Mətbəx
Cəfərili xingal
Ərzaqlar:. (4 nəfərlik). Xəmir üçün:. 2 st un. 1/2 ç.q duz. 2/3 st ilıq su. İçlik: . 1 ədəd böyük dəstə cəfəri. Suyuna tökmək üçün:. 2 x.q bitki yağı. 2 ç.q duz. Üstü üçün:. Ərinmiş kərə yağı. Qatıq. Sarımsaq. Hazırlanması:
Zraza
Ərzaqlar:. 10 ədəd orta kartof. 2 yumurta. 2 x.q un. Duz. Istiot. 250-300 qr hazır qiymə. Qızartmaq üçün bitki yağı. Hazırlanması:. Qiyməni hazırlamaq üçün bax Qiymənin hazırlanması. Əvvəlcə kartofu suda bişiririk və qabıqların
Xingal
(Azərbaycanın milli xəmir xörəklərindən olan xingalın bir növü). (6 nəfərlik). Ərzaqlar:. Xəmir üçün:. 4 st un. 1 ç.q duz. 1 yumurta. 1/3 ç.q sarıkök. Təxminən 1 st ilıq su. Yuxaları yaymaq üçün 2-3 x.q un. Üstü üçün:.
Turşulu küftə qovurması
(4 nəfərlik). Ərzaqlar:. 500 q soğanla çəkilmiş qoyun ətinin qiyməsi . 4 ədəd baş soğan . 2 böyük dəstə cəfəri . 2 x. q. alçanın şərab turşusu . 2 x. q. əridilmiş kərə yağı . 1/2 st qaynamış su . Duz . İstiot . Hazırlanması:
Sobada ətli tərəvəzli qat-qat
Ərzaqlar:. 1 kq ət . 8 ədəd badımcan . 1ədəd baş soğan . 2 ədəd şirin bibər . 2 ədəd pomidor . 2 diş sarımsaq . 100-150 q pendir . 2 ədəd yumurta . Bitki yağı . Duz . İstiot . Hazırlanması:. Badımcanın qabığını soyub nazi
Şüyüdlü plov
Ərzaqlar: . 3 st uzun düyü . 1 kq sümüksüz suda bişmiş qoyun əti . 3 ədəd baş soğan . 1 böyük dəstə şüyüd . 3 x.q əridilmiş kərə yağı . 1 ç.q zəfəran . Duz . İstiot . Qazmaq üçün:. 1/3 st süd . 2 yumurta . 1 ç.q əridilmi
Yarpaq xingalı
(4-5 nəfərlik). Ərzaqlar: . Xəmir üçün:. 3 st un . 1 yumurta . 1 ç.q dolu duz . 4/5 st su . Xəmiri yaymaq üçün 2-3 x.q əlavə un götürürük. Üstü üçün:. 500 q hazır qiymə (Qiyməni hazırlayanda soğanı çox olsun) . 1 böyük kas
Qoyun ətindən qat-qat plov
Ərzaqlar:. 3 st uzun düyü. 500 q şabalıd. 1 kq qoyun əti. 3 baş soğan. 3 x.q əridilmiş kərə yağı. 7-8 ədəd qaysı. 7-8 ədəd albuxara. 2/3 st kişmiş. sarıkök ya da zəfəran. Limon duzu. Duz. İstiot. Qazmaq üçün:. 1 ədəd yumurta
Sobada narlı balıq qızartması
Ərzaqlar: . 1 ədəd balıq . 1 ədəd nar . 1 baş soğan . 1/4 st bitki yağı . Duz . İstiot . Hazırlanması:. Narı dənələyirik. Soğanı doğrayırıq. Balığı təmizləyib, doğrayırıq. Doğranmış balığa soğanı, narı, duzu və istiotu töküb
Toyuq çığırtması
Ərzaqlar:. 1,5 kq toyuq əti. 5 ədəd baş soğan. 4-5 yumurta. 2 x.q əridilmiş kərə yağı. 1/2 ç.q sarıkök. Duz (zövqə görə). İstiot (zövqə görə). Hazırlanması:. Doğranmış toyuğu 30-40 dəqiqə suya duz töküb, bişiririk. Soğan
Kələm dolması
Ərzaqlar:. 1-1,5 kq kələm. 1 kq ət (qoyun ya da mal). 1/2 st yumru düyü. 3 ədəd baş soğan. 2 x.q tomat ya da 2-3 ədəd pomidor. 2 x.q əridilmiş kərə yağı. 1 dəstə (keşniş, şüyüd, reyhan (veya quru reyhan). Duz. İstiot. Hazırlanması:
Brokoli qızartması
Ərzaqlar:. 3 ədəd brokoli . 2 ədəd yumurta . Suxarı . Duz . Qızartmaq üçün bitki yağı . Hazırlanması:. Əvvəlcə brokolini kiçik hissələrə bölüb, yuyuruq. Su qaynadıb 2 ç.q duz töküb brokoliləri yarı bişmiş vəziyyətdə olan
Sobada ət ilə kartof püreli qat-qat
Ərzaqlar: . 1 kq çəkilmiş qoyun əti . 1 baş böyük soğan . 2 ədəd yumurta . 2 dilim çörək . Duz . İstiot . İç üçün: . 7 ədəd kartof . 1 ədəd yumurta . 1/2 st süd . 50 q kərə yağı . Duz . İstiot . Şirəsi üçün:. 3 x. q ketça
Toyuğun bud dibindən ləvəngi
Ərzaqlar: . 12 ədəd toyuq budunun dibi . 2 st qoz ləpəsi . 3 x.q alça turşusu . 4 ədəd baş soğan . Duz . İstiot . Hazırlanması:. Bud dibinin sümüklərini bıçarla kəsib götürürük. Mətbəx çəkici ilə əti döyüb açırıq. İçliy
Lobyalı aş
Ərzaqlar: . 3 st uzun düyü. 1 st lobya. 3 x.q əridilmiş kərə yağı. duz. Qazmaq üçün:. 1 ədəd yumurta. 3 x.q qatıq. Üstünə tökmək üçün:. Bəhməz. Şəkər tozu. Hazırlanması:. Lobyanı qabaqcadan 2-3 saat suya qoyub isladirıq
Sobada makaronlu ətli qat-qat
Ərzaqlar:. 1 paket makaron. 500 q hazır qiymə. 2 ədəd yumurta. 1 st süd. 3 x.q mayonez (ya da xama). 3 ədəd pomidor. 150 q pendir. 1 x.q ərinmiş kərə yağı. 2 x.q bitki yağı. Duz. Hazırlanması:. 5 l qaza su töküb qaynadırıq
Yarpaq dolması
Ərzaqlar: . 1 kq çəkilmiş qoyun əti . 3 baş soğan . 2/5 stəkan yumru düyü . 3 xörək qaşığı ərinmiş kərə yağı . 1 dəstə keşniş, şüyüd və nanə (təzə nanə olmayanda nanə qurusu ) . Duz (yarpaq duzlu olanda duz tökülmür) . Zövq
Turşulu toyuq
Ərzaqlar: . 1 ədəd toyuq . 1 ədəd baş soğan . 1 diş sarımsaq . 2 x.q. alça turşusu . Duz . İstiot . Hazırlanması:. Soğan ilə sarımsağı xırda doğrayırıq. Toyuğu bel hissədən ikiyə bölüb yuyub təmizləyirik. Toyuğun üstünə duz
Qiyməli plov
Ərzaqlar:. 4 st uzun düyü. 1 kq qiymə – bax: Qiymənin hazırlanması. 500 q təmizlənmiş şabalıd bax: Şabalıdın təmizlənməsi. 4 x.q əridilmiş kərə yağı. 1/2 st kişmiş. 10-15 ədəd zoğal (təzə ya da qurusu). Sarıkök ya da zəfəran
Qiymənin hazırlanması
Ərzaqlar: . 1 kq çəkilmiş ət (qoyun ya da mal əti). 3 ədəd baş soğan. 2 -3 x.q ərinmiş kərə yağı. Duz. İstiot. Hazırlanması:. Soğanı sürtgəcdən keçirdirik. (Əgər əti özünüz ət maşınından keçirirsinizsə soğanı da ət ilə birg
Ətli səbzə qovurma ilə qat-qat plov
Ərzaqlar:. 3 st uzun düyü. 100 q pendir. 2-3 x.q əridilmiş kərə yağı. Duz. İçlik:. 500 qr suda bişmiş xırda doğranmış qoyun əti (mal əti də olar). 3 ədəd baş soğan. 4-5 dəstə göyərti (kəvər, keşniş, şüyüd, cəfəri, nanə, ispanaq)
Paxla çığırtması (qovurması)
Ərzaqlar:. 1 kq göy paxla. 3 ədəd pomidor. 3 ədəd baş soğan. 3 x.q kərə yağı ya da bitki yağı. Duz. Hazırlanması:. Paxlanı təmizləyib doğrayırıq. Qazana paxlanı töküb su əlavə edib tam bişməyə az qalana qədər suda bişiririk
Toyuğun döş ətindən sobada qat-qat
Ərzaqlar:. 300-400 q toyuğun döş əti. 5 ədəd pomidor. 4-5 ədəd kartof. 3 x.q mayonez. 3-4 x.q bitki yağı. 1 ç.q sarıkök. 150 q pendir. Zövqə görə duz və istiot. Hazırlanması:. Döş ətini xırda doğrayırıq. Doğranmış döş ətin
Turşu qovurma plov
Ərzaqlar:. 4 st uzun düyü. 1 kq sümüksüz suda bişmiş qoyun əti. 500 q təmizlənmiş şabalıd. 4 ədəd baş soğan. 4 x.q əridilmiş kərə yağı. 1 st kişmiş. 10 ədəd qaysı. 10 ədəd albuxara ya da alça turşusu. Limon duzu. Sarıkö