Sağlamlıq

Ət qidası
Ət qidası, demək olar ki, hazır şəkildə, orqanizmin maddələr mübadiləsi üçün tələb olunan əsas vacib maddələri də özünə daxil edir. O, orqanizmdə həzm prosesinin və bununla bərabər başqa vegetativ (yəni bitki həyatının hadisələrin

Naringinin (mandarin) ağ liflərini atırsınızmı?
Xəstələnmədən uzun ömürlü yaşamaq üçün naringi meyvəsindən istifadə məsləhətlidir. Qış ayının müjdəçisi hesab olunan naringi xüsusilə immunitet sistemini gücləndirmək istəyənlər və xəstəliklərlə mübarizə aparanlar üçün əsa

Yumurta deyib keçməyin
Yumurtanı qaynatdığınız suyu atmayın. Yumurta qaynadılan su mineral və kalsiumla zəngindir. Dibçək güllərini bu su ilə sulayaraq solmuş güllərə yeni həyat verə bilərsiniz. Yumurtanı qaynatdığını suyu ilıqlaşandan sonra saç

Xurma – narıncı ləzzət
Xurma həqiqətən də tanrı yeyəcəyidir. Bu günəş meyvələri sadəcə çox dadlı deyil, eyni zamanda çox faydalıdır. Xurmanın vətəni Çin hesab edilir. Bilirsinizmi ki, bu meyvənin 500 yaxın sortu var. Kainatdan başqa bu meyvə ABŞ

Göbələyin faydaları
Qida dəyərinə görə göbələklər ətdən, meyvə və tərəvəzlərdən geri qalmırlar. Göbələklər zülal və karbohitratlarla, aminturşularla, B, S, E, PP, D, fosfor, kalium, sink, dəmir, kalsium, yod, fosfor, fol turşusu ilə zəngindir

Duzun faydaları
Duzun faydalarıduz haqqında nələri bilirik?. * Bədənin turşu-əsas tarazlığını qoruyur. * Bədənin elektrolit tarazlığını təmin edir. * Həddindən artıq istidə edən kəslərdə, əzələ krampları meydana gəlir. Bu Kramplardan duzl

Balın tarixi və faydası
Arının hasil etdiyi balın füsunkarlığını insan hələ daş dövründə başa düşmüşdür. Qədim yunanlarda bal üç gözəl xüsusiyyətin - mehribanlığın, məhəbbətin və paklığın nişanəsi sayılırdı. Əgər insanı balla müqayisə edirlərsə

"Bioloji terror"1-kolbasa
Mütəmadi olaraq aparılan laborator araşdırmalar zamanı hisə verilmiş kolbasa məhsullarının tərkibində fenol olduğu aşkarlanıb. Texnologiyaya görə kolbasa məhsullarının tərkibində fenol olmamalıdır. Çünki bu məhsulun hazırlanm

Yaşıl çayın faydalı xüsusiyyətləri və hazırlanması qaydası
Bir çox insanlar bilir ki, yaşıl çay çox xeyirlidir. Bu həqiqətən belədir. Yaşıl çayın faydalı xüsusiyyətləri haqqında hətta kitablar yazmaq olar. Şərqdə yaşıl çay min bir dərdin dərmanı sayılır. Burada hesab edirlər ki

Göbələk alarkən diqqətli olun
Tərkibində minerallı maddələr, vitaminlər, yağ, karbohidratlar və s. olan göbələk qidalı yeyinti məhsuludur. Dəyərli zülal mənbəyi olmasıyla yanaşı, göbələk həmçinin orqanizm üçün lazım olan bütün amin turşuları ilə zəngindir

Göz yorğunluğunu aradan qaldırmağın 10 qaydası
Bu gün hər addımda işləməkdən gözləri qızarmış çalışqanlara rast gəlmək olar. Bundan qaçmaq üçün hər gün bir neçə dəfə monitor arxasındakı fəaliyyətinizi, yaxud, sənədlərlə əlaqədar olan işi sadə məşqlər etməklə dayandırın

Balıq yağının faydaları
Balıq yağı, digər normal yağlarla qarışdırılmamalı və saysız-hesabsız faydası olan yağdır. Bədənə lazım olan minerallar və turşular olan yağdır. Balıq yağı istifadəsi son illərdə gedərək artır. Balıq yağıyla əlaqədar ço

Həm özü, həm cəyirdəyi şəfalıdır
Müxtəlif minerallar və vitaminlərlə zəngin olan üzümün insan sağlamlığındakı rolunu yəqin ki, geniş izah etməyə ehtiyac yoxdur.Üzüm təkcə fiziki əməklə məşğul olanlar üçün yox, zehni əməklə məşğul olanlar üçün də faydalıdır

Pomidor suyunun faydaları
Pomidor suyunun faydalarını saymaqla bitmir:. 1. Yüksək qan təzyiqini aşağı salmaqda olduqca faydalıdır. Pomidorun içində olan C vitamin, E vitamin və potasyum və çox az duz sayəsində qan təzyiqini normaya salır. 2. Öd v

Ürəyin klapan xəstəlikləri
Ürək klapanlarının (qapaqcıqlarının) xəstəliyi. Ürəyin klapanlarının xəstəliyi əməliyyat ətrafı dövrdə ciddi risk hesab edilir. Amerikan Ürək assosiasiyası, məsələn, ürəyin klapanlarının ağır xəstəliyini "Fəal Kardioloj

Faydalı qidaların siyahısı
Moruq - C vitamini, kalsium, dəmir, folikasitlə zəngindir. Virus və bakteriyalardan qoruyur, xərçəng yaranma riskini azaldır. Avokado - Tərkibində doymamış yağ asidləri var. Ürək və qan dövranı üçün faydalıdır. Xərçəngdə

Qara və qırmızı bibərin faydaları
Qara istiot qədim zamanlardan yeməklərin dadına dad qatan bir ədviyyat kimi istifadə edilir. Yağlı və nişastalı yeməklərin həzminə kömək edən qarabibər şəkər xəstəliyinin də qarşısını alır. Qırmızı istiot isə immuniteti gücləndirdiy

Xalis balı necə müəyyən etmək olar?
Bal səhər yeməyinin ən ləziz qidalarından biridir. Lakin əsl balla saxta balı bir-birindən fərqləndirməyi də bacarmaq lazımdır. Biz isə sizə əsl balı ayırmaqda kömək edərik. Bal soyuducuda donursa, əsl baldır. Balın qalınlığ

Çay içməyin qaydaları
Çayın temperaturu 56 dərəcədən yuxarı olmamalıdır. Çay ən çox istifadə etdiyimiz içkilər sırasındadır. Amma çayı içməyin də öz qaydaları var. Qadağa 1. Çayı acqarına içmək olmaz: Əgər çayı acqarına içsəniz, çay mədə və dalağınız

Kolbasa
Ətdən hazırlanan ən məşhur məmulat kolbasadır. Kolbasanı Şərqdə də, Qərbdə də xoşlayırlar. Qədim yunanlar donuz qanına piy parçaları, yarma və sarımsaq qatıb, qan kolbasası hazırlayırdılar. Məlumdur ki, qədim romalılar Lukaniy

Vegetarianlıq nə deməkdir və ya ət insan qidasıdırmı?
Vegetarian sözünün mənası latıncadan tərcümədə "sağlam, gümrah, möhkəm" deməkdir. Bu anlamda vegetarianlıq ruhi və fiziki cəhətdən inkişafdır. Maraqlıdır ki, son illər inkişaf etmiş ölkələrdə milyonlarla insanı

Dondurmanın faydaları
İsti havada ən ləzzətli şirniyyat dondurmadır. Təcrübələr göstərir ki, dondurma gözəl bədən quruluşuna sahib olmaq istəyən xanımların düşməni yox, əksinə, tərəfdaşıdır. 1. Dondurma kalsiumun əla mənbəyidir. Arıqlamada is

Donuz və digər heyvan ətləri
Babilistanda donuz murdar heyvan sayılır və onun ətini nadir hallarda yeyirdilər. Qədim Misirdə-Nil çayının deltasında isə donuzlardan toxumun yerə basdırılmasında istifadə edirlər. Qədim İtaliyanın ziyafət məclislərind

Çörək alarkən nələrə diqqət etməli?
Çörək insanların gündəlik tələbatını ödəyən ərzaq məhsuludur. Lakin çörək alarkən son dərəcə diqqətli olmaq vacibdir. Çünki, qida rasionumuzun əsasını təşkil edən çörək keyfiyyətsiz olan zaman orqanizm üçün təhlükəli olur