Səməni halvası
Səməni halvası yaxın Şərqdə, o cümlədən Azərbaycanda hazırlanan qənnadı məmulatıdır.
Səməni halvasını bişirmək üçün qabaqcadan səməni cücərdilir, əzilir (və ya ətçəkən maşında çəkilir) və ya şirəsi çıxardılır. Bu şirə ilə buğda unundan (kəpəkli un daha yaxşı olur) xəmir yoğrulur, sonra bu xəmirdən ərsinlə hissə-hissəkəsərək teştdə və ya böyük tavada qaynar yağın içinə salınır və tez-tez qarışdırılır. Azacıq qazmaq tutan kimi çevrilir, qazmaq ərsinlə parçalanır. Bu proses xəmir tamam ovulanadək davam etdirilir və oddan götürülür. Sonra ona doşab, istiot, zəncəfil, mixək, razyana, darçın qatılıb qarışdırılr. Soyuyanda ona qoz ləpəsi də əlavə edilir, əl ilə sıxaclanıb təqribən alma boyda yumrulanır.
Səməni halvası adətən Novruz bayramı ərəfəsində bişirilir, qonum-qonşuya sovqat göndərilir.
Xalq arasında Səməni halvasına "İsfahan halvası" da deyilir.
f Paylaş