Ürək üçün ən faydalı məhsullar
Top 10-luq
Dietoloqlar ürəyin sağlamlığı üçün faydalı olan məhsulların adlarını açıqlayıb. Ürəyin "sevdiyi" qida məhsulları hansılardır?
Zeytun
Zeytun E vitamini və polifenollarla zəngindir. Zeytun təzyiqi və xolesterini aşağı salmağa kömək edir. Fenol birləşmələrin yüksək konsentrasiyası isə iltihabı aradan götürür, qan laxtalanmasının qarşısını alır.
Dənli bitkilər
Dənli bitkilər insultdan qoruyur, xolesterin, insulin və qan şəkəri ilə mübarizə aparır. Nəticədə damarlar öz funksiyasını daha yaxşı yerinə yetirir və orqanizmdə iltihablaşma getmir. Dietoloqlar sadə yulafı məsləhət görür. Çünki onun tərkibi vitaminlə zəngindir, həmçinin maqnezium, selen, marqanes və xolesterini azaldan beta-qlükan var.
Yaşıl tərəvəzlər
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər qan təzyiqini tənzimləyir, tərkibində olan vitamin və mineral birləşmələri şəkərli diabetdən qoruyur və arteriyanın daxili divarlarının tutulmasında iştirak edən aminturşularının səviyyəsini aşağı salır.
Pomidorlar
Tomatın tərkibində bol A, C vitaminləri və likopin antioksidantı var.
Qaragilə
Bu giləmeyvədə damarların tıxaclaşmasının qarşısını alan sellüloz və C vitamini var.
Alma
Bu meyvənin tərkibindəki kversetin damarların tutulmasını və iltihabın qarşısını almağa kömək edir.
Badam
Qoz, fındıq və badamın tərkibində vitamin E, zülal, minerallar, sink, kalsium, antioksidantlar və maqnezium var.
Soya
Soya zülalı ürək-damar xəstəliyinin qarşısını alır, triqliserid və xolesterini azaldır. Soyanı bitki zülalının xəzinəsi hesab edirlər. Bundan başqa o, kalsium, dəmir, maqnezium, sink və vitaminlərlə də zəngindir. Bütün bunlar sağlamlıq üçün, xüsusən ürək üçün çox faydalıdır. Soya zülalı ilə zəngin dieta qanda triqliseridlərin, xolesterinin miqdarını azaltmaqla stenokardiya, infarkt, insult kimi xəstəliklərinin qarşısını alır.
Balıq
Tunes, makrel, qızıl balıq əla zülal mənbəyi olmaqla, həmçinin ürək üçün əvəzedilməz Omega-3 yağ turşuları ilə də zəngindir. O, iltihabı aradan götürür və qan laxtalanmasının qarşısını alır.