Xurmanın qidalılıq dəyəri

Xurmanın qidalılıq dəyəriXurmanın aşağı kalorili və sellülozla zəngin olması çəkini nəzarətdə saxlamaq üçün çox əlverişlidir. A və S vitaminləri də daxil olmaqla antioksidantların və qidaların bir-biri ilə uyğunlaşması onları sağlam qidalanma üçün ideal edir.
Adətən xurma sentyabrdan dekabra qədər olan mövsümdə həm şirin, həm də duzlu yeməklərlə yaxşı uyğunlaşır. Xurma, həmçinin də eyni gündəlik meyvələrdən, almalardan, portağallardan və ya bananlardan "yorulan" insanlar üçün alternativ qida məhsuludur.
Xurmanın hətta kiçik bir hissəsi də güclü vitamin və mineral qarışığı ilə zəngindir. Belə ki, bir xurmanın tərkibi 6 qram sellülozdan və gündəlik tövsiyə olunan 55 faizlik A vitaminindən ibarətdir.
Xurmaların rəngarəng görünüşü onların tərkibində ürək xəstəliyi riskini azaldan beta-karotinin, karotinoid antioksidantının olduğunu göstərir. Onların tərkibində, həmçinin ürəyin sağlamlığını və qan təzyiqini yaxşılaşdıran, iltihabı və "pis" LDL xolesterinini azaldan flavonoid antioksidantları var.
Qeyd edək ki, təkcə bir meyvənin tərkibində tövsiyə olunan S vitamininin sutkalıq norması var. Sübut olunub ki, antioksidan xüsusiyyətlərə malik S vitamini iltihabı azaltmaqla yanaşı, digər üstünlüklərə də malikdir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professoru Penni Kris Etertonun sözlərinə görə, xurmanın qidalılıq xüsusiyyətlərindən maksimum dərəcədə istifadə etmək üçün onu digər faydalı məhsullarla uyğunlaşdırmaq lazımdır.
"Biz bilirik ki, meyvə və tərəvəzlərin hazırlanması inqrediyentləri bioloji cəhətdən zənginləşdirir. Onların digər məhsullarla birgə qəbulu qidanın mənimsənilməsini yaxşılaşdırır", - deyə professor vurğulayıb.
Xurma yetişmə dərəcəsindən asılı olaraq yoğurt və ya yulafla yaxşı qarışır. Dondurulmuş xurmanın smuziyə - yaxşı olar ki, bir ovuc qaragilə ilə qatılması reseptinizə qida dəyəri əlavə edir və sizə meyvələrdən həzz alma imkanı verir.
Xurmanın avokado salatına qatılması bitki mənşəli yağhəlledici qida məhsulu olan karotinoidlərin mənimsənilməsini asanlaşdırır. Qeyd edək ki, hüceyrələri zədələnmədən qoruyan bu qida məhsulları sağlam olmaq üçün səmərəli vasitədir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1290   Tarix: 23 oktyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır

Alimlər elektron siqaret istifadəsinin ürək-damar sağlamlığı üçün ciddi risklər yaratdığını müəyyən ediblər. Aparılan elmi araşdırmalara görə, elektron siqaret istifadə edən şəxslərin infarkt keçirmə ehtimalı istifadə etməyənlərl

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

.

Bayram axşamı içki içənlərə pis xəbər

Kardioloq bayram günlərində ürək üçün gizli təhlükə barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, kardioloq Bindu Çebrolu bildirib ki, bayramlarda spirtli içki, çox yemək, az yatmaq və su çatışmazlığı ürək ritminin pozulmasın

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

turlar.az

toy makiyaji sekilleri makiyaj etmek qaydalari maskalar duzlu xəmir işləri saç tökülməsi doslu qizlar yemək bişirmək kosmetika cinsi veten haqqinda bayati novruz bayramına aid hakışda mikayıl abdullayev şəhid