Sağlamlığınız üçün bu qidaları alarkən diqqətli olun

Sağlamlığınız üçün bu qidaları alarkən diqqətli olunSağlamlığınız üçün bu qidaları alarkən diqqətli olun

Həyatımızın davamı üçün əhəmiyyət daşıyan qida maddələrini alarkən, ya da saxlayarkən lazım olan diqqəti göstəririkmi? Qidaların alınmasından hazırlanmasına və bişirilməsinə qədər keçən hər mərhələdə məqsədin həm qidanın gigiyenasını təmin etmək, həm də qida dəyərini qorumaq lazım olduğunu bilirsinizmi? Bütün qidaları alarkən əvvəlcə son istifadə tarixlərinə və qabının zərər görməmiş olmasına diqqət yetirmək lazımdır.

Nələrə diqqət vermək lazımdır?

• Pastorizə olmayan süddən hazırlanmış pendir istehlak edilməməlidir. Bu səbəblə açıq pendirlər yerinə bağlı qutularda almaq daha etibarlı olacaq.

• Süd, hazır meyvə şirəsi alarkən UHT (Ultra High Temperature) üsulu ilə qablaşdırılan Tetra Pak qutuda olanlar seçilməlidir. Bu məhsullar qida dəyərini daha az itirmiş olanlardır və istifadə edilən üsul gigiyenik olaraq ən etibarlı texnologiyayla hazırlanıb qablaşdırılan üsuldur.

• Bütün qidaları alarkən son istifadə tarixi, qabının zərər görməmiş olması kimi xüsusiyyətlərinə baxılaraq alınmalıdır.

• Çörək və bənzəri qidaları alarkən qab içində olanları seçmək daha etibarlıdır. • Kartof alarkən yaşıllanmamış, yarıq və çatlaqları olmayanların seçilməsi lazımdır.

• Yaxşı bişməmiş ət məhsullarının istehlakı bəzi mikroorqanizmlərin bulaşması baxımından olduqca riskli və təhlükəlidir.

• Plastik qablarda saxlanan turşulu qidalar, içində olduqları qablarla təmas edərək zərərli maddələrin qidanın içinə keçməsinə səbəb ola bilər. Məsələn, turşu və portağal suyu kimi qidalar plastik qablarda saxlanmamalıdır. Pəhriz məhsulların alınmasında nələrə diqqət yetirmək lazımdır?

Bütün dünyada olduğu kimi Azərbaycanda da köklüyün və buna bağlı olaraq yaranan xəstəliklərin gedərək artmasıyla aşağı kalorili məhsullara olan tələb artmışdır. İstehlakçılar bu məhsulları istifadə edərkən üzərində "light", "%0 yağlı", "pəhriz", "şəkərsiz"" kimi sözlərə rast gəlirlər. Bir məhsulun "light" olması və ya şəkərsiz olması o məhsulun kalorisinin aşağı olduğunu göstərmir. Bir məhsulun "light" olması bu məhsulun yağının və ya kalorisinin azaldılmış olduğu mənasına gəlir. Ancaq yağı azaldılmış məhsul mütləq aşağı kalorili olmaq məcburiyyətində deyil. Çünki məhsulun yağının azaldılması əməliyyatı əsnasında yağı azaldılarkən digər qida elementlərinin məzmunu arta bilər. Qarışdırılan digər bir məsələ üzərində "pəhriz" yazılan məhsulların kalorisiz olub istənildiyi qədər yeyilə biləcəyi düşüncəsidir. Halbuki bu mümkün deyil, pəhriz biskvit olaraq satılan məhsullar markasına görə fərqlilik göstərməklə birlikdə ortalama 2-3 ədəd pəhriz biskvitin kalorisi 1 dilim çörəkdəki kaloriyə bərabərdir.

Şəkər xəstələri üçün bazarda "dietik" etiketi ilə satılan məhsullarda şəkər yerinə süni dadlandırıcılar istifadə edilir. Bunların yağ miqdarları azaldılmış olmaya bilər. Bu vəziyyətdə zəifləmə pəhrizlərində istifadəsi uyğun olmayacaq.

Bu məhsulların bazardakı yeri qaçınılmazdır. Ayrıca artan xəstəliklərlə birlikdə bu məhsul növləri həyatımızda iştirak etməlidir. Ancaq məhsulun üzərində məhsul haqqında daha detallı məlumatlar ehtiva edən etiketlər olmalıdır. Bu, həm məhsulun daha etibarlı olmasını, həm də məhsuldan daha məhsuldar bir şəkildə faydalanmağı təmin edəcək.

Bununla birlikdə bu məhsulların qida mühəndisləri kimi mütəxəssislərin iştirak etdiyi müəyyən təşkilatlar tərəfindən nəzarət edilməsi lazımdır.

Etiketlərin mənaları

Dietik: Şəkər yerinə dadlandırıcı ilə hazırlanmış məhsullardır. Məhsulun yağı və kalorisində azalma olmaya bilər.

Light:Yağı 40 faiz azaldılmış məhsul və ya kalorisi 25 faiz azaldılmış mənasını verir.

Pəhriz: Kalorisi azaldılmışdır, ancaq içində şəkər ola bilər.

Bazarda olan bu cür məhsulların bəziləri ölkəmizə idxal edilir. Xaricdə bu məhsulların istehsal mərhələsindən etiketlənilməsi və istifadəyə verilməsinə qədər keçən bütün müddətlər peşəkarcasına icra edilir və yoxlamalar müəyyən təşkilatlar tərəfindən həyata keçirilir. Bu məhsullarda olan etiketlərdə istehlakçını məlumatlandıran və qidanın məzmunu ilə əlaqədar hər cür məlumat var. Ancaq ölkəmizə girişi əsnasında bu etiketlərin bəziləri Azərbaycan dilinə tərcümə edilmir. Bu isə istehlakçıların məlumat əldə etmələrini çətinləşdirir.

Qidaları saxlayarkən nələrə diqqət verilməlidir?

• Bişmiş qidalar soyuducuda saxlanarkən rəfin ən üstündə saxlanmalıdır. Bunun sayəsində çiy və mikrob saxlaya biləcək olan qidalardan bişmiş qidanın içinə axmasının qarşısı alınır. Xüsusilə çiy ət və toyuq kimi qidalar rəfdə saxlanarkən, rəfin ən alt hissəsində saxlanılmalıdır.

• Yağlar sərin, işıqsız mühitdə saxlanmalıdır.

• Yumurta soyuducuda yumadan saxlansa, qida dəyərini qorumuş olar. Ancaq istifadədən dərhal əvvəl xarici səthi yaxşıca yuyunmalıdır.

• Qidaları açıqda saxlayarkən istilik və nəmə diqqət yetirilməlidir. Məsələn, kartof işıqlıqda yaşıllaşır. Bu səbəblə sərin, quru və işıqsız bir rəfdə saxlanmalıdır. Çörək iki gündən çox saxlanacaqsa, açıq havada deyil, soyuducuda saxlanmalıdır. Hazırlama və bişirmədə qida dəyərini artıran bəzi təkliflər

• Xəmiri mayalandırmaq qida dəyərini artırar

• Ağ un yerinə tam buğda unu qida dəyəri olaraq daha yüksəkdir

• Şəkər yerinə bəkməz istifadəsi hazırlanan qidanın qida dəyərini artırar

• Çörək çox qızardılsa, qida dəyəri azalar

• Tərəvəzlər qovruldub və ya qaynadılıb suyu süzülərsə, qida dəyəri azalar

• Qatığın yaşıl suyu atılmamalıdır. Çünki riboflavinlə (B2 vitamini) zəngindir. Qatıq istehlak edilmədən dərhal əvvəl qarışdırıla bilər, ya da keks, qoğal kimi qidalar hazırlanarkən istifadə edilə bilər.

• Təzə meyvə suları və doğranmış tərəvəzlər açıqda buraxılsa və ya dərhal istehlak edilməzsə, qida dəyəri azalar.

• Qidaların təməl olaraq ən yaxşı bişirmə forması qovrulmadan və kövrək atəşdə bişirilməsidir. Qida dəyərini itirməməsi üçün qovrulmaması, qızardılmaması lazımdır.

Sağlamlıq     Baxılıb: 1917   Tarix: 12 fevral 2015
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Cinsi həyatınızı yüksəltmək üçün sirli hiylələr

Hər bir adam seks yaşamağı və bu zaman alınacaq ləzzəti sevir. Ona görə də, bu mövzular daima maraqla oxunur, tətbiq etmək üçün istifadə edilir. Həyəcanın dozasını yüksəltmək, zövq dünyasında uçmaq, hər hüceyrəsi ilə zövq

.

Cinsi aktivlik üçün istifadə olunan dərmanlar - Azərbaycanlı həkimin ŞƏRHİ

Dünyada, eləcə də Azərbaycanda cinsi istəyi artıran preparatlara hər zaman tələbat olub. Bu tələbatın fonunda cinsi aktivliyi artıran "Viaqra" kimi preparatların bəzi hallarda ölümə səbəb olduğu barədə müxtəli

.

Balqabağın UNİKAL MÜALİCƏVİ XÜSUSİYYƏTLƏRİ

Balqabaq ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Azkalorili, dadlı, vitamin və minerallarla zəngin olan bu tərəvəzin sağlamlıq üçün xeyirli xüsusiyyətləri saymaqla bitməz.  sizi balqabağın faydaları ilə tanış edir. 1. Karotinlərl

.

Babasili, mədə xorasını sağaldan qanqal - Qaraciyərin dərmanı

200 il bundan əvvəl qanqalın adı Qədim Romanın tibbi elmi əsərlərində çəkilirdi. Bitki qara ciyər xəstəliklərində istifadə olunurdu. Uzaq keçmişdə qanqalı Avropa həkimləri də qara ciyər xəstəlikləri zamanı istifadə edirdilər

.

İsti hava kişilərin ata olmaq şansını azaldır - SƏBƏB?

Son araşdırmalar göstərib ki, həddindən artıq isti hava kişilərdə spermanın kəmiyyətinə və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Sinqapur Milli Universitetində aparılan araşdırmada 818 kişidən alınan sperma nümunələri sayəsind

.

Şarmlı qadınlarda kişiləri başdan çıxaran şeylər - BU YALNIZ QADIN SİRRİDİR - FOTOLAR

Qadınlar kişilərin diqqətini cəlb etmək üçün bir çox üsullardan istifadə edirlər. Bu üsullar nəticə vermədikdə özünü bədbəxt hiss edir, amma əslində vəziyyət o qədər də mürəkkəb deyil. Kişilərin qadınlara baxdığı bəzi məqamla

.

Seksoloq Ləman Telmanqızıdan qadınlar və kişilərə məsləhət - Cinsi istək bitibsə

"Cinsi arzunun itirilməsi həm kişilərdə, həm də qadınlarda cinsi istəyin azalması kimi müəyyən edilir. Fiziki və psixoloji yorğunluq, həyat keyfiyyətindəki dəyişikliklər də cinsi istəyin dəyişməsinə səbəb ola bilər"

.

İBN SİNADAN HƏR DƏRDƏ DƏVA MƏSLƏHƏTLƏR – Cinsi zəifliyin çarəsi

Tibb və fəlsəfə ilə bağlı məşhur əsərlər yazan İbn Sina İslam Qızıl Dövrünün ən mühüm həkim, astronom və mütəfəkkirlərindən biridir. Onun fəlsəfi baxışları bir neçə əsr ərzində Qərb mütəfəkkirlərinin diqqətini cəlb etmiş

.

Qadınlara dodaq boyasına niyə icazə verilmirdi? - Zərərli idi, yoxsa... Qəribə FAKTLAR

Bəzi ölkələrdə dini səbəblərə  görə qadağan edilən dodaq boyası (pomada) buna baxmayaraq, son 137 il ərzində  ardıcıl olaraq hazırlanan kosmetik vasitədir. Müasir dövrdə çantasında dodaq boyası daşımayan bir qadın tapa bilməzsiniz

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi adlarin menasi makiyaj etmek qaydalari silikon sinə xalq təbabəti gavalinin xeyri psixologiya kosmetika yuxuda qara ilan gormek bedii edebiyyat sağlamlığın sirleri veten zencefil