Mətbəx

Közdə qarğıdalı
Ərzaqlar:. Sütül qarğıdalı. Hazırlanması:. Yanan közün üstündə qarğıdalıları ya şişin ucuna taxıb bişirirsiniz ya da üstünə qoyub maşa vasitəsi ilə hər tərəfini çevirib bişirirsiniz. Ya da istəsəniz közün üstünə setka qoyu

Qarğıdalı partlağı
Ərzaqlar:. 1 st qarğıdalı (partlaq üçün xüsusi növ). Duz (zövrə görə). Hazırlanması:. Tavaya qarğıdalını töküb qazın üstündə normal odda dayanmadan taxta qaşıqla qarışdırırıq. (Diametri 26 sm tavaya 1 st qarğıdalı tökmə

Buğda qorğası
Ərzaqlar:. 1 st buğda. Hazırlanması:. Buğdanı təmizləyib yuyuruq. Buğdanı sudan çıxarıb dəsmalın üstünə səririk suyu çəkilir. Suyu çəkildikdən sonra qazın üstündə tavanı qızdırıb buğdanı tökürük. Vam odun üstündə taxta qaşıql

Düyü qorğası
Ərzaqlar:. 1st uzun düyü. Duz (zövqə görə). Hazırlanması:. Düyünü yuyub 2-3 saatlıq isti suya qoyduqdan sonra təmiz dəsmalın üstünə səririk suyu çəkilir. Sonra tavaya düyünü töküb qazın üstündə normal odda dayanmadan taxt

Səməni
1 st buğda. Tənzif. Hazırlanması:. Buğdanı təmizləyib suya qoyub 2-3 gün saxlayırıq. Buğda şişəcək. Buğdanı sudan çıxarıb dəsmalın üstünə səririk suyu çəkilir. Suyu çəkildikdən sonra buğdanı qaba tökürük. Tənzifi suya salı

Kakaolu krem
Ərzaqlar:. 1,5 st süd. 1 ç.q kakao. 1 x.q kraxmal. 3 x.q şəkər tozu. 200 q kərə yağı. Hazırlanması:. Şəkər tozu, kakao və kraxmalı qazana töküb qarışdırırıq. Qarışığa südü əlavə edib qarışdırırıq. Qazanı normal odun üstün

Mayalı pizza xəmiri-2
Ərzaqlar:. 2 st un. 1ç.q maya. 1 ç.q şəkər tozu. 1/2 ç.q duz. 2 x.q bitki yağı. 3/4 st ilıq su. Yaymaq üçün əlavə 1-2 x.q un. Hazırlanması:. Əvvəlcə şəkər tozu ilə mayanı qarışdırıb yarı su ilə həll edib 10-15 dəq saxlayırıq

Mayasız yağlı xəmir
Ərzaqlar:. 4 st un. 2 ədəd yumurta. 1/2 ç.q duz. 2 ç.q sirkə. 1st ilıq su (təxminən). 400 q kərə yağı. Yağa və yaymağa əlavə un. Hazırlanması:. Una yumurta, duz, sirkə və su əlavə edib normal xəmir yoğururuq. Xəmirin üstün

Qutab xəmirinin hazırlanması
Ərzaqlar:. 6 st un. 1-2 ədəd yumurta. 1/3 ç.q sarıkök. 1 x.q duz. 1ç.q maya. 2 st ilıq su (təqribən). Yuxaları yaymaq üçün un. Hazırlanması:. 1/2 st su ilə mayanı qarışdırırıq 5-10 dəqiqə qalır köpüklənir. Unun ortasını açırıq

Mayasız pizza xəmiri
Ərzaqlar: . 3,5 st un. 200 q xama. 50 q kərə yağı. 2 ədəd yumurta. 1 x.q şəkər tozu. 1/2 ç.q duz. (bu xəmirdən diametri 26-28 sm olan 3 ədəd pizza alınır). Hazırlanması:. Yumşaq yağı unla ovuruq. Xamanı, yumurtanı, şəkə

Mayalı pizza xəmiri
Ərzaqlar:. 4 st un. 1 ədəd yumurta. 2 x.q şəkər tozu. 4 x.q bitki yağı. 1 ç.q quru maya. 1/2 ç.q duz. 1 st ilıq su ya da süd. Hazırlanması:. Unu ələyib bir qaba töküb ortasını aralayırıq. Üstünə şəkər tozunu və duzu səpirik

Kəsmik ilə qaymaqlı krem
Ərzaqlar:. 200 q kəsmik (pəhriz kəsmik). 1 st şəkər tozu. 200 qr qaymaq. 1/2 ç.q vanil. Hazırlanması:. Kəsmiyi, şəkər tozu və vanili mikserlə ağarandək çalırıq. Elə çalmaq lazımdır ki şəkər tozu ərisin. Qaymağı əlavə edi

Gilas turşusu
Ərzaqlar:. Gilas. Duz. Şəkər tozu. Su. Yapışdırıcı. Hazırlanması:. Gilasın saplağını təmizləyib yuyub bankalara yığırıq. Hər bankaya məs: 1 kq bankaya 1 dolu çay qaşığı duz və 1/3 çay qaşığı şəkər tozu tökürük. Üstünə

Zoğal mürəbbəsi
Ərzaqlar: . 1 kq zoğal. 1 kq şəkər tozu. 1 st su. Hazırlanması:. Zoğalı təmizləyib yuyuruq. Su ilə şəkər tozunu qarışdırıb qazın üstünə qoyuruq. Şəkər əriməyə başlayanda zoğalı tökürük. Astaca qarışdırırıq. Qaynara düşənd

Xiyar tutması
Ərzaqlar: . Xiyar. Acı bibər. Sarımsaq. Sirkə (60%-li). Şəkər tozu. Duz. Kərəviz (quru ya da təzə). Şüyüd (quru şüyüd başı ya da təzə). Yapışdırıcı. Hazırlanması:. Xiyarları yuyub təmizləyirik. Hər bankaya 1 diş sarımsaq

Kələm tutması
Ərzaqlar: . 10 kq kələm. 4 ədəd qırmızı çuğundur. 3 ədəd acı bibər. 3-4 baş sarımsaq. 1 dəstə kərəviz. 1 dəstə şüyüd (Əgər quru şüyüd başı və quru kərəviziniz. varsa ondan tökə bilərsiniz). Quru reyhan. Duz. Hazırlanması:

Göyəm turşusu
Ərzaqlar: . Göyəm. Sarımsaq. Duz. Şəkər tozu. Sirkə ( 60%-lı). Yapışqan. Hazırlanması:. Göyəmi saplağını təmizləyib yuyub bankalara yığırıq. Hər 800q -1kq bankaya 1 x.q duz, 1 ç.q şəkər tozu, 1 ç.q az sirkə və 1 balaca di

Ərik mürəbbəsi
Ərzaqlar: . 1 kq ərik (tumu çıxarılmış). 1 kq şəkər tozu. 1 st su. Hazırlanması:. Əriyin tumunu çıxarıb dörd yerə bölürük. Su ilə şəkər tozunu qarışdırıb qazın üstünə qoyuruq. Şəkər əriməyə başlayanda əriyi tökürük. Astac

Feyxoa mürəbbəsi
Ərzaqlar: . 1 kq feyxoa. 1,5 kq şəkər tozu. Hazırlanması:. Feyxoanı təmizləyib yuyuruq. Suyu süzülür. Sonra feyxoanı ət çəkən maşından keçiririk. Ət maşından keçirilmiş feyxoaya şəkər tozunu əlavə edib yaxşı qarışdırırıq

Nardança
Qeyd: Bütün meyvə və giləmeyvələrin (mürəbbə, turşu, kompot, nardança və s.) bişirərkən müxtəlif rənglər almasının səbəbi həmin meyvə və giləmeyvənin günün altında ya da kölgədə yetişməsindən asılıdır. Gün altında yetişənləri

Gül kələmi turşusu
Ərzaqlar: . 2 ədəd gül kələmi. 1 ədəd acı bibər. 1 baş sarımsaq. 3-4 baş şüyüd qurusu. 1 x.q kərəviz qurusu. 1ç.q reyhan qurusu. Duz. Hazırlanması:. Gül kələmini balaca hissələrə ayırıb, təmiz yuyuruq. Qazanda su qoyub, qaynadırıq

Duzlu suda xiyar tutması
Ərzaqlar: . Xiyar. Acı bibər. Sarımsaq. Duz. Kərəviz(quru ya da təzə). Şüyüd (şüyüd başı ya da təzə). Hazırlanması:. Xiyarları yuyub təmizləyirik. 3 litirlik bankaya 3 diş sarımsaq, 2 balaca şüyüd başı, 3-4 zoğ kərəviz yarpağı

Gilas mürəbbəsi
Ərzaqlar:. 1 kq gilas. 1 kq şəkər tozu. 1 st su. Hazırlanması:. Gilası yuyub təmizləyirik. Su ilə şəkər tozunu qarışdırıb qazın üstünə qoyuruq. Şəkər əriməyə başlayanda gilası tökürük. Astaca qarışdırırıq. Üzünə çıxan kəf

Heyva mürəbbəsi
Ərzaqlar:. 1 kq heyva. 1 kq şəkər tozu. 1,5 st su. Hazırlanması:. Heyvanı təmizləyib yuyub doğrayırıq. Doğranmış heyvalarıtəmiz yuyub üstünə qaynar su töküb 5 dəqiqə saxlayırıq. Bu vaxt bütün heyvaları suya salırıq ki, qaras