sebet.az onlayn maqazin

Xurmanın qidalılıq dəyəri

Xurmanın qidalılıq dəyəriXurmanın aşağı kalorili və sellülozla zəngin olması çəkini nəzarətdə saxlamaq üçün çox əlverişlidir. A və S vitaminləri də daxil olmaqla antioksidantların və qidaların bir-biri ilə uyğunlaşması onları sağlam qidalanma üçün ideal edir.
Adətən xurma sentyabrdan dekabra qədər olan mövsümdə həm şirin, həm də duzlu yeməklərlə yaxşı uyğunlaşır. Xurma, həmçinin də eyni gündəlik meyvələrdən, almalardan, portağallardan və ya bananlardan "yorulan" insanlar üçün alternativ qida məhsuludur.
Xurmanın hətta kiçik bir hissəsi də güclü vitamin və mineral qarışığı ilə zəngindir. Belə ki, bir xurmanın tərkibi 6 qram sellülozdan və gündəlik tövsiyə olunan 55 faizlik A vitaminindən ibarətdir.
Xurmaların rəngarəng görünüşü onların tərkibində ürək xəstəliyi riskini azaldan beta-karotinin, karotinoid antioksidantının olduğunu göstərir. Onların tərkibində, həmçinin ürəyin sağlamlığını və qan təzyiqini yaxşılaşdıran, iltihabı və "pis" LDL xolesterinini azaldan flavonoid antioksidantları var.
Qeyd edək ki, təkcə bir meyvənin tərkibində tövsiyə olunan S vitamininin sutkalıq norması var. Sübut olunub ki, antioksidan xüsusiyyətlərə malik S vitamini iltihabı azaltmaqla yanaşı, digər üstünlüklərə də malikdir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professoru Penni Kris Etertonun sözlərinə görə, xurmanın qidalılıq xüsusiyyətlərindən maksimum dərəcədə istifadə etmək üçün onu digər faydalı məhsullarla uyğunlaşdırmaq lazımdır.
"Biz bilirik ki, meyvə və tərəvəzlərin hazırlanması inqrediyentləri bioloji cəhətdən zənginləşdirir. Onların digər məhsullarla birgə qəbulu qidanın mənimsənilməsini yaxşılaşdırır", - deyə professor vurğulayıb.
Xurma yetişmə dərəcəsindən asılı olaraq yoğurt və ya yulafla yaxşı qarışır. Dondurulmuş xurmanın smuziyə - yaxşı olar ki, bir ovuc qaragilə ilə qatılması reseptinizə qida dəyəri əlavə edir və sizə meyvələrdən həzz alma imkanı verir.
Xurmanın avokado salatına qatılması bitki mənşəli yağhəlledici qida məhsulu olan karotinoidlərin mənimsənilməsini asanlaşdırır. Qeyd edək ki, hüceyrələri zədələnmədən qoruyan bu qida məhsulları sağlam olmaq üçün səmərəli vasitədir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 651   Tarix: 23 oktyabr 2020
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Bu vitaminlər ikinci dalğada kömək edə bilər

Çikaqo Tibb Universitetinin alimləri koronavirusla mübarizədə effektiv olan və ikinci dalğada insanları yoluxmaqdan qoruya biləcək vitaminləri açıqlayıb. xəbər verir ki, onlar A, B qrup, C, D vitaminlərinin defisiti insanları

Məşhur həkim koronavirusu təyin etməyin ən sadə yolunu açıqladı

Məşhur həkim Yevgeniy Komarovski koronavirus xəstəliyini təyin etməyin sadə bir yolunu açıqlayıb. xəbər verir ki, həkim qoxu və dad hissinin itirilməsinin COVID-19-un ən xarakterik simptomu olduğunu yazdı. "Odur ki

Mütəxəssis maskalardan danışdı - "İnfeksiya mənbəyi ola bilər"

Tibbi maska taxılmazdan əvvəl əllər ya yuyulmalıdır, ya da dezinfeksiya edilməlidir. Maska üzə taxılan zaman təmiz olmalıdır. bildirir ki, bunu AzTV-nin efirində yayımlanan "Gün başladı" verilişində qonaq olarkə

Koronavirus insanlarda diabet yarada bilər - ALİMLƏR

Bir çox viruslar mədəaltı vəzini o dərəcədə zədələyir ki, xəstədə virus infeksiyasından sonra gözlənilmədən I dərəcəli diabet formalaşa bilər. xəbər verir ki, alimlər COVİD 19-un da belə bir təsir mexanizminə malik olduğun

Elə vəziyyətə gəlib çatmamalıyıq ki, xəstəlik Orduya gedib çıxsın - Səhiyyə Nazirliyi

Biz koronavirusa yoluxma ilə bağlı elə bir vəziyyətə gəlib çatmamalıyıq ki, xəstəlik Orduya gedib çıxsın. Ona görə də tədbirləri davam etdirməliyik.  Trend-ə istinadən bildirir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin İctimai səhiyy

Kimlərə COVID-19 peyvəndi kömək etməyəcək? - Həkim açıqladı

Koronavirus pandemiyasına qarşı hazırlanan peyvənd bəzi insanlar üçün yararsız ola bilər, çünki həmin şəxslər antikor istehsalında problemlər yaşayacaqlar. xəbər verir ki, bunu virusoloq Anatoli Altşteyn deyib. Altşteyn problemi

Koronavirus xəstələri niyə dad və iybilmə duyğsunu itirir və müalicə şansı nə qədərdir? - Professor açıqladı

Koronavirusla bağlı vəziyyət getdikcə "Yerdəki son sevgi" filmini xatırladır. Gizli virusa yoluxduqdan sonra filmin qəhrəmanları əvvəlcə qoxu, daha sonra dad bilmə duyğusunu, sonra isə eşitmə qabiliyyətini itirməy

Koronavirusdan qorunmağın sadə yolu açıqlanıb

Tətildən qayıdarkən çamadandakı əşyaların təhlükəsizliyini təmin etməyin və koronavirusa yoluxmağın qarşısının alınmasının sadə yolu açıqlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Daily Express" xəbər yayıb

Koronavirusda ilk 5 günün müalicəsi necə olmalıdır?

Koronavirusun simptomları başlayandan sonrakı ilk 6 gün çox vacibdir. Bu zaman həkimin tövsiyyəsi ilə xəstə həm bir müddət gözləmə mövqeyi seçməli, həm də orqanizmə dəstək verməlidir ki, ağırlaşma olmasın. xəbər verir ki


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az sonxeberler.az toy makiyaji sekilleri qadın geyimi yay geyimləri 2020 veten haqda atalar sözləri sarımsaq şəxsi inkişaf geyim dəbləri kosmetika bürcler hakda aprel ayna ola bürclər