"Üçüncü doza peyvənd bu səbəbdən vurulmalıdır" - Həkim izah edir

Üçüncü doza vaksin fərqli bir şey deyil, peyvəndin qoruyuculuq müddətinin uzadılması məqsədi daşıyır. Yaş artdıqca, risk də artır. Ona görə yuxarı yaşlı insanların üçüncü doza vaksin olunması tövsiyə edilir. İkinci dozadan 6 ay keçdikdən sonra üçüncü dozanı vurdurmaq olar.
Milli.Az bildirir ki, bunu Teleqraf.com-a həkim-infeksionist Vüqar Cavadzadə üçüncü doza peyvəndləmə haqqında danışarkən deyib.
O bildirib ki, üçüncü doza peyvənd daha çox 50 yaşdan yuxarı şəxslərə məsləhət görülür:
"İşi ilə bağlı tez-tez insanlarla kontaktda olan şəxslərə üçüncü doza vaksin vurulmalıdır. Həmçinin, yoluxarsa xəstəliyi ağır keçirən şəxslər, yanaşı xəstəliyi olanlar da üçüncü doza peyvənd olunmalıdırlar. İlk iki doza vaksin olunan şəxslərdə 6-8 ay sonra vaksinin qoruyuculuğu azalır, immunitet zəifləməyə başlayır. Məhz bu səbəblə onu gücləndirmək məqsədilə buster adlanan üçüncü gücləndirici doza vaksin vurulur".
Mütəxəssis bildirib ki, ilk iki vaksin dozasını sinovak vurduran şəxslərin üçüncü dozanı pifizer vurdurması məsləhətdir: "Bunun ciddi narahatlığı müşahidə olunmayıb. Üçüncü doza peyvənd olunmuş şəxslərdə bəzi araşdırmalar göstərir ki, 19 dəfəyə qədər ağır xəstəlik keçirmə riski azalıb".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1020   Tarix: 14 noyabr 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

turlar.az

kosmetoloq qadin dunyasi həkim məsləhəti asan dirnaq ucun maskalar xercengden qoruyan qidalar xarici ulduzlar kosmetika xocali vətənə aid bayatılar seksi bedii edebiyyat baldiza aid hakisda