Gündə iki dəfə yemək yeyin - HƏKİM MƏSLƏHƏTİ

Gündə iki dəfə yemək yeyin - HƏKİM MƏSLƏHƏTİSağlam həyat tərzi keçirmək üçün düzgün qidalanmağın nə qədər vacib olduğunu yəqin ki, hər birimiz bilirik. Xüsusən də isti yay aylarında tərləmə səbəbindən orqanizm çoxlu miqdarda maye və mikroelementlər itirir, əgər onlar bərpa olunmazsa bir sıra problemlər meydana gələ bilər. Bunu da nəzərə almaq lazımdır ki, bu ilin yayı pandemiya dövrünə təsadüf edir.
Bəs görəsən evdə qaldığımız bu günlərdə qida rejimimizə necə diqqət etməliyik ki, həm sağlam həm də formada qala bilək?
Milli.Az bildirir ki, Lent.az bu suala aydınlıq gətirmək üçün, həkim-dietoloq Tutu Zeynalovaya müraciət etdi.
Mütəxəssis bildirdi ki karantin rejimində sağlam qidalanmaq istəyiriksə gündə üç dəfə yerinə, iki dəfə ilə kifayətlənməyi bilməliyik:
"Nəzərə alsaq ki, bu il yay fəsli karantin rejiminə təsadüf etdi, belə olan halda insan istər-istəməz yuxudan daha gec oyanır. Bu səbəbdən də mən tövsiyə edərdim ki, biz gecikmiş səhər yeməyi yeyiriksə bir öyün daha az qidalanaq. Normalda səhər, günorta və axşam olmaqla gündə üç dəfə yeyirdiksə, karantin rejimində bunu səhər və axşam yeməyi şəklində edək".
Dietoloq onu da söylədi ki, karantindən sonra həm stresslə, həm də qida rejiminin pozulması ilə bağlı bir çox insanda çəki problemi yarandı. Buda həmin şəxslərdə koronavirusdan ağırlaşma halları və yanaşı xəstəliklərin yaranma ehtimalını artırır. Həm çəkini nəzarətdə saxlamaq həm də sağlam qidalanmaq üçün gecikmiş səhər yeməyini saat 10-da etmək məsləhətdir:
"Səhər yeməyi həm protein və liflərlə həm də faydalı yağlarla zəngin olmalıdır. Boşqabımızda nə qədər çox rəng varsa bir o qədər orqanizm üçün faydalıdır. Protein qaynağı olaraq yumurtadan, süd məhsullarından (kəsmik, şor, süzmə, pendir), yağ olaraq avokado, zeytun arabir təmiz nehrə yağından istifadə oluna bilər. Bu menyuya göyərtiləri də əlavə etmək olar. Biz bunu nə qədər balanslı şəkildə etsək bir o qədər gec acarıq. Səhər yeməyindən sonra, təxmini saat 2-3 arası zəif bir ara yeməyi etmək olar. Bu zaman meyvə, çərəzlərlə çay, yay mövsümü olduğu üçün qarğıdalı, ara-sıra dondurma yeyilə bilər".
Həkim növbəti dəfə olaraq, axşam yeməyini saat 6-7 arası qəbul etməyi daha sonra isə həmin gün üçün qidalanmanı bitirməyi tövsiyə etdi:
"Axşam yeməyində boşqabımızı üç yerə bölürük. Bir hissəsində tərəvəzlər olur, 3/1-də ət qrupunda yer alan qidalar, digərində isə karbohidratlarımız olur. Axşam yeməyinə şorba ilə başlayıb daha sonra ət və salatlarla davam edə bilərik. Həftədə iki dəfə qırmızı, iki dəfə balıq, üç dəfə isə toyuq ətindən istifadə olunsa daha məqsədə uyğundur. Ət sevməyənlər isə digər protein tərkibli bitkiləri istifadə edə bilər".
Tutu xanım meyvə seçərkən diqqətli olmağı tövsiyə etdi, burada önəmli məqam qan-şəkəri sürətlə yüksəltməyənlərə üstünlük verməkdir. Eyni zamanda sayına da diqqət yetirmək lazımdır. Günə iki paydan atıq meyvə yemək tövsiyə olunmur:
"Xüsusən yay aylarında qidalanmadan danışırıqsa mütləq şəkildə orqanizmin su tələbatını ödəmək lazımdır. Burada söhbət sadə sudan gedir. Qazlı içkilər və meyvə şirələri bura aid deyil. Belə içkilərdən maksimum dərəcədə uzaq durmaq lazımdır". 
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1958   Tarix: 11 iyul 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

Uşağın xatirinə boşanmamaq... - Seçim doğru, yoxsa?

Azərbaycanda ailədaxili münasibətlərin vəziyyətini göstərən son statistika həm zorakılıq halları, həm də boşanma prosesləri ilə bağlı ciddi tendensiyalara işarə edir. Belə ki, bu ilin ilk 9 ayında məişət zorakılığından zərə

.

Su qabı alanda altına baxın - 304 və ya 316 rəqəmi yoxdursa

Valideynlərə uşaqlar üçün su qabı alarkən xüsusilə materialın təhlükəsizliyinə diqqət etmək tövsiyə olunur. xəbər verir ki, keyfiyyətli və sağlamlıq üçün zərərsiz su qablarının üzərində 304 və ya 316 markalı paslanmaz pola

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

Yanğında zərər görən uşaqlarda psixoloji problemlər: Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yanğın hadisələri yalnız fiziki təhlükə yaratmır, həm də uşaqların psixoloji dünyasında uzunmüddətli izlər buraxır. Xüsusilə binada böyüklərlə birlikdə olan uşaqlar bu cür fəlakətlər zamanı qorxu, çaşqınlıq və travma yaşay

turlar.az

gelinlikler yay geyimləri 2025 adlarin menasi mətbəx qaydaları qizi ehtiraslandiran sozler boy uzadan vətən haqqında bayatılar kosmetika qizliq perdesi masturbasiya nedir toy gecesi şəhid sekis