Qoz yarpağının faydaları
Qoz yarpaqlarının çox faydası var və ən gözəl şəfalı otlar kimi dərman bitkiləri arasında öz yerlərini tuturlar. Qoz yarpağı qan dayandırmaq və bağırsaq qurdlarını azaltmaq üçün böyük təsir göstərir. Qoz yarpağı çayı həzm sistemi pozğunluqları, qəbizlik, iştahsızlıq və qan təmizlənməsi üçün çox təsirli bir dərman bitkisidir və qoz yarpağı dəri xəstəliklərində istifadə edilən dərman bitkiləri arasındadır.
Qoz yarpaqları bişirib ekzema və herpes kimi xəstəliklərdə istifadə edilə bilər. Sümük çürüməsində, sümük zəifliyində və rezorbsiyasında da istifadə edilən bu dərman bitkisinin bir çox müalicəvi xüsusiyyəti var, eyni zamanda dırnaq və dırnaqların iltihabı üçün də istifadə olunur. Qaşınma xəstəliklərinin təzə qoz yarpaqları qaynar su ilə yuyulduqda qısa müddətdə yaxşılaşdığı sübut edilmişdir. Bu su ilə çimmək həm də yetkinlik sızanaqları, iltihablı ekzema, ayaq tərləri və qadınların yuyulmalarında axıdılması üçün yaxşıdır. Ağız boşluğu və diş əti iltihabı, boğaz və qırtlaq xəstəliklərində bu qaynadılmış təzə qoz yarpağı suyu ilə qarqara etmək lazımdır.
Qoz yarpağı çayı: Yarım və ya bir çay qaşığı xırda doğranmış yarpaqlar orta ölçülü bir stəkan qaynar su ilə qaynadılır, 4-5 dəqiqə dəmlənir, süzülür və gündə maksimum 2-3 stəkan içilir.
Qoz Yarpağı Suyu: Axşam saatlarında 2-3 litr suya iki ovuc incə doğranmış yarpaq əlavə olunur. Səhər az istilikdə 4-5 dəqiqə qaynadandan sonra süzülür və hamam suyuna əlavə olunur. Zəruri hallarda bitki miqdarı maksimum miqdarda artırıla bilər.
Qoz Yarpağı Tincture: İyun ayının ortalarında hələ yetişməmiş 20 qoz dördə bölünərək bir şüşə qaba qoyulur və üstünə 1 litr brendi əlavə edilir. Konyak qozun üstünə qalxmalıdır. Sıx şəkildə bağlanmış banka 14 gün saxlanılır və sonra süzülür və tünd rəngli şüşələrə doldurulur. Şərtlərdən asılı olaraq 15 ilə 20 damla arasında qəbul edilir.
f Paylaş