Qida borusunun peptik yarası

Qida borusunun peptik yarasıBəzi kəskin və xroniki xəstəliklər qida borusunun selikli qişasının zədələnməsinə səbəb olur ki,bu da qida borusunda peptik yaraların əmələ gəlməsinə səbəb olur.Qida borusunun yaralarına mədə və onikibarmaq yaralarından 50-60 dəfə çox rast gəlinir.
Qida borusunun peptik yarasının əmələ gəlməsinin əsas səbəbi mədə və onikibarmaq bağırsağın xəstəlikləri olur.
Xəstəliyin əmələ gəlməsinə mədədən qida borusuna düşən mədə şirəsinin borunun selikli qişasına təsiridir.Bu aşağıdakı hallarda baş verir:
* mədənin reflyuks xəstəliyi
* mədə şirəsinin turşuluğu çox olan zaman
* bağırsaqların peristaltikasının pozğunluqları zamanı
* öddaşı xəstəliyində
* diafraqmanın yırtığı və s.
Qida borusunun yara xəstəliyinin əmələ gəlməsinə əsas səbəb kimi uzun müddət qida qəbulundan sonra mədədə qıcqırmanın baş verməsidir.Qıcqırma baş verən zaman uzandıqda turşuluğu çox olan mədə şirəsi mədədən qida borusuna keçir.Uzun müddət qida borusunu qıcıqlandıran mədə şirəsi orada yaranın əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Xəstəliyə diaqnoz qoymaq üçün yaradan götürülən biopsiyanın nəticələri əsas götürülür.
Xəstəliyin müalicəsi stasionar şəraitdə aparılır.Belə xəstələrə çarpayıya uzandığı zaman yarıoturaq vəziyyətdə uzanmaq məsləhət görülür.Xəstəyə az-az, tez-tez yemək tövsiyə olunur.Xəstəyə yatmazdan əvvəl mədə turşuluğunu azaldan dərman preparatlarından istifadə etmək məsləhət görülür.Xəstənin mədə bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşdırılması istiqamətində müalicə tədbirlərinə diqqət yetirilir.
Həkimin yazdığı dərmanlarla bərabər bəzi təbii bitki müalicələri ilə mədə turşuluğunu azaltmağa mümkündür.Çaytikanı yağı mədə və onikibarmaq yarası,qida borusu yarası zamanı əvəzolunmaz dərman müalicəsi sayılır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1099   Tarix: 17 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Faydasını bilən yaşıl soğanın qoxusunu unudar

Mətbəxlərimizin ayrılmaz hissəsi olan yaşıl soğan bəzən kəskin qoxusuna görə ikinci plana atılsa da, sağlamlığa verdiyi saysız faydalarla diqqət çəkir. xəbər verir ki, yaşıl soğanın müntəzəm istifadəsi orqanizmi gücləndirir

.

102 yaşlı Şarffenberqin uzun yaşamaq SİRRİ

ABŞ-da qidalanma sahəsində araşdırmaları ilə tanınan 102 yaşlı doktor Con Şarffenberq bir əsri geridə qoymağının sirrini açıqlayıb. xəbər verir ki, Şarffenberq bu barədə "Viva Longevity!" Yutub kanalına açıqlamasınd

.

Azərbaycanda gənclər ən çox hansı xəstəliklərə yoluxur? – SƏBƏB

Hər il gənclərin xəstəliklərə yoluxma sayı daha da artır. . 14-29 yaşlı gənclər arasında yayılan xəstəliklərə nəzər saldıqda, onların ən çox tənəffüs orqanları ilə bağlı xəstəliklərdən əziyyət çəkdikləri ortaya çıxır. -ı

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Yeməkdən əvvəl dondurma yemək olar? - Mütəxəsisslərdən XƏBƏRDARLIQ

Yaz aylarının yaxınlaşması ilə birlikdə, dondurma sevənlərin sayının artacağı şübhəsizdir. Lakin yay aylarının istilərində bəzən insanlar bu soyuq və şirin qidanın vaxtı ilə necə istehlak edilməsi mövzusunda suallar verir

.

Bədən yaxşı görünsün deyə içirik, ancaq öldürə bilər - Həkim açıqladı

Son illərdə gənclər arasında protein tozu istifadəsi sürətlə artıb. Bədən quruluşunu inkişaf etdirmək və əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə istifadə edilən protein tozları əslində yanlış istifadə hallarında ciddi sağlamlı

.

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar

.

Miqreni olanlar bu qidaları yeməsin

Miqren sadəcə adi baş ağrısı ilə kifayətlənməyən, bir çox insana gündəlik həyatında ciddi maneələr yaradan nevroloji pozuntudur. Bu xəstəlik bəzi hallarda iş qabiliyyətini azaldır, yuxu və qidalanma rejimini pozur, həmçini

.

Bu ət toyuqdan iki dəfə sağlamdır: Mütləq yeməlisiniz

Sağlam qidalanmaya gəldikdə, bir çox insanlar dərhal toyuq və ya hinduşka ağlına gəlir. xəbər verir ki, ördək ətində toyuq və hinduşka ətindən xeyli çox dəmir var. 100 qram ördəkdə təxminən 2,7 mq dəmir, hinduşka qaraciyərind

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az donlar 2025 sade makiyaj sekilleri kosmetika mehsullari qrip haqqında saçlara qulluq qadın ətirləri veten haqqinda atalar sözü sağlamlığa aid atalar sözləri usaq geyimleri damla saglam qidalanma namiq qaraçuxurlu