisi – Resept

E vitamini ilə zəngin olan itburnu bitkisinin dəri üçün də faydalı olduğu məlum olub. Hətta bir çox dəriyə qulluq vasitələrinin tərkibinə itburnu ekstraktı və yağı əlavə edilir. Bu bitkini olduğu kimi yemək bir qədər çətindir

.

Dadı Damağınızdan Getməyəcək Tünbəki Dolması

Dadı Damağınızdan Getməyəcək Tünbəki Dolması. Author: Selcan Xatun. Category: Ət Yeməkləri. Cuisine: Azərbaycan Mətbəxi. Yields:. 1 Serving. Qədim və zəngin Azərbaycan mətbəxinin adından və dadından xəbərsiz olduğumuz bölgələrin

.

Bulqur salatı (Kısır)

Türkiyədə hansı məclisə getsən, hardasa 90 faizində kısır adlı salatı süfrədə görə bilərsiniz. Elə Türkiyədən kənarda yaşayan türklərin süfrələrində də. Mən onu birinci dəfə dadandan sonra o qədər bəyənmişəm ki, Türk məclislərin

.

Naxçıvan Mətbəxinin Ləziz Təamı: Heyva Dolması

Naxçıvan mətbəxinə məxsus qoyun ətindən heyva dolmasının reseptini təqdim edir. Tərkibi:. 200 qr qoyun əti. 1 ədəd soğan. 100 qr keşniş. duz, istiot. sarıçiçək. heyva. Hazırlanma qaydası:. İlk öncə heyvanı yaxşıca yuyun

turlar.az

sonxeber.az geyim şəkilləri kosmetika mehsullari sac duzumleri kişi psixologiyası qadin ve kisinin seksi ailə hamiləlik sabir haciyev qaynana hakisdalar rus dili 2ci ders sirin qogal cekc pornuxa