Zeytun yağı xərçəngin qarşısını alır.
Aralıq dənizi sahili ölkələrində yaşayan insanlarda ürək-damar xəstəliklərinə az rast gəlinməsi alimlərin diqqətini çəkmişdir. Aparılmış elmi araşdırmalar ilə zeytun yağının ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını aldığı sübut edilmişdir.Zeytun yağı damarların divarına yapışan pis xolesterolun (LDL) miqdarını aşağı salır, müsbət xasiyyətli xolesterolu isə (HDL) yüksəldir. Qanda laxtalanmanı azaldır, beləcə damarlarda tıxanma riski aşağı düşür. Bundan başqa, zeytun yağı yüksək təzyiqin qarşısının alınması baxımından da müsbət təsir edir. Zeytun yağı istehlak edən şəxslərdə qan təzyiqinin daha aşağı olduğu bilinir.
Zeytun Yağı Yaşlanmanı Gecikdirir
Tərkibində E vitaminlərinin yüksək olması hüceyrə strukturlarının qorunmasını təmin edir və hüceyrələrin dağılmasını (ölməsini) yavaşladır. Tərkibindı olan yüksək miqdarda polifenol birləşmələri sayəsində hüceyrənin zədələnməsinin qarşısını alır.
Zeytun Yağının Həzm Sisteminə Faydası
Zeytun yağı həzm sistemində yaranan bir çox problemləri (qəbizlik, köp ve.s) aradan qaldırır və həzm prosesini sürətləndirərək, metabolik sürəti artırır. Unutmayaq ki, həzm sistemi (bağırsaq) ikinci beyin sayılır.
Zeytun Yağı Kökəlməyin qarşısını alır
Zeytun yağının tərkibində olan böyük miqdarda monodoymamış yağ turşuları və antioksidant maddələr sayəsində artıq çəkinin yaranmasına səbəb olmaz. Çünki monodoymamış yağ turşuları metabolik sürəti çox yüksəkdir
Zeytun Yağı Tip 2 Diabetin Yaranmasının Qarşısını Alır
Aparılan bir çox araşdırmada zeytun yağı yeməkdən sonra qanda şəkərin miqdarının artmasının qarşısı aldığı öyrənilmişdir. Davamlı zeytun yağ istifadəsi, orqanizmin insulinə qarşı müqavimətini azaldır. Bu xəstəliyə tutulmaması üçün və ya bu xəstəliyə tutulan insanların zeytun yağının davamlı istifadə edilməsi məsləhət görülür.
Antioksidant Maddələrin Sayəsində Sərbəst Radikalları Zərərsizləşdirərək Xərçəng Xəstəliyin Qarşısını Alır
Zeytun yağı antioksidant maddələrlə zəngindir. Belə ki, antioksidant maddələr insan orqanizmi üçün çox faydalı maddələr olub, insan orqanizmin kənar təsirlərdən qoruyur, orqanizmin immun qabiliyyətini yüksəldir, sərbəst radikallara qarşı müqavimət yaradaraq orqanizmi yarana biləcək pis xəstəliklərdən (xərçəng, diabet) qoruyur.
Müellifdən son söz: Zeytun yağı maye qızıldır, bu qızılın qədrini bilək və mətbəximizdən əksik etməyək.
Tural Babayev
Sağlam Qida Eksperti









Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır
Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb
Nadir xanımı və yeni doğulan nəvəsi ilə - Foto
Masterşef'in iştirakçısı qəza törətdi
ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI
Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?
Baş ağrısını tez aradan qaldırmaq üçün sadə ÜSUL
Bir qutu enerji içkisinin fəsadları
Ən faydalı ət
Kənan İmirzalıoğlu deputat olmaq istəyir - İDDİA
Meray Keri illərdir birinciliyini qoruyur
"Avroviziya 2026"da 35 ölkə çıxış edəcək
Hər daş atana fikir verməyin' - Mənsum İbrahimov
Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama
İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar