Zeytun yağı xərçəngin qarşısını alır.

Zeytun yağı xərçəngin qarşısını alır.Aralıq dənizi sahili ölkələrində yaşayan insanlarda ürək-damar xəstəliklərinə az rast gəlinməsi alimlərin diqqətini çəkmişdir. Aparılmış elmi araşdırmalar ilə zeytun yağının ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını aldığı sübut edilmişdir.Zeytun yağı damarların divarına yapışan pis xolesterolun (LDL) miqdarını aşağı salır, müsbət xasiyyətli xolesterolu isə (HDL) yüksəldir. Qanda laxtalanmanı azaldır, beləcə damarlarda tıxanma riski aşağı düşür. Bundan başqa, zeytun yağı yüksək təzyiqin qarşısının alınması baxımından da müsbət təsir edir. Zeytun yağı istehlak edən şəxslərdə qan təzyiqinin daha aşağı olduğu bilinir.

— Zeytun Yağı Yaşlanmanı Gecikdirir

— Tərkibində E vitaminlərinin yüksək olması hüceyrə strukturlarının qorunmasını təmin edir və hüceyrələrin dağılmasını (ölməsini) yavaşladır. Tərkibindı olan yüksək miqdarda polifenol birləşmələri sayəsində hüceyrənin zədələnməsinin qarşısını alır.

— Zeytun Yağının Həzm Sisteminə Faydası

— Zeytun yağı həzm sistemində yaranan bir çox problemləri (qəbizlik, köp ve.s) aradan qaldırır və həzm prosesini sürətləndirərək, metabolik sürəti artırır. Unutmayaq ki, həzm sistemi (bağırsaq) ikinci beyin sayılır.

— Zeytun Yağı Kökəlməyin qarşısını alır

— Zeytun yağının tərkibində olan böyük miqdarda monodoymamış yağ turşuları və antioksidant maddələr sayəsində artıq çəkinin yaranmasına səbəb olmaz. Çünki monodoymamış yağ turşuları metabolik sürəti çox yüksəkdir

— Zeytun Yağı Tip 2 Diabetin Yaranmasının Qarşısını Alır

— Aparılan bir çox araşdırmada zeytun yağı yeməkdən sonra qanda şəkərin miqdarının artmasının qarşısı aldığı öyrənilmişdir. Davamlı zeytun yağ istifadəsi, orqanizmin insulinə qarşı müqavimətini azaldır. Bu xəstəliyə tutulmaması üçün və ya bu xəstəliyə tutulan insanların zeytun yağının davamlı istifadə edilməsi məsləhət görülür.

— Antioksidant Maddələrin Sayəsində Sərbəst Radikalları Zərərsizləşdirərək Xərçəng Xəstəliyin Qarşısını Alır

— Zeytun yağı antioksidant maddələrlə zəngindir. Belə ki, antioksidant maddələr insan orqanizmi üçün çox faydalı maddələr olub, insan orqanizmin kənar təsirlərdən qoruyur, orqanizmin immun qabiliyyətini yüksəldir, sərbəst radikallara qarşı müqavimət yaradaraq orqanizmi yarana biləcək pis xəstəliklərdən (xərçəng, diabet) qoruyur.

— Müellifdən son söz: Zeytun yağı maye qızıldır, bu qızılın qədrini bilək və mətbəximizdən əksik etməyək.

Tural Babayev
Sağlam Qida Eksperti

Sağlam qida     Baxılıb: 3695   Tarix: 16 oktyabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Zeytun Bağları" ilə hazırlanmış Jülyen - VIDEO

Resept:. - 250 qr toyuq döş əti . - 300 qr göbələk . - 2 ədəd orta ölçülü soğan . - 150 qr xama. - 1 x.q un - duz. - istiot . - 200 qr holland pendiri . - Zeytun yağı. Nuş olsun !

.

Əriştəli toyuq şorbası (10 ay+)

Əriştəli toyuq şorbası 10 ay. Uşağınız qrip olubsa, bu şorbanı menyunuza əlavə etməyi məsləhət ederdik. Toyuq bulyonu, xəstəlik halında ağla gələn ilk yeməkdir. Həkimlər də qrip xəstələrinə toyuq bulyonunu tövsiyə edirlər

.

Kökəlmək üçün nə etməli? MƏSLƏHƏTLƏR

Artıq çəkidən xilas olmağın yolu möhkəm iradə, düzgün qida rejimi və ciddi idman məşğələlərindən keçir. Nə qədər qəribə səslənsə də, bədən çəkisini əzələ kütləsi hesabına bircə kiloqram artırmaq arıqlamaqdan qat-qat çətindir

.

"Zeytun Bağları" ilə hazırlanmış Humus- VIDEO

Resept:. -300 qr bişmiş təmizlənmiş noxud . -1 x.q. tahini . -1/4 fincan zeytun yağı. -2 x.q. limon şirəsi. -duz -istiot . -1/3 fincan soyuq su. Nuş olsun!

.

Kartoflu omlet (8 ay +)

Yumurta ən dəyərli protein mənbələrindən biridir. İlk əvvəl körpələrə yalnız yumurta sarısı verilir. Səbəb, yumurta ağının tərkibində daha çox protein olduğu üçün allergiya potensialı daha yüksəkdir. Yumurta alergiyasi, yumurt

.

Gül kələmli tərəvəz şorbası (1 yaş +) resepti

Gül kələmli tərəvəz şorbası (1 yaş +) resepti. Tərəvəz şorbalarının nə qədər faydalı olduğunu artıq bilirik. Lakin, burada olan gül kələminin brokoli kimi nə qədər zəngin bir vitamin deposu olduğunu da unutmamalıyıq. Gülkələm

.

Kabaçki omleti (1 yaş +)

Əgər, körpəniz ilə səhəri dadlı və faydalı yemək ilə başlamaq istəyirsinizsə, bu sadə reseptə diqqət yetirin. Tədqiqatlar göstərir ki, qidalar arasında ən keyfiyyətli protein yumurtadadır. Ümumiyyətlə, yumurtanın sarısı ço

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari sac duzumleri yay kolleksiyasi kliniki ölüm yay geyimleri elm biliye aid atalar sözləri şaftalının xeyri kosmetika faydalı məsləhətlər şəhid dolca nizami gencevi haxisdalar