Bu bibəri Amerikaya Kolumb aparıb - Piy toxumasını parçalayır, ağrıları azaldır

Bu bibəri Amerikaya Kolumb aparıb - Piy toxumasını parçalayır, ağrıları azaldırQırmızı acı bibər uzun illərdir ki, amerikan hindularının qida rasionuna daxildir. Məşhur səyyah Xristofor Kolumb XV əsrdə Vest-Hində ikinci ekspedisiyası zamanı acı bibərin dadına baxaraq onu "chilli" adlandırıb. "Cilli" qədim atsek dilindən tərcümədə "qırmızı" deməkdir. Kolumb onu Amerikaya gətirib və həmin bibər növü oradan bütün dünyaya yayılıb.

Xanim.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, acılıq dərəcəsinə görə Çili bibərinin bir-birindən fərqlənən bir neçə sortu var. Ona acı dad verən tərkibində olan kapsaisin alkoloididir. Kapsaisin bibərin içərisində olan ağ hissədə və toxumlarda daha çox olur. Həmin maddə patogen mikroorqanizmlərin inkişafının qarşısını alır, immun sistemi möhkəmləndirir, qrip və zökəm kimi infeksion xəstəliklərə qarşı orqanizmin dözümlülüyünü artırır, mədədə iltihabi prosesə və xoraya səbəb olan helicobacter pylori bakteriyalarına öldürücü təsir göstərir. Həmçinin kapsaisin çox güclü antioksidantdır, sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq onların orqanizmdən xaric olmasını sürətləndirir. Çili bibərinin tərkibində olan həmin maddə selikli qişadakı ağrı reseptorlarını qıcıqlandırır. Beyinə ötürülən impulslara cavab olaraq orqanizmdə tər ifrazını artıran, ağrıları azaldan və əhvali-ruhiyyəni yaxşılaşdıran endorfinlərin sintezi çoxalır. Acı bibər ekstraktından farmakologiyada analgetik preparatlar və plastrların hazırlanmasında istifadə edilir.

Kapsaisin orqanizmdə yağların oksidləşmə prosesini aktivləşdirir, temperaturu artırır, mübadilə proseslərini sürətləndirir. Dəri altında toplanaraq "portağal qabığı" görüntüsü verən artıq piy toxumasının parçalanmasını asanlaşdırır. Acı bibər orqanizmdə azot oksidin sintezini artırır, qan damarlarına genişləndirici təsir edərək arterial təzyiqi azaldır, iltihabı proseslərin qarşısını alaraq damarqoruyucu təsir göstərir, disfunksiyaların qarşısını alır.

Çili bibərinin tərkibində olan kapsaisin şəkərli diabet xəstəliyi olanlarda mədəaltı vəzin qan dövranını yaxşılaşdıraraq insulin sintezini stimulə edir, qanda şəkərin və aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin səviyyəsini azaldır.

Xəbərlər     Baxılıb: 1612   Tarix: 11 dekabr 2018
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Kiflənmiş çörəyi yemək olar?

Standart vəziyyət: çörək alırsan, unudursan, bir neçə gün (həftə?) sonra xatırlayırsan, sendviç etmək istəyirsən, amma çörəyin üzərində artıq yaşıl ləkə yetişib. Bu xoşagəlməzdir - amma bəlkə kəssəniz, qalanını yemək olar?

.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

.

Gündüz yatmağı zərərləri var?

Yaşlı insanlarda gündüz yuxululuğunun artması, gündüzlər yatmaq, ya da gecəni gözləmədən yuxusunun gəlməsi ciddi problemdən xəbər verə bilər. medicina-a istinadən xəbər verir ki, alimlər 445 nəfər 70-76 yaş arası insan üzərind

.

Nəyə görə xəstələr səhərə yaxın ölür?

Əksər xəstəxanalarda və eləcə də evdə xəstə ölümləri, infarktlar səhərə yaxın qeydə alınır. Saat 5-6 aralığı kritik saatdır. -a istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Yuriya Serebryanskaya bunun səbəbini orqanizmd

.

Təhlükəli 8 çiçək - Bu çiçəkləri bağınızda əkməyin

Bağçanıza əkməkdən çəkinməli olduğunuz bəzi bitkilər müxtəlif səbəblərdən problem yarada bilər: zəhərli olmaları, invaziv davranışları, allergik reaksiyalara səbəb olmaları və ya bağçanıza zərər vermə potensialı ilə.  qaçınmal

.

Sağlamlığa faydalıdır, amma dişlərə ziyan vurur

Bəzi "faydalı" hesab edilən içkilər dişlər üçün müəyyən mənfi təsirlər göstərə bilər. Bu təsirlər adətən həmin içkilərin tərkibindəki turşuluq, şəkər və ya rəngləyici maddələrdən qaynaqlanır. xəbər verir ki, dişlər

.

Bir çox insan turşu ilə bağlı bu səhvə yol verir: hansı duzu seçmək lazımdır?

Kələm turşusunun dadlı olub-olmaması ən azı istifadə olunan inqrediyentlərdən asılıdır. Düzgün duz seçmək xüsusilə vacibdir. Kələm turşusu üçün hansı duzdan istifadə etmək lazımdır?. xəbər verir ki, təcrübəli aşpazlar kələ

.

Ağciyəriniz pambıq kimi yumşalacaq, öskürəyiniz dayanacaq

İmmunitet sistemini güclü saxlamaq ümumi sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Qoxusu və dadı ilə ləzzətlə istehlak edilən mixək qış aylarında orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. . -a istinadən xəbər verir ki, mixəyin gücl

.

Qadınlar oxusun - hormonal balansı dəstəkləyən məhsul bu imiş

Boranı tumu (Borago officinalis) xalq təbabətində və ənənəvi müalicə üsullarında geniş istifadə olunan bir bitkidir. Onun tərkibindəki maddələr sağlamlıq üçün bir çox faydalı təsir göstərir. boranı tumunun bəzi əsas faydaların

turlar.az

sonxeber.az aksessuarlar həkim məsləhəti makiyaj instagram kəpək sifahi xalq ədəbiyyatı növləri xiyar tursusu nece hazirlanir agardici maskalar resepti maska ekizler vətən haqqında atalar sözləri vicdan kley lekesi